Vēlēšanās nestartēs vien 15 "vecie" deputāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

No atlaistajā 10.Saeimā ievēlētajiem un pašreizējiem deputātiem vēlēšanās, kas notiks sestdien, nestartēs vien 15 politiķi.

Kopš 10.Saeimas ievēlēšanas pērn oktobra sākumā atlaistā parlamenta sastāvs diezgan bieži mainījies ‒ daži politiķi kļuva par ministriem, daži ieņēma citus amatus, bet citi parlamentu atstājuši dažādu iemeslu dēļ.

No pašlaik Saeimā esošajiem deputātiem vien astoņi nekandidē ārkārtas vēlēšanās ‒ Dzintra Hirša ("Vienotība"), Valērijs Kravcovs ("Saskaņas centrs"), neatkarīgais deputāts Visvaldis Lācis, Imants Lieģis ("Vienotība"), Kārlis Šadurskis ("Vienotība"), Andris Šķēle ("Par labu Latviju", PLL), Guntis Ulmanis (PLL) un Edgars Zalāns (PLL).

10.Saeimā tika ievēlēti arī vairāki pašreizējie ministri, taču no viņiem tikai ekonomikas ministrs Artis Kampars ("Vienotība") vēlēšanās nekandidē. Savukārt bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece ("Vienotība"), kura demisionēja, Saeimas deputāta mandātu neatjaunoja.

Dažādu iemeslu dēļ ārkārtas vēlēšanās nekandidē vairāki eksdeputāti ‒ tagadējais Valsts prezidents Andris Bērziņš un viņa kancelejas vadītājs Gundars Daudze, kurus 10.Saeimā ievēlēja no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta, bijušais "Vienotības" biedrs Guntars Galvanovskis, Eiropas Parlamenta Ekonomikas un sociālo lietu komitejas loceklis, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze (ievēlēts no ZZS) un Juris Silovs ("Saskaņas centrs"), kurš deputāta mandātu nolika pēc apsūdzības par krāpšanu.

No pašreizējās valdības ārkārtas vēlēšanās startē premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība"), satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS), zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība"), ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis ("Vienotība"), aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Vienotība"), tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība"), vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) un finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Vēlēšanās kandidē arī izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks un labklājības ministre Ilona Jurševska (abi ZZS), kuri kandidēja 10.Saeimas vēlēšanās, bet neiekļuva Saeimā. Ārkārtas vēlēšanās startē arī Inese Šlesere (Šlesera Reformu partija LPP/LC), kura pašlaik nolikusi 10.Saeimas deputātes mandātu bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, kā arī Klāvs Olšteins (Zatlera Reformu partija), kurš nolika 10.Saeimas deputāta mandātu, pametot arī "Vienotību", no kuras saraksta tika ievēlēts parlamentā.

Jau vēstīts, ka sestdien, 17.septembrī, notiks 11. Saeimas vēlēšanas, kas tiek rīkotas tādēļ, ka referendumā atlaists pašreizējais parlaments.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu