Bumba un atslēgas ir "Vienotībai"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zatlera reforma partijas (ZRP) un "Saskaņas centra" (SC) veidotu valdību neatbalstītu vairums Latvijas iedzīvotāju. Šādu uzskatu sarunā ar portālu TVNET pauda kādreizējais Ministru prezidents Guntars Krasts. Viņš prognozēja, ka šāda valdību pieļautu rupjas kļūdas, jo politiķiem trūkst pieredzes. Savukārt bijušie premjeri Valdis Birkavs un Vilis Krištopāns ir vienisprātis, ka nākamais solis sarunās par jauno koalīciju jāsper "Vienotībai".

Bijušais premjers Guntars Krasts atgādināja, ka arī citreiz sarunas par koalīcijas veidošanu bijušas diezgan grūtas.

Šoreiz situācija esot specifiska ar to, ka ZRP un SC pietiek balsu, lai divatā izveidotu koalīciju, taču tā vēlas gūt lielāku sabiedrības atbalstu un tādēļ vēlas koalīcijā pieaicināt arī "Vienotību". Viņš uzskata, ka

ZRP un SC veidotu valdību neatbalstītu vairums Latvijas iedzīvotāju.
Foto: LETA

Vienlaikus, paliekot opozīcijā, apvienībai tajā varētu nākties pavadīt ilgāku laiku, jo ZRP lēmums veidot koalīciju ar SC izskatās diezgan dzelžains.

Vienlaikus iespējams, ka "Vienotība" tomēr atrod argumentus, lai pārliecinātu protestējošos biedrus par labu dalībai šai koalīcijā.

Runājot par laiku, Krasts norādīja, ka šī situācija nav unikāla. Arī iepriekš bijuši gadījumi, kad par valdības veidošanu tiek runāts vairākas nedēļas, pat mēnesi. Krasts prognozēja, ka

ZRP un SC veidota valdība nebūs pārāk efektīva un profesionāla.

Šo politisko spēku pārstāvjiem trūkst pieredzes valdības darbā. Tādējādi viņi varētu pieļaut diezgan rupjas kļūdas.

Ja šai valdībā būtu arī "Vienotība", tas uzlabotu Ministru kabineta darbu, taču vienlaikus mestu ēnu arī uz "Vienotību".

Kopumā situācija neizskatoties labi, bet tāda ir vēlētāju griba, Krasts rezumēja.

Savukārt Valdis Birkavs vispirms atgādināja, ka pirms Antiņa uzjāšanas stikla kalnā to mēģināja arī divi vecākie brāļi, taču tikai Antiņam tas izdevās.

Tagad "visas atslēgas ir "Vienotības" rokās".

Šī brīža sarunas par valdību esot normālas, tās nesot vērtējamas kā ieilgušas. Satraukumam neesot pamata.

Foto: LETA

Birkavs prognozēja, ka līdz Valsts svētkiem 18.novembrī valdība būs gatava.

Vadošo politiķu diskusiju LTV1 ēterā pirmdienas vakarā Birkavs vērtēja kā naivu. "Argumenti, ko dalībnieki lietoja, bija diezgan smieklīgi." Viņš atgādināja Mārtiņa Bondara savulaik izteikto, ka

mums vajadzīga Latvijas Republikas valdība, nevis koalīcijas valdība,

par kādu politiķi runā patlaban.

Bet Vilis Krištopāns "Vienotības" paziņojumu par četru partiju koalīciju uzskata par laika novilcināšanu, jo uzreiz bijis skaidrs, ka Nacionālā apvienība un SC nestrādās vienā koalīcijā.

Foto: LETA

Ja "Vienotība" no tā atsakās, lai ZRP un SC vieni paši veido koalīciju, Krištopāns aicināja un norādīja, ka to prasa politiskā loģika.

Lai arī neviena no šīm partijām neesot bijusi pie varas, tomēr tām esot iespēja parādīt, ka tās ir spējīgas izrevidēt līdzšinējo sistēmu un ieviest tajā kārtību.

Abas partijas tomēr neveido vienas pašas koalīciju, jo, iespējams, nejūtas par sevi pārliecinātas. Bijušais premjers uzskata, ka

beigu beigās "Vienotība" tomēr piekritīs strādāt šai koalīcijā.

Vienlaikus, protams, aktuāls ir jautājums par apvienības iekšējām problēmām. Nacionāli noskaņotie politiķi ir paziņojuši, ka iebilst pret šādu koalīciju.

Viņiem jāizšķiras, ko darīt - "norīt šo krupi" vai gatavot kādu demaršu.

Krištopāns neuzskata, ka patlaban ir aktuāls jautājums, vai SC, par kuru balsojusi trešdaļa vēlētāju, ņemt valdībā.

Normāli būtu, ja SC pats uzņemtos iniciatīvu veidot valdību. Taču tas nenotiek, jo neviens viņiem nepiedāvājot.

Kā maz ticamu variantu Krištopans uzskata bezpartejisku premjeru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu