Zinātniskā eksperimentā noskaidrots, cik ilgi jāvāra ola

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr.com/cafemama

Zinātniskā eksperimentā Lielbritānijā noskaidrots, cik ilgi jāvāra ola, lai tā būtu ideālā gatavības pakāpē, vēsta laikraksts "Daily Telegraph".

Eksperimentu veikušās Dorsetas Šerbornas meiteņu skolas sešas audzēknes skolas laboratorijā Lielbritānijas Karaliskās ķīmijas biedrības profesora Hala Sosabovska rūpīgā uzraudzībā.

Ideālas brokastu olas uzvārīšanai nepieciešams uzkarsēt ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai, tad maigi ielikt olas ūdenī un vārīt tieši sešas minūtes.

Šai metodei nepieciešamas lielā izmēra olas, kas pirms vārīšanas turētas istabas temperatūrā.

Profesors Sosabovskis slavēja skolnieču centību, noskaidrojot patiesību par olu vārīšanu.

"Uz mani īpaši lielu iespaidu atstāja skolnieču uzcītība rezultātu ieguvē, nepaļaujoties uz redzamo pirmajā pārbaudē, bet veicot atkārtotas rezultātu pārbaudes un sīki analizējot savu eksperimentu, lai izslēgtu variācijas un kļūdas," sacīja profesors.

Noskaidrojusi patiesību par olu vārīšanu, jauno pētnieču komanda ķērās arī pie maizes grauzdiņiem, vērtējot to gatavošanu un apziešanas vielas.

Meitenes atklājušas, ka grauzdēšanai vislabāk izmantot baltmaizi, kā šķēles nedrīkst būt biezākas par 1,5 centimetriem. Ideālais grauzdiņš jācep ne vairāk kā divarpus minūtes.

Eksperimentā arī atklājies, ka garšīgāks grauzdiņš sanāk, ja to apziež ar margarīnu, nevis sviestu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu