ZZS neatmet cerības būt valdībā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pēc šodienas tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu joprojām nav atmetusi cerības būt valdošajā koalīcijā. Tāpat kā citu partiju pārstāvji, arī ZZS politiķi pēc sarunas ar prezidentu iznāca smaidīgi un diezgan pašpārliecināti.

Viens no ZZS līderiem Augusts Brigmanis pēc tikšanās ar prezidentu žurnālistiem iezīmēja divus iespējamos koalīcijas modeļus, lai koalīcijai būtu konstitucionālais vairākums.

Pirmais ir "Vienotība" (V), Zatlera reformu partija (ZRP) un "Saskaņas centrs" (SC). Savukārt otrajā modelī bez pirmajiem diviem partneriem būtu arī ZZS un Nacionālā apvienība.

ZRP un V jāsaņem drosme

ZZS esot guvuši priekšstatu, ka arī prezidents iestājas par koalīciju, kurai būtu konstitucionālais vairākums. Ja šis vairākums nav nepieciešams, tad ir vairāki citi iespējami koalīcijas modeļi, piemēram, V, ZRP un Nacionālā apvienība.

Kuru no šiem modeļiem izvēlēties - tas esot jānosaka "kodolam" - V un ZRP. Viņiem esot jāsaņem drosme un jāizšķiras. "Saukt kombinācijas nav mūsu uzdevums."

Brigmanim arī esot radusies sajūta, ka Valsts prezidents turot roku uz pulsa. Viņam ir dziļa pārliecība, ka Bērziņš neļaus partiju savstarpējām sarunām ieilgt.

Ja partijas netikšot galā, prezidents rīkošoties enerģiski.

Viņš gan nekonkretizēja, kādi varētu būt šie soļi.

Kur palikuši vēlēšanu uzvarētāji SC?

Brigmanim neesot saprotams, kāpēc SC pagājis malā no koalīcijas veidošanas, kaut arī viņi ir vēlēšanu uzvarētāji.

Lai tiktu valdībā, ZZS nav gatava mainīt savas domas par pensiju indeksāciju, kā to izdarījis SC.

Jāsauc ministru vārdi

ZZS arī esot prezidentu informējuši par savu viedokli saistībā ar valdības veidošanas procesu. Viņi uzskata, ka partijām jānosauc ne tikai savs premjera amata kandidāts, bet arī iespējamie ministri vissmagākajās jomās, piemēram, veselības, izglītības un labklājības jomā.

Divi plāni

Pašiem ZZS esot divi darbības plāni. Plāns A paredzēts, ja viņi tiek koalīcijā. Savukārt plāns B nosaka, kā politiķi darbosies, ja tomēr paliks opozīcijā. Viņi informējuši Bērziņu, ka

ZZS politiķi gatavi strādāt gan valdībā, gan palikt opozīcijā.

Atgādinājuši arī par savu līdzšinējo darbu kopā ar V krīzes situācijā. ZZS līderiem sabiedrība joprojām uzticoties, un viņi ievēlēti Saeimā. ZZS ir gatava virzīt savus cilvēkus augstos amatos, ja tāda vajadzība rastos.

Kādas ir Lemberga izredzes?

Uz jautājumu, kā vērtē ZZS premjera amata kandidāta Aivara Lemberga izredzes, ņemot vērā, ka prezidents izteicis vēlmi iegūt tiesībsargājošo iestāžu viedokli par premjera kandidātiem, Brigmanis sacīja, ka šis jautājums patlaban nav dienas kārtībā.

Brigmanis premjera amatā labāk redzētu ZRP pārstāvi Edmundu Sprūdžu, nevis V līderi Valdi Dombrovski.

Taču arī pret Dombrovski ZZS neesot pretenziju.

Dienas pirmajā pusē pēc tikšanās ar prezidentu Nacionālā apvienība paziņoja, ka optimālais koalīcijas modelis būtu tāds, kurā būtu "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība. Tās pārstāvji uzskata, šis būtu stabilākais un drošākais koalīcijas modelis. Apvienība ir gatava koalīcijā strādāt arī ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), taču nesaskata tajā "Saskaņas centra" (SC) vietu.

Apvienībai sarunās ar prezidentu esot radusies sajūta, ka Bērziņš varētu atbalstīt šādu koalīciju, kurai būtu 56 balsis. Tas gan neļautu koalīcijai grozīt Satversmi. Saistībā ar to Nacionālā apvienība un prezidents esot bijuši vienisprātis, ka šis jautājums ir plaši diskutējams ar ekspertiem.

Nacionālās apvienības pārstāvis Gaidis Bērziņš tikšanos ar Valsts prezidentu raksturoja kā pragmatisku darba tikšanos.

Prezidents turpina sarunas

Jau ziņots, ka Valsts prezidents vakar sāka un šodien turpina pirmās konsultācijas ar ārkārtas vēlēšanās Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Pulksten 15 Bērziņš paziņos savu viedokli par koalīcijas sarunām.

TVNET būs klāt šai preses pasākumā un informēs savus lasītājus, cik vien ātri būs iespējams.

Vakar Bērziņš tikās ar SC, ZRP un "Vienotības" pārstāvjiem, šodien ar Nacionālo apvienību un ar ZZS.

Valsts pirmā persona cer uz maksimāli plašu jauno koalīciju

Nākamajai valdošajai koalīcijai ir jābūt maksimāli plašai, tā šodien izteicās Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka, viņaprāt, jābūt pēc iespējas plašākai koalīcijai, kas var nostrādāt līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām. Vislabāk būtu, ja koalīciju veidotu vismaz divas trešdaļas parlamentā pārstāvēto politiķu, lai varētu pieņemt nepieciešamos grozījumus Satversmē.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai Nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu