ECT nesniedz atbildi, kādos termiņos izskatīs Čalovska sūdzību (1)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nav sniegusi konkrētu atbildi Ģenerālprokuratūrai, kādos termiņos tā varētu izskatīt kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska sūdzību, informēja Ģenerālprokuratūras pārstāve Aiga Šēnberga.

«Saņemta atbilde, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa Čalovska sūdzībai ir piešķīrusi prioritāti, bet nekādus konkrētus sūdzības izskatīšanas termiņus Eiropas Cilvēktiesību tiesa nav norādījusi,» informē Šēnberga.

Par šo atbildi Ģenerālprokuratūra informējusi Tieslietu ministriju, lai kopīgi lemtu par turpmāko rīcību saistībā ar Čalovska atrašanos izdošanas apcietinājumā.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iepriekš sacīja, ka tiesa Čalovskim piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu līdz 4.decembrim. Taču, ja līdz šim laikam nebūs ECT sprieduma, nebūs likumīga pamata Čalovska turēšanai apcietinājumā.

«Kamēr nebūs ECT sprieduma, nekas cits neatliek, kā vien viņu atbrīvot, turklāt, ņemot vērā, ka Latvijā viņam neviena apsūdzība nav izvirzīta, nav nekāda pamata viņa, noteikt citu drošības līdzekli,» skaidroja ģenerālprokurors. Tas nozīmējot arī to, ka pēc atbrīvošanas no apcietinājuma pret Čalovski nevarēs noteikt pat ierobežojumu valsts pamešanai.

Pašlaik Čalovskis atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā.

Jau ziņots, ka ECT pieņēmusi izskatīšanai Čalovska lietu, piemērojot pagaidu noregulējumu un liekot apturēt Čalovska izdošanas procesu ASV. Latvijas valdība, kas pieņēma galalēmumu, izvērtējot tiesu atzinumus, nolēma Čalovski izdot, taču puiša advokāti vērsās ECT un izdošanu apstrīdēja.

ASV Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu «Gozi» inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu