SC pēc tikšanās ar prezidentu nerunīgi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) pārstāvji Nils Ušakovs un Jānis Urbanovičs pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu nesniedz nekādus komentārus par to, ko viņi runājuši. Tas neesot korekti.

Nav par ko runāt?

Tikšanās ar šo politisko spēku bija paredzēta stundu gara, taču beidzās ātrāk, neizmantojot visu sarunai atvēlēto laiku. Tas liek domāt, ka nav bijis par ko runāt.

Abi SC pārstāvji prezidentam izklāstījuši apvienības programmatiskās nostādnes un savu redzējumu par līdzšinējo sarunu gaitu ar pārējām partijām, kā arī abi pauduši gatavību tikt nominētiem par premjeriem.

Viņi uzskata, ka valdība ir jāveido tiem politiskajiem spēkiem, kuri vēlēšanās parādīja vislabākos rezultātus, - Zatlera reformu partijai (ZRP), "Vienotībai" un SC.

Ušakovs norādīja, ka prezidentu informējis, ka tieši šādu koalīcijas modeli uzskata par vislabāko, un solījis tālāk strādāt pie šādas koalīcijas izveidošanas.

Nekad nevienu neesot uzmetuši

Uz žurnālistu jautājumu, vai viņiem ir sajūta, ka viņus mēģina atstumt no valdības veidošanas, viņi daudznozīmīgi atbildēja, ka nekad nevienu neesot uzmetuši.

Par SC iespējām ieņemt kādus amatus valdībā Ušakovs sacīja, ka viņi abi ar Urbanoviču prezidentam pauduši gatavību tikt nominētiem premjera amatam. Savukārt attiecībā uz SC potenciālu ieņemt kādus ministru amatus Urbanovičs teica, ka uz katru ministra posteni partijai esot "kandidātu kandidāti", ko virzīt darbam valdībā.

Uz jautājumu par atsevišķu ZRP un "Vienotības" pārstāvju neformālās sarunās izteiktajām pārdomām, ka līdz ar SC iesaisti koalīcijā triju līdz piecu gadu termiņā Latvija strauji tuvinātos Krievijai, Ušakovs atbildēja, ka tas neapšaubāmi notikšot uzņēmējdarbības, tūrisma un tranzīta jomā.

Prezidenta viedokli un izteikumus SC pārstāvji nekomentēja, uzsverot, ka savu viedokli Bērziņš paudīs pats.

Šodien vēl divas tikšanās

Ar ZRP Bērziņam tikšanās paredzēta plkst. 14.00, savukārt 16.00 ar "Vienotību". Savukārt rīt prezidents pēc tikšanās ar VL-TB/LNNK un ZZS varētu paziņot savu redzējumu.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien sāka sarunas ar partijām par jaunās koalīcijas veidošanas gaitu.

SC iegūst 31 mandātu

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

Bērziņš iepriekš kā kritērijus nākamās valdības vadītāja nominēšanai izvirzījis iespējami plašākas koalīcijas izveidošanu un pieredzējuša premjera kandidāta izvēlēšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu