Turpinām tēmu: Kranāte un Zeltiņa par vīriešiem un demogrāfiju (187)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Nenoliedzami TVNET publicētais raksts «Zemās dzimstības cēlonis - nobriedušu vīriešu trūkums» izraisīja ne mazums diskusiju un viedokļu sadursmju. Tāpēc aicinājām arī vairākas sievietes komentēt šo problēmu un dalīties pārdomās. Šoreiz komentāru lūdzām aktrisei Agnesei Zeltiņai un jogas pasniedzējai Baibai Kranātei.

Iepriekšējo reizi par sasāpējušo problēmu izteicās bijusī iekšlietu ministre Linda Abu Meri, režisore Žaklīna Cinovska un žurnāliste, reklāmas speciāliste Marta Kukarane.

Agnese Zeltiņa: problēma ir «aklajā» mātes mīlestībā un stiprajās sievietēs

Foto: Sejas.lv

«Un tad ir pilnīgi pretēji - otri, kas sadalās vairākās apakšgrupās. Pīteri Peni, kas vēl 40 gados turas mammas svārku stērbelē, un tādi, kas arī 50 gados ne reizi nav bijuši precēti un tad attopas, taču ir daudz par vēlu... Vai vēl vieni, kas ir vēl interesantāki -

grib dauzīties un uzdzīvot visu mūžu un tāda faila kā bērni viņu apziņā pat nav,»

novērojusi Agnese.

Runājot par Latviju, Zeltiņa domā, ka problēma slēpjas aklajā mammu mīlestībā, kas liedz dēliem kļūt patstāvīgiem un lemtspējīgiem, jo nav noslēpums, ka termins «vientuļā māte» mums esot klasika. «Tad nu mammas kompensē tēva trūkumu un mierina savu vainas apziņu, ļoti bieži dēlus audzinot siltumnīcas apstākļos,» domā Zeltiņa. «Un otra problēma ir mūsu stiprās sievietes, kas partnerattiecībās uzņemas vadošo lomu, tādējādi

pat neļaujot saviem vīriešiem pieaugt un nobriest.

Kā viena, tā otra no minētajām tēmām ir sāpīga un ļoti ievaino nācijas vīrietību tieši tāpēc, ka mūsu valstī izglītības sistēmā nav vietas izglītojošām stundām par psiholoģiju un attiecību veidošanu.» Agneses prāt, mūsu vīrieši ir apjukuši, jo, sākot attiecības, sastopas ar tādām pašām partnerēm - diletantēm. «Par kādu briedumu tad mēs varam runāt?» jautā Agnese. «Šī ir nopietna problēma, un to vajag risināt valsts līmenī. Ne šausminoties vai kratot pirkstu, bet runājot, izskaidrojot, cienot un uzklausot arī šo ... nenobriedušo un pasīvo vīrieti. Un mēģinot saprast cēloņus, nevis šausmināties par sekām.»

Baiba Kranāte: vai pati esi tik laba sieviete, cik vari būt?

Foto: no personīgā arhīva

Runājot par pēcnācējiem, Kranāte uzsver, ka tas esot mīts, ka visiem vajag radīt pēcnācējus, jo daudzas sievietes pašas zemapziņā to nemaz nevēloties. «Esam runājušās ar viņām konsultācijās, nodarbībās, kad jau nākas risināt zemapziņas radītās neauglības vai citas problēmas – endometriozi, kas ir vistīrākā baiļu no grūtniecības saslimšana. Sabiedrības un sievietes uzdevums ir evolūcijā atnest nākamo soli Harmonijas un Gaismas virzienā, nevis demogrāfijas statistikas labus skaitļus, kas bez emocionālās inteliģences ir kārtējie karu, melu un cita veida ciešanu izraisītāji,» domā jogas pasniedzēja.

Baibai šķiet, ka ir jāuztraucas nevis par to, ka sabiedrība noveco un «kas vecumdienās rūpēsies», bet gan –

ko es skaistu caur sevi šajā pasaulē varu ienest!

«Kāds tad izpaudīsies ar bērniem, kāds – mūziku, kāds savu dzīvi un brīvo laiku veltīs ekoloģijas sakārtošanai: kā paši zinām, Māte Zeme ir katastrofāli saindēta, tās bagātības tiek iznīcinātas – kur tad dzīvot tai labajai statistikai?»

Kranātei pašai nav bērnu, tomēr viņa savu misiju ir atradusi citādi - palīdzot citiem: «Man, piemēram, nav bioloģisko pēcnācēju, bet zinu, ka esmu palīdzējusi daudziem, tai skaitā jaunajām māmiņām un grūtniecēm tikt galā ar problēmām, kuras cits, kas noņemsies ar saviem personīgajiem bērniem, diezin vai spētu.»

Komentāri (187)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu