Šlesera partija vēlēšanām izdevusi teju 300 tūkstošus latu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Parlamenta vēlēšanās zaudējusī Šlesera Reformu partija LPP/LC vēlēšanām izdevusi teju 300 tūkstošus latu.

Partija ieņēmumos saņēmusi 297 634 latus, un tie gandrīz visi ir ziedojumi, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) mājaslapā ievietotā partijas vēlēšanu ieņēmumu un izdevumu deklarācija.

Partija izdevusi 299 342 latus, un no šīs summas 269 298 lati izdoti par reklāmas izvietošanu televīzijā, radio, laikrakstos un žurnālos.

Līdz vēlēšanām KNAB uzraudzīja likumā noteiktos priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumus reklāmas izvietošanai, pasta pakalpojumiem un labdarībai.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pirms aģitācijas materiālu izvietošanas aizlieguma KNAB nebija konstatējis, ka kāds no 13 politiskajiem spēkiem būtu pārsniedzis pieļaujamo izdevumu apmēru ‒ 282 559 latus, ja partija bija iesniegusi savu deputātu kandidātu sarakstu visos piecos vēlēšanu apgabalos.

Šī summa ir par reklāmas izvietošanu, pasta pakalpojumiem un labdarības pasākumu finansēšanai un sponsorēšanai. Ņemot vērā minēto, Šlesera Reformu partija LPP/LC vēlēšanām izdevusi 96% no likumā pieļaujamā apmēra.

Savukārt pārējiem ar vēlēšanu kampaņu saistītiem izdevumiem, piemēram, reklāmas sagatavošanai, biļetenu un grāmatu publicēšanai, kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksām, likums nenosaka apmēra ierobežojumus, un šajās pozīcijās Šlesera Reformu partija LPP/LC vēlēšanās iztērēja 27 739 latus.

Patlaban KNAB turpina izvērtēt partiju tēriņus priekšvēlēšanu kampaņām un to atbilstību likuma prasībām.

Pārbaužu ietvaros atsevišķi vēl tiek vērtēta tā dēvēto trešo personu veiktās aģitācijas iespējamā saistība ar partiju kampaņām. Saskaņā ar likumu šādos gadījumos aģitācijas izdevumi tiek pieskaitīti attiecīgās partijas tēriņiem.

Ja partijām noteiktā pieļaujamā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra pārsniegumu KNAB konstatēs pēc priekšvēlēšanu aģitācijas perioda beigām, KNAB priekšniekam ir pienākums uzdot attiecīgajai partijai ieskaitīt valsts budžetā finanšu līdzekļus tajā apmērā, kas atbilst pārsniegtajam priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmēram.

Partiju iesniegto vēlēšanu deklarāciju pārbaudes KNAB veic sešu mēnešu laikā un saskaņā ar likumā noteikto kārtību tikai pēc visu deklarāciju pārbaudēm publisko informāciju par atklātajiem pārkāpumiem un pieņemtajiem lēmumiem – gan par saukšanu pie administratīvās atbildības, gan pretlikumīgi saņemto un izlietoto finanšu līdzekļu atmaksu.

Jau ziņots, ka Šlesera Reformu partija LPP/LC Saeimas ārkārtas vēlēšanās neieguva nevienu mandātu, jo nepārvarēja 5% vēlēšanu barjeru. 10.Saeimas vēlēšanās tā startēja kopā ar Tautas partiju, izveidojot apvienību "Par labu Latviju", un ieguva astoņus deputātu mandātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu