"Vienotība" nepiekrīt veidot koalīciju ar SC

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Vienotība" pašlaik nepiekrīt veidot koalīciju ar "Saskaņas centru" (SC) un aicina Zatlera reformu partiju (ZRP) līdz pirmdienas sarunām pārdomāt savu lēmumu par "Saskaņas centra" iesaistīšanu koalīcijā, viņa aicina ZRP līdz pirmdienai pārdomāt savu lēmumu, informēja "Vienotības" pārstāve Laila Timrota.

"Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norāda, ka koalīcija ar SC nav pieņemama ideoloģisku, nevis etnisku apsvērumu dēļ.

"Nacionālas valsts ideja nav pakļaujama riskam, jo riskam nevar tikt pakļauta valsts pastāvēšanas ideja. Šis tiešām ir vēsturisks un valsts pamata jautājums," uzsver Āboltiņa, sakot, ka ideoloģiskās pretrunas ar SC redzamas tieši valsts pamatjautājumā - izpratnē par Latvijas valsts vēsturi un turpināšanos, izpratnē par Latvijas mērķi - attīstītu nacionālu Eiropas valsti.

Viņas vērtējumā, tieši pamatojoties kopīgā izpratnē par valsts nākotnes modeli, ir jāliek pamats sabiedrības vienotībai. "Latvijas sabiedrībai ir jābūt vienotai tajā, ka mūsu mērķis ir Ziemeļvalstu modelis. Neviena reforma nevar būt attaisnojums riskam, lai mainītu valsts virzību uz austrumiem," uzsver Āboltiņa.

"Vienotība" esot pārliecināta, ka attīstītas un mūsdienīgas Latvijas nākotne ir meklējama Eiropas ziemeļu virzienā, nevis Latvijas austrumos. To saprast tiek aicināti arī Latvijas iedzīvotāji neatkarīgi no tautības.

Āboltiņa: "Vienotība" ir noturīga uzskatos

Viņa atgādina, ka "Vienotība" noraidīja eksprezidenta aicinājumu veidot koalīciju ar SC dienā, kad tika izziņots rīkojums nr.2, un tā konsekventi nepiekrīt veidot koalīciju ar ideoloģiski pretēju partneri arī pašlaik, "jo cena ir neatbilstoši augsta - tā ir nacionālas valsts nākotne, par kuru lemt drīkst tikai visa tauta, nevis atsevišķi politiķi".

"Vienotība" aicina ZRP līdz tikšanās brīdim pirmdien pārdomāt savu lēmumu. Kā argumentus šādam aicinājumam Āboltiņa min to, ka 11.Saeimā ir visas iespējas izveidot stabilāku koalīciju, nekā 10.Saeimā, jo balsu skaits tiesiskuma koalīcijai esot pietiekams, lai nodrošinātu stabilu darbu trīs gadu garumā.

Tāpat koalīcija, kuru veidotu "Vienotība", ZRP un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), došot reālus uzlabojumus, jo būs praksē pārbaudīti partneri - nacionālā apvienība, kuri, esot opozīcijā, vienmēr ir nešaubīgi atbalstījuši tiesiskumu.

ZRP koalīcijas piedāvājums neatbilst vēlētāju mandātam

Kā vēl vienu argumentu Āboltiņa min to, ka visi galvenie sarunās izvirzītie valsts uzdevumi ir minēti ZRP, VL-TB/LNNK un "Vienotības" priekšvēlēšanu programmās, to risināšana ir apsolīta vēlētājiem un ir saņemts vēlētāju mandāts. Savukārt SC saviem vēlētājiem esot solījis pretēju politiku.

"Ja, vienojoties par reformām, būs nepieciešams konstitucionāls vairākums Saeimā, tad atbalsts ikvienam tādam lēmumam ir panākams arī ārpus koalīcijas. Turklāt nepieciešamības gadījumā var rīkot referendumu. Tehnisku iemeslu dēļ veidot ideoloģiski pretēju koalīciju nav attaisnojami," norāda Āboltiņa.

"Vienotības" biedri, dome un valde, kā arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis esot gatavi nekavējoties uzņemties visu atbildību par valsts tālāku attīstību un reformām koalīcijā ar VL-TB/LNNK un ZRP.

Pabriks: viss atkarīgs no turpmākajām sarunām

SCP pārstāvis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks atzina, ka viņam, domājot par ilgtspējīgu attīstību, esot vienlīdz grūti domāt par koalīciju, kurā būtu vai nu nacionālās apvienības pārstāvis Jānis Iesalnieks, vai arī SC politiķis Alfrēds Rubiks. Pabriks norādīja, ka šis ZRP lēmums būtu jāuzskata kā gatavība uzņemties atbildību par šādu koalīciju.

Runājot par "Vienotības" iespējām piedalīties šādā koalīcijā, Pabriks atzina, ka tas būšot ļoti atkarīgs no turpmākajām sarunām ar SC. ''Atteikšanās no Rubika ir būtisks priekšnosacījums. Ja šie priekšnosacījumi izpildās, "Vienotībai'' nopietni jāapsver iespēja iet šādā koalīcijā,'' teica politiķis, piebilstot, ka viņš uzskata, ka tikai ''Vienotības'' iesaistīšanās var nodrošināt līdzšinējās politikas turpināšanos.

Vienotības pārstāvji: pārsteigums gan tas tomēr nav

Cits ''Vienotībā'' esošais SCP politiķis, deputāts Aleksejs Loskutovs uzsvēra – ja ZRP ir gatava aicināt koalīcijā SC tādu, kāds tas ir, viņš to neatbalstītu. ''Ja SC ir gatava atbrīvoties no Rubika, tas ievērojami maina situāciju un ir pamats diskutēt par "Vienotības" dalību šādā valdībā. Bet, ja nebūtu šo nosacījumu, es "Vienotības" piedalīšanos neatbalstītu,'' izteicās Loskutovs.

SCP līderis Aigars Štokenbergs skaidroja, ka ZRP attieksme pret iespējamajiem koalīcijas partneriem jau bijusi nojaušama kopš 28.maija, kad partijas līderis, toreizējais valsts prezidents Valdis Zatlers vēlējies, lai tiktu veidota valdība, iesaistot SC. Pārsteigums gan esot tas, ka ZRP šādu lēmumu pieņēmusi steigā un nekonsultējoties ar tuvāko partnerim iespējamajā koalīcijā – ''Vienotību".

Štokenbergs norādīja, ka "Vienotības'' vairums pārliecinoši sliecoties uz nacionālās apvienības pusi un šis viedoklis diez vai mainīšoties, jo priekšroka tiekot dota koalīcijai, kas vērsta uz Rietumu demokrātijas vērtībām. Politiķis atzīmēja, ka vispirms pašai ZRP vajadzētu tikt skaidrībā, vai tās parlamenta frakcijā būs vienprātīgs atbalsts valdības veidošanai kopā ar SC.

Runājot par ZRP un SC izteikto vēlmi par premjera amata kandidātu virzīt ''Vienotības'' pārstāvi, pašreizējo Ministru prezidentu Dombrovski, Štokenbergs to nodēvēja drīzāk kā kuriozu, nevis nopietnu. ''Tas ir pietiekami kuriozi, ka divas partijas virza trešās partijas premjera amata kandidātu. Laikam viņi apzinās, ka pašu pieteiktie kandidāti ir krietni sliktāki," ironizēja ''Vienotības'' politiķis.

Kristovskis: viedokli par NA koalīcijā nemainīsim

PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis skaidroja, ka PS valde jau ceturtdien ir nolēmusi, ka koalīcija ir jāveido ar nacionālo apvienību, nevis SC un šis viedoklis netiek mainīts. “Ar šādu pozīciju mūsu cilvēki piedalīsies ''Vienotības'' valdes sēdē 3.oktobrī. Tagad jāgaida ''Vienotības'' valdes lēmums. Pēc tam lēmums par dalību tādā vai citādā koalīcijā būs jāapstiprina domei. Tāda ir lēmumu pieņemšanas secība.''

Cits PS politiķis, deputāts Kārlis Šadurskis atzina, ka jau līdz šim sarunās bijusi skaidri redzams, kam simpatizē ZRP. Tāpēc viņu šis paziņojums neizbrīnot, bet izbrīnīts viņš esot par tā tapšanu naktī, kā arī par premjera kandidāta nosaukšanu, jo līdz šim sarunās par koalīciju šis temats neesot ticis skarts un visas puses pastāvējušas uz saviem kandidātiem. ''Tas, ka viņi atsakās no saviem kandidātiem, izskatās kā reveranss uz ''Vienotības'' pusi, lai pierunātu to nākt valdībā,'' teica politiķis.

Šadurskis norādīja, ka līdz šim "Vienotības" valdē bijusi skaidra nostāja, ka koalīcijā ir jāiet ar VL-TB/LNNK un neesot izskanējusi neviena balss par labu SC. ''ZRP mūsu noskaņojumu zināja un ļoti izskatās, ka viņi sāka steidzināt notikumus. Kāpēc viņi to dara, nezinu, iespējams, ka baidās no notikumu attīstības pašu partijas iekšienē.''

"Vienotības'' deputāts izteicās, ka daži jau esot šādu ZRP lēmumu nodēvējuši par vēsturisku, un tas tiešām ieiešot vēsturē ar savu nepārdomātību un avantūrismu.

Savējie Dombrovski kā premjeru neredz

Runājot par ZRP un SC ieteikumu kā premjeru virzīt Dombrovski, Šadurskis norādīja, ka īsti neredzot viņa kā Ministru prezidenta vietu šādā veidojumā. ''Dombrovskis tad būtu atbildīgs, ka valdībā uzņem kreisos populistus, jo valdību veido premjers. Dombrovskis arī būtu atbildīgs par 2012.gada budžeta konsolidāciju, kas daudziem nebūs patīkama. Un tad no Dombrovska varēs atbrīvoties,'' prognozēja ''Vienotības'' politiķis.

JL un ''Vienotības'' līdere, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atzina, ka esot nepatīkami pārsteigta par ZRP pieņemto lēmumu. ''Eksprezidents Valdis Zatlers un viņa vadītā ZRP jau otro reizi nepatīkami pārsteigusi savu tuvāko partneri koalīcijas veidošanā -''Vienotību'' - ar pēkšņu lēmumu un nostādīšanu fakta priekšā,'' norādīja Āboltiņa.

''Vienotības'' līdere skaidroja, ka abu partiju pārstāvji jautājumu par trešo koalīcijas partneri plānojuši apspriest nākamnedēļ, un ZRP pēkšņais lēmums esot pārsteigums. ''Vienotība'' pirmdien sanāks uz valdes sēdi un spriedīs par izveidojušos situāciju. Atbildot uz jautājumu, vai ''Vienotība'' nevarētu pie šāda risinājuma palikt opozīcijā, Āboltiņa norādīja, ka šāds jautājums neesot.

JL politiķis, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis par ZRP lēmumu izteicās ļoti asi, norādot, ka tas no Zatlera puses esot nepieņemami, un ka tas ir viņa beigu sākums.

Zatleram pārmet savtīgumu

Latkovskis uzsvēra, ka vēlētāji skaidri ir devuši iespēju izveidot nacionālu valdību, bet Zatlers savtīgu apsvērumu dēļ izvēlējies citu risinājumu. "Vēlēšanās sauklis bija cīņa pret oligarhiem, bet tagad, saistoties ar SC, viņš kā galveno mērķi nospraudis konstitucionālā vairākuma iegūšanu Saeimā, lai varētu izveidot tautas vēlēta prezidenta institūciju, pats cerot vēlreiz kļūt par prezidentu. Savtīgums ir apmiglojis Zatlera acis. Ja viņš pie vēlētājiem būtu gājis ar šādu piedāvājumu, tad būtu dabūjis 2%, kā partija, kas to piedāvāja [''Par prezidentālu republiku''],'' klāstīja ''Vienotības'' politiķis.

Latkovskis norādīja, ka Zatlera ''raušanās'' pēc prezidenta amata kļūstot aizvien acīmredzamāka, un viņš atgādināja, kā viss beidzās Kristovskim ar lielo vēlmi ieņemt ārlietu ministra amatu. ''Cilvēks, kas nozadzis vēlēšanu rezultātus, diez vai kādreiz kļūs par prezidentu," bārās politiķis, piebilstot, ka Zatlers tikai šķeļot latviešus.

Viņš arī apšaubīja, ka "Vienotības'' valde varētu pieņemt lēmumu par iešanu šādā koalīcijā un pauda cerību, ka ZRP frakcijā daļa deputātu varētu šādu soli neatbalstīt.

Jau vēstīts, ka ZRP valde naktī no piektdienas uz sestdienu pēc daudzu stundu garas sēdes nolēmusi, ka jāveido plaša koalīcija no ZRP, "Vienotības" un SC un aicinājusi šīs koalīcijas vadīšanu uzņemties pašreizējam premjeram Valdim Dombrovskim.

Kā informēja ZRP pārstāve Daiga Holma, ZRP uzskata, ka Latvijai pašlaik ir nepieciešams lēmums par SC aicināšanu valdībā un šī plašā koalīcija nodrošinās iespēju vislabāk īstenot Latvijas vēlētāju vairākuma gribu.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Kā ziņots, 3.oktobrī paredzēta ZRP un ''Vienotības'' tikšanās

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu