Ķekavā pāris gadu laikā sabrūk par ES naudu būvēta sūkņu stacija

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TV3 video

Ķekavas novadā neticamā ātrumā sabrukusi ar Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstu būvētā sūkņu stacija, svētdien vēsta Latvijas televīzijas raidījums "De facto".

Raidījums vēsta, ka pirms trim gadiem Ķekavas novadā pabeidza iespaidīga apjoma būvobjektu – kanalizācijas sistēmu, kas visus sadzīves notekūdeņus no Ķekavas aizvada uz Rīgu. Projekts kopumā izmaksāja gandrīz trīs miljonus latu, un to līdzfinansēja ES Kohēzijas fonds. Tomēr tikai divus gadus pēc objekta nodošanas atklājās, ka sešās sūkņu stacijās metāla daļas jau ir sabrukušas.

"Ķekavas nami", kas apkalpo ūdenssaimniecības sistēmu, burtiski pēdējās garantijas termiņa dienās izņēma no būvnieka ieturēto garantijas naudu, lai veiktu remontu. "Ķekavas nami” vaino būvnieku nekvalitatīvu materiālu izvēlē, bet būvnieks pārmet, ka pašvaldības uzņēmums ļauj sistēmā iepludināt neatbilstoši attīrītus notekūdeņus no putnu fabrikas.

Remonts izmaksātu desmitiem tūkstošu latu

"Ķekavas namos" raidījumam rādīja detaļas, kas ievietotas sūkņu stacijā pirms trim gadiem. Milzīgiem caurumiem izrobotas metāla caurules. Tādi un mazāki bojājumi atklāti visās sešās tikko uzbūvētajās sūkņu stacijās. To nomainīšana izmaksās 44 tūkstošus latu. Tam tērēs būvnieka "Water ser" līdzekļus, jo "Ķekavas nami" uzskata, ka būvētājs un apakšuzņēmēji, lai arī uzrādījuši visus materiālu sertifikātus, tomēr izmantojuši neatbilstošas kvalitātes metālu.

Ne viens, ne otrs vainu neatzīst

"Ķekavas nami" atsaucas uz Neorganiskās ķīmijas institūta analīzēm, kas norāda uz iespējamu metāla neatbilstību prasītajam. Savukārt "Water ser" rāda laboratorijas "Inspecta" slēdzienu, kurā materiāls atzīts par standartiem atbilstošu. Būvētājs ir nikns gan par zaudēto naudu, gan par pārmetumiem neatbilstoša metāla izvēlē.

"Mums ir saglabājušās visas kopijas no materiāliem, ko pasūtītājs un inženieris ir akceptējis. Tai skaitā par sūknētavām. Un tas ir prasītais 304 metāls," sacīja "Water ser" valdes priekšsēdētājs Jānis Zviedris. Viņi iemeslu saskata pavisam citur – kanalizācijai pieslēgta arī putnu fabrika "Ķekava", kas tur iepludina notekūdeņus no kautuvēm. Putnu mēsli gan tur nenonākot.

Uzskaita virkni ekspluatācijas pārkāpumu

Eiropas Kohēzijas fonda projekta nosacījumi ļauj sadzīves kanalizācijai pieslēgt arī rūpnieciskos notekūdeņus, tomēr tiem jābūt attīrītiem līdz sadzīves notekūdeņu līmenim. To paredz arī starp putnu fabriku un pašvaldību noslēgtais līgums. "Water ser" uzsver, ka sistēmu sabojājušas putnu spalvas un tauki, kā arī sistēmas nepietiekamā noslodze un iespējams – neatbilstoša kopšana.

"Mēs esam saskaņojuši konkrēto tērauda marku un vienlaikus esam norādījuši, ka neattīrītu notekūdeņu pieņemšana ir pārkāpums. Un šajā gadījumā sūkņu stacijas nevarēs normāli ekspluatēt,” raidījumam "De facto" teica Zviedris. Tikām "Ķekavas namu" valdes priekšsēdētājs Ēriks Linters nekautrējas atzīt, ka putnu fabrikai tik tiešām neesot nepieciešamās priekšattīrīšanas iekārtas, bet to pašvaldības uzņēmums kompensē, biežāk mazgājot pie fabrikas esošo sūkņu staciju. Šie notekūdeņi esot gan pabojājuši sūkņu sistēmu, bet par to "Ķekavas nami" būvniekam pretenzijas neizsaka. Iebildumi ir tikai pret materiālu izvēli un faktu, ka caurules sūkņu stacijās ir izēstas burtiski vienos caurumos.

Pastāv pretrunas

"Ķekavas namu" pārstāvis norādīja uz to, ka bojātas ir arī tās sūkņu stacijas, kas atrodas visai tālu no putnu fabrikas. Un Valsts vides dienestā pieejamā informācija pretrunas vēl vairāk palielina. Pēc viņu rīcībā esošajām ziņām, fabrikas notekūdeņu kopējā reakcija ir neitrāla un tas savukārt neļauj teikt, ka šie notekūdeņi būtu agresīvāki par sadzīves notekūdeņiem, kam sistēma ir būvēta.

Neoficiāla versija par asenizācijas mašīnām

Bet pa šo laiku, kamēr "Ķekavas nami", "Water ser" un nu jau arī citas institūcijas meklē, kas vainojams zaudējumu radīšanā, parādījusies vēl viena, pagaidām neoficiāla un nepārbaudīta versija. Piemēram – kāds sūkņu stacijās nesankcionēti un regulāri izgāž asenizācijas mašīnu saturu. Videonovērošanas pie stacijām nav. Papildus tam, ne vairs par Eiropas naudu, bet uz pašvaldības rēķina mainīs arī projekta ietvaros uzstādītos automātikas skapjus. Tie būs vēl aptuveni 20 tūkstoši latu, ziņo "De facto".

Tagad "Water ser", lai pierādītu materiālu atbilstību projekta prasībām, vērsies tiesā. Savukārt Vides ministrija sola pastiprināti sekot līdzi, vai par Eiropas līdzekļiem īstenotais projekts tiek atbilstoši ekspluatēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu