ZRP nodod KNAB "sešinieka" priekšvēlēšanu materiālus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zatlera Reformu partija (ZRP) nodevusi vērtēšanai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) no partijas atdalījušos sešu deputātu par it kā privāto naudu izplatītos priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

ZRP biedrs Edmunds Sprūdžs laikrakstam norādījis, ka partijas šķēlēji iezīmējušies jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā, kad it kā par savu naudu partijas vārdā izplatījuši aģitācijas avīzes un reklāmlapas.

Jau priekšvēlēšanu kampaņas laikā partijas valde tikusi informēta par dažādiem aģitācijas materiāliem, kurus izplatot atsevišķi ZRP partijas biedri. Vairākos vēlēšanu apgabalos parādījušās dublējošas aģitācijas avīzes, kurās īpaši izceltas atsevišķu kandidējošo personu sejas.

Sprūdžs atturējās komentēt konkrētu avīžu saturu, kā arī izvirzīt versijas par to, vai līdzekļi šiem aģitācijas materiāliem pastarpināti nav nākuši no Ventspils oligarhu Olafa Berķa un Oļega Stepanova finanšu resursiem. Sprūdžs pauda cerību, ka pašdarbnieku finansējuma avotus noskaidros KNAB.

Laikraksts norāda, ka arī vairāki ZRP biedri, kuri dažādu iemeslu dēļ vēlējās palikt neminēti, pirms un pēc vēlēšanām vērsa uzmanību uz savu partijas biedru paralēlo darbību priekšvēlēšanu aģitācijas jomā. Kā piemēru viņi rādīja reģionos izdotās un izplatītās aģitācijas avīzes. Viņi sūrojās, ka partijas biedru kolektīvi veidoto aģitācijas materiālu izplatīšanā tiekot likti šķēršļi, turpretī to vietā tautai tiekot piegādātas cita satura avīzes ar atsevišķiem izceltiem partijas deputātu kandidātiem.

Piemēram, salīdzinot Zemgales vēlēšanu apgabalam paredzētās avīzes – oficiāli veidoto un pašdarbnieku izdoto –, vispirms pamanāma atšķirība apmēros. Oficiālās avīzes apmērs ir tikai četras A4 formāta lappuses, turpretī pašdarbnieku avīze izdota uz astoņām lappusēm. Oficiālajā avīzē ne pie viena kandidāta nav pievilkts krustiņš, turpretī pašdarbnieku avīzē krustiņi pievilkti tagadējiem ZRP šķeltniekiem Klāvam Olšteinam un Viktoram Valainim, kā arī vēl trim kandidātiem, kuri Saeimā nav iekļuvuši.

Līderis nav izcelts

Oficiālās avīzes pirmo lappusi rotā tikai ZRP vadoņa Valda Zatlera portrets. Turpretī pašdarbnieku avīzes pirmajā lappusē redzams neliels ZRP vadoņa portrets, kuram blakus izceltas iepriekš minēto kandidātu ģīmetnes. Oficiālās avīzes iekšlapā publicēti visi Zemgales vēlēšanu apgabala listē kandidējošie, kandidātu tikšanās ar vēlētājiem vietas un laiki; turpretī pašdarbnieku avīzes lapās publicēti tikai jau pieminēto personu portreti, starp kuriem galveno vietu ieņem Olšteina foto, viņa dzīves un politisko procesu uztveres apraksti, kā arī divas ilustrācijas – foto kolāža un karikatūra.

ZRP kandidāts no Zemgales vēlēšanu apgabala, kura portrets rotā oficiālo laikrakstu, bet nav atrodams pašdarbnieku izdevumā, Māris Matrevics laikrakstam paskaidroja, ka oficiālais izdevums ticis saskaņots ar partijas vadību un tā tapšanā ikviens kandidāts pielicis savu roku. Viņš pauda sarūgtinājumu par to, ka viņu darbs aizstāts ar citu avīzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu