Vienotība dusmīga; sāks konsultācijas ar politiskajiem spēkiem (282)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ņemot vērā, ka nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) nepiedalījās balsojumā par budžeta projekta nodošanu Saeimas komisijām, nākamnedēļ paredzēts sākt konsultācijas ar dažādiem Saeimā pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem - koalīcijas partneriem un Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), tā pēc «Vienotības» frakcijas sasauktās ārkārtas sēdes sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Premjers uzsvēra, ka šāda nacionālās apvienības rīcība ir koalīcijas līguma pārkāpums. «Esam nepatīkami pārsteigti par šo nacionālās apvienības balsojumu,» teica premjers, atzīstot, «ka tā ir problēma».

«Vienotības» frakcijas sēdē tika izrunāta situācija saistībā ar budžeta likumprojekta paketes nodošanu komisijām. Dombrovskis norādīja, ka viena «relatīvi maznozīmīga jautājuma» dēļ nacionālā apvienība ar savu balsojumu pakļauj riskam visu nākamā gada budžetu, kurā ir daudz «sabiedrībai svarīgu lietu».

Valdības vadītājs piebilda, ka ne no vienas puses nebija paziņojumu, ka tiek pārtrauktas sarunas par uzturēšanās atļaujām. «Pārsimts uzturēšanās atļauju dēļ radīt šāda mēroga problēmu -

tas tiešām ir nepatīkams pārsteigums,» atzina Dombrovskis.

Tāpēc nākamnedēļ paredzēts sākt politiskās konsultācijas ar dažādiem politiskajiem spēkiem saistībā ar šo situāciju. Premjers gan pagaidām nekomentēja, kāda varētu būt tālākā rīcība, uzsverot, ka tas būs skaidrs pēc paredzētajām sarunām.

Dombrovskis uzsvēra, ka uz divpusējām sarunām tiks aicināti gan koalīcijas partneri, gan arī tās partijas un frakcijas, kas ir atbalstījušas budžeta nodošanu komisijām. Budžeta nodošanu komisijām, neskaitot koalīcijas partnerus, atbalstīja ZZS.

Zinot precīzāk partiju motivāciju un redzējumu, kā tālāk virzīties ar sadarbību koalīcijā un budžeta pieņemšanu, varēs lemt par iespējamiem tālākiem soļiem, skaidroja valdības vadītājs. Taujāts, vai pieļauj koalīcijas paplašināšanos, Dombrovskis atkārtoti uzsvēra, ka iespējamos tālākos soļus

varēs komentēt tad, kad būs notikušas politiskās konsultācijas.

«Ir skaidrs, ka ir problēma. To neviens nenoliedz. Ir nepieciešamas politiskās konsultācijas, lai varētu nākt ar priekšlikumiem, kā šo situāciju stabilizēt,» klāstīja premjers.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK šodien nepiedalījās balsojumā par nākamā gada valsts budžetu un tas tika nodots izskatīšanai komisijām ar opozīcijā esošās ZZS frakcijas deputātu balsīm.

Tas ir pirmais gadījums kopš 2004.gada, kad kāda no koalīcijas partijām neatbalsta budžeta projektu. Ja, lemjot par budžetu pirmajā vai otrajā lasījumā, balsojumā nepiedalītos nacionālā apvienība un balsotu «pret» visi opozīcijas deputāti, tad valdība būtu kritusi.

Nākamā gada

budžeta projekta nodošanu komisijām atbalstīja 54 deputāti,

24 atturējās, bet divi balsoja pret. Vēl 13 parlamentārieši balsojumā nepiedalījās.

Budžeta projekta nodošanu komisijām atbalstīja «Vienotība», Reformu partija, ZZS, pie frakcijām nepiederošie deputāti un VL-TB/LNNK deputāts Ilmārs Latkovskis, atturējās «Saskaņas centra» parlamentārieši. Savukārt pārējie nacionālās apvienības deputāti balsojumā nepiedalījās, nebalsoja arī Marjana Ivanova-Jevsejeva (SC) un Jānis Junkurs.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās 2014.gada valsts budžeta likumprojektu, paredzot, ka nākamā gada valsts konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti 7 004 260 643 eiro (4 922 594 380 lati), bet izdevumi - 7 142 704 902 eiro (5 019 893 005 lati). Nākamos trīs gadus valsts budžetā paredzēts deficīts.

Komentāri (282)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu