ZZS, lai tiktu valdībā, nav gatavi upurēt Lembergu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) patlaban nav gatava atteikties no sadarbības ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu, pat ja tas nozīmētu iespēju iekļauties jaunajā valdībā, bet prognozē, ka varētu kļūt par koalīcijas partneri gada laikā, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Avīze norāda, ka, koalīcijas veidošanas procesam kļūstot arvien sarežģītākam, kuluāros izskan minējumi par ZZS nonākšanu valdībā, ja vien apvienība atteiktos no sadarbības līguma ar partiju "Latvijai un Ventspilij", kuras līderis ir Lembergs. Tomēr ZZS līderi, lai arī neizslēdzot iespēju ar laiku iekļauties valdošajā vairākumā, uzsver, ka par atteikšanos no seniem sadarbības partneriem nevarot būt ne runas.

Patlaban ZZS esot noskaņojies darbam opozīcijā, tomēr vienlaikus apvienība uzskata, ka tās nonākšana pie varas varētu būt reāla, un šādas iespējas gadījumā sola iepriekš izteiktos pārmetumus nepieminēt.

"Mums ir darba pieredze trijās mazākuma valdībās. Esam uzņēmušies sarežģīto Veselības un Izglītības ministrijas vadību tad, kad neviena cita partija to nevēlējās. Tas apliecina, ka savienība nav ļaunatminīga, klīrīga un valstiski sarežģītās situācijās lieki netielējas," norāda ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apstiprinot: lai arī ZZS ir izpelnījusies daudz skarbu vārdu no Zatlera Reformu partijas (ZRP), apvienība būtu gatava nepieciešamības gadījumā iekļauties koalīcijas darbā.

Vienlaikus politiķis gan kategoriski noraidījis varbūtību par sadarbības līguma laušanu ar Lemberga vadīto partiju. "Šādas situācijas pārbauda koleģialitāti un apliecina arī pašas savienības spēku. Atteikšanās no senas sadarbības nebūtu nedz biedriska, nedz taisnīga," uzsver Brigmanis.

Tikmēr ZZS līderis Viesturs Silenieks, paužot neticību, ka ZZS varētu aicināt valdībā jau tagad, prognozējis, ka tas varētu notikt pēc pusgada vai gada.

"Protams, nekad nesaki nekad, jo dzīvē vienmēr pastāv vismaz par vienu variantu vairāk, nekā mēs varam iedomāties. Tieši tāpēc pat šobrīd varam ģenerēt pieņēmumu, ka ir iespējama koalīcija, kurā strādātu "Saskaņas centrs", mūsu savienība un "Vienotība". Taču daudz ticamāk, ka pēc dažiem mēnešiem sabiedrība smagi vilsies Zatlera Reformu partijā vai tā pati sevi izsmels un radīsies nepieciešamība pēc jaunas koalīcijas," prognozē Silenieks.

Šāda minējuma pamatā, pēc Silenieka teiktā, ir šābrīža norises ap koalīcijas izveidi, kurās nepārprotami dominējot ZRP līdera Valda Zatlera savtīgās intereses. "Tas ir tikai laika jautājums, kad sabiedrība to sapratīs," klāstījis politiķis.

Jau vēstīts, ka pēc vairāk nekā nedēļu ilgušajām partiju savstarpējām sarunām, Valsts prezidents Andris Bērziņš trešdien sāks konsultācijas ar politiskajiem spēkiem, kas iekļuvuši 11.Saeimā, aģentūra BNS uzzināja prezidenta Preses dienestā. Valsts prezidentam būs jānosauc premjera amata kandidāts.

Pirmie uz Rīgas pili nāks vēlēšanu uzvarētāji "Saskaņas centrs", pēc tam ZRP un "Vienotība". Savukārt ceturtdien prezidents tiksies ar Nacionālo apvienību ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK"" un ZZS.

11.Saeimas vēlēšanās uzvarēja SC, iegūstot 31 mandātu, ZRP, kas Saeimas vēlēšanās startēja pirmo reizi, – 22, "Vienotība" – 20, Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK" – 14, bet Zaļo un zemnieku savienība – 13 deputātu vietas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu