Pensionāru mītiņš pulcē ap 1000 dalībnieku (371)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Sestdien Rīgā, Strēlnieku laukumā ir pulcējušies vairāk nekā 1000 cilvēku, kuri pauž neapmierinātību ar pensiju indeksāciju. Protesta akcijas dalībnieku skaits arvien pieauga, taču TVNET novērojumi liecina, ka kopējais klātesošo noskaņojums ir miermīlīgs.

Ar uzrunām pie Okupācijas muzeja uzstājas Pensionāru federācijas pārstāvji no dažādiem Latvijas reģioniem. No tribīnes viņi aicina novērtēt savu ieguldījumu, ko viņi devuši pagājušajā gadsimtā, palīdzot atjaunot pēckara Latviju. Klātesošie runātājus pavada ar aplausiem.

Uz mītiņu ieradušies pensionāri arī no Liepājas, Rēzeknes, Ventspils, Smiltenes un citām Latvijas pilsētām un novadiem.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Dalībnieki rokās tur vairākus plakātus, kuros pārsvarā pausta neapmierinātība par «negodīgo pensiju indeksāciju» - «Cilvēkiem cienīgu dzīvi», «Tev būs savu tēvu un māti godā un cieņā turēt», «Vēlamies pensijas 10 latu apmērā par katru nostrādāto gadu» un tamlīdzīgi. Lielu interesi par mītiņu izrāda ārvalstu tūristi, fotografējot sanākušos pensionārus.

Pēc eiro ieviešanas gaidāmi grūti laiki

Latvijas pensionārus gaida grūti laiki, it sevišķi, kad valstī tiks ieviesta eiro valūta, šodien atklājot Latvijas pensionāru akciju «Par pensionāru tiesībām», sacīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) priekšsēdētājs Andris Siliņš.

«Lai uz mums neapvainojas valdība, ka mēs pulcējamies, lai apspriestu mums svarīgus jautājumus. Bet šādi mēs vēlamies paust viedokli par mūsuprāt netaisnīgu rīcību pret mums,» sacīja LPF vadītājs.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Savā uzrunā Siliņš pateicās, ka uz mītiņu spējušie ierasties pensionāri no visas Latvijas.

Ar uzrunām uzstājās arī delegāti no Latvijas pilsētām un novadiem. Jelgavas pārstāve sacīja, ka «neko daudz mums nevajag». «Tomēr

pieprasām jumtu virs galvas, pienācīgus līdzekļus iztikšanai un 2014.gadā ieviest adekvātu veselības apdrošināšanas sistēmu,

tādējādi nodrošinot pienācīgu un pieejamu veselības aprūpi,» sacīja mītiņa dalībniece no Jelgavas.

Mītiņa ar uzrunu uzstājas arī Labklājības ministre

Pirms neilga brīža mītiņa dalībiekus uzrunāja arī Labklājības ministre Ilze Viņķele, kura pateicās klātesošajiem, ka viņi ir uzaudzinājuši bērnus un piedalījušies neatkarības atjaunošanā. Viņķeles runas sākumā daļa mītiņa dalībnieku gan pauda savu neapmierinātību, skaļi rūcot un svilpjot, taču bija arī tādi, kas viņai aplaudēja.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Ilze Viņķele nekādus solījumus attiecībā uz pensiju paaugstināšanu neizteica, taču norādīja, ka Labklājības ministrija pensiju indeksēšanas jautājumā sadarbojas ar Latvijas Pensionāru federāciju. Politiķe arī

aicināja klātesošos piedalīties Saeimas vēlēšanās, kā arī pauda cerību, ka ir iespējams paļauties uz pensionāru veselo saprātu

un ka cilvēki ar bagāu dzīves pieredzi neuzķersies uz kārtējiem populistu solījumiem, bet gan izdarīs racionālu izvēli.

Ministre arī mudināja izvairīties no dažādu sabiedrības grupu pretnostatīšanas, jo ar finansiālām grūtībām saskaras ne tikai pensionāri, bet arī skolotāji un jaunās māmiņas.

Ar 210 latiem nevar izdzīvot

Kāds pensionārs vārdā Jānis, kurš Rīgā bija ieradies no Ventspils, interneta portālam TVNET pastāstīja, ka pašu minimālāko vajadzību apmierināšanai viņam mēnesī būtu nepieciešami vismaz 250 lati, taču pašreizējā pensija ir 210 latu. Rīgā viņš bija ieradies kopā ar vēl aptuveni 50 pensionāriem no Ventspils, kas pārstāv biedrību «Jūras liedags». Pensionārs Jānis pauda cerību, ka mītiņa dalībnieku paustais tiks sadzirdēts varas gaiteņos, taču lielu optimismu viņa balsī nevarēja saklausīt.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Mītiņā piedalās arī viesi no Igaunijas

Izrādot solidaritāti, mītiņā piedalās pārstāvji no citām organizācijām, kā arī pensionāri no Igaunijas. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers pauda atbalstu ne tikai šim mītiņam, bet arī pensionāru izvirzītajām prasībām. «Mēs esam snieguši daudz priekšlikumus, kā uzlabot pensionāru stāvokli, līdz ar to nekādu divriteni izgudrot nevajag.

Pensijas nedrīkst būt mazākas par iztikas minimumu un tās nedrīkst aplikt ar nodokļiem,»

sacīja Krīgers, piebilstot - ja pensionāri vēlas panākt cienīgu dzīvi, nākamgad nevajagot balsot Saeimas vēlēšanās.

Pēc policijas aplēsēm, mītiņā piedalās vairāk nekā tūkstotis dalībnieku.

Pensionāru mītiņā aktīvi darbojas eiro pretinieki

TVNET novēroja, ka pensionāru mītiņu savu uzskatu paušanai izmanto arī atsevišķi eiro ieviešanas pretinieki, kas dala skrejlapas, piemēram, ar saukļiem «Latam – saules mūžu».

Saeimai un valdībai izvirzīs četras prasības

Atgādinām, ka pensionāru akcijā «Par pensionāru tiesībām» plānots izvirzīt valdībai un Saeimai četras prasības, kuras ir neatliekami jārisina jau 2014.gada laikā.

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Pirmkārt, valdībai un Saeimai tiks prasīta maksimāli taisnīga pensiju indeksācija. «Indeksācija notika, bet ne tādā apjomā, kādā to prasīja. Tika indeksētas tikai tās pensijas, kuras nepārsniedz 200 latus, un arī indeksēšanas procents bija kaut kāds vidējs kompromiss un ne vairāk,» iepriekš norādījis Latvijas Pensionāru federācijas vadītājs Andris Siliņš.

Otrkārt, mītiņā tiks prasīta pakāpeniska piemaksas palielināšana pie pensijas par darbu līdz 1996.gadam, kā arī tās piešķiršanas atjaunošana jaunajiem pensionāriem, kas tika pārtraukta 2012.gadā.

Treškārt, mītiņa dalībnieki uzsvērs nepieciešamību ieviest pensionāru valsts veselības apdrošināšanas sistēmu, kura dotu iespēju pensionāriem izmantot pilnvērtīgas ārstēšanās iespējas un atvieglotu medikamentu iegādi.

Tāpat LPF un tās atbalstītāji prasīs palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu pensijām, kā arī nodalīt to no darba algas strādājošajiem pensionāriem.

Komentāri (371)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu