"Vecie netikumi" izjaukuši politiķu sarunas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zatlera Reformu partija (ZRP) vēlas ieturēt pauzi valdības veidošanas sarunās, jo partija nejūtot apņemšanos no potenciālajiem partneriem "Vienotības" un Nacionālās apvienības. Par iemeslu min Solvitas Āboltiņas (V) rezervētos izteikumus radio un Raivja Dzintara (VL) teikto kaut kur internetā par ZRP iecerēto reformu programmu.

Zatlers manījis vecos netikumus

Zatlers norādīja, ka iepriekš koalīcijas veidošanas sarunās netika runāts par amatiem un tas netraucēja runāt par jaunās valdības veicamajiem darbiem. Taču, kad sākusies amatu dalīšana valdībā, tad esot radies sajukums un sajūta, ka viss sākas no nulles. Turklāt partija esot pamanījusi vecos tikumus amatu dalīšanā, ko tā vēloties mainīt.

Arī Āboltiņa atzina, ka sarunās jutusi vecos tikumus un lēņu muižu dalīšanu. Viņa akcentēja, ka lēņu muižu dalīšanas princips būtu atmetams. Jāsaprot, ka atbildība ir kopīga. Vienlaikus viņa ZRP nodēvēja par neprognozējamu partiju.

Jūtama neuzticība

Zatlers izteica vēlmi V runāt vien ar premjeru Valdi Dombrovski, un viņš pauda aizdomas, ka V varētu būt vairāki varas centri. Savukārt Āboltiņa norādīja - ir normāli, ka V lēmumus pieņem nevis viens pats Dombrovskis, bet gan partijas valde. Partijā neesot vairāki varas centri.

Sajukums radies pēc sarunām par ministru portfeļiem

"Pauze būs iederīga, lai saprastu, kur tad bija tās problēmas, kāpēc tik labi neveicās vakar no rīta [sarunās par amatiem]," sacīja Zatlers.

Viņš arī atklāja, ka ZRP Valdim Dombrovskim piedāvāja blokā premjera, finanšu un labklājības ministru portfeļus, lai valdībā nebūtu strīdu starp galvenajiem budžeta dalītājiem un saņēmējiem.

"Vienotība" kā pieredzējušākā - respektē

Savukārt partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa telefonintervijā Latvijas Radio sacīja, ka partija respektē ZRP lēmumu ieturēt pauzi sarunās.

"Svarīga ir šī rīcībspējīgā komanda. [..] Esam gatavi runāt tik, cik nepieciešams, un dot laiku, cik nepieciešams," sacīja Āboltiņa.

Savukārt laikraksts "Diena" ceturtdien vēsta, ka tās rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka ZRP paziņojuma par pauzes ieturēšanu patiesais iemesls varētu būt neskaidrā situācija, kāda izveidojusies ar Satiksmes ministrijas vadību.

Neviens nevēlas Satiksmes un Veselības ministriju

Agrāk tā bija viena no iekārotākajām ministrijām, turpretim trešdien partiju sarunā par amatu sadali atklājies, ka neviens politiskais spēks nevēlas uzņemties atbildību par šīs nozares vadību. Tas var būt saistīts gan ar tās pārvaldības jomu sarežģītajiem uzdevumiem, gan ar to, ka priekšgājēja Zaļo un Zemnieku savienība savas valdīšanas laikā ministrijas struktūrās ir ielaidusi dziļas saknes. Jaunas kārtības ieviešana ministrijā nozīmētu arī daudzu cilvēku nomaiņu, kas var izraisīt negatīvu rezonansi sabiedrībā.

Pastarpināti iegūtā laikraksta informācija no sarunām liecina, ka tajās ZRP ir prasījusi partijai vairākumu valdībā – septiņus ministrus, kā arī paziņojusi, ka nevēlas pretendēt uz Saeimas priekšsēdētāja amatu. Lūgta uzņemties atbildību par Satiksmes un Veselības ministriju, kura ir partijas līderim tuva joma, ZRP pārstāvji likuši saprast, ka viņiem nav ne cilvēku, kas varētu vadīt šīs ministrijas, ne programmas šajās jomās.

Premjera kandidātu Valsts prezidents Andris Bērziņš plāno nosaukt ne agrāk kā 17.oktobrī 11.Saeimas pirmajā sēdē.

Jau vēstīts, ka pirmdien "Vienotība", ZRP un Nacionālā apvienība parakstīja vienošanos par reformu un tiesiskuma koalīcijas izveidi, par premjera kandidātu atkārtoti virzot Valdi Dombroovski. Savukārt trešdien partijas sāka sadalīt jomas, par kurām vēlētos uzņemties atbildību.

Sarunas ieilgst

Zatlers atzina, ka iepriekš partija cerēja, ka sarunas par konkrētiem amatiem prasīs ļoti maz laika - dažas dienas. Viņi bijuši pārsteigti, ka viss sācies it kā no nulles, kad sākts runāt par amatu sadali.

Portāls TVNET jau vēstīja, ka ZRP ir neapmierināta ar koalīcijas veidošanas sarunu gaitu un nolēmusi "ieturēt pauzi" līdz piektdienai. Partija norāda, ka šobrīd sarunas par koalīcijas veidošanu un nākamās valdības darāmajiem darbiem "nav saprātīgas". Savukārt premjers Valdis Dombrovskis aicina partiju pārdomāt un pēc iespējas ātrāk atgriezties pie sarunu galda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu