Skip to footer
Šodienas redaktors:
Māris Kūrēns
Iesūti ziņu!

Neaizstājamais ābols

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Raksta foto

Šogad ābolu ir ļoti daudz, un tikai mūsu zemē augušie augļi var mūs apgādāt ar vajadzīgajām vielām.

Pašmāju augļi ir labāki tādēļ, ka tie satur vairāk mums tik nepieciešamā C vitamīna. Tie arī nav apstrādāti ar ķimikālijām, lai ilgāk uzglabātos.

Visvērtīgākās vielas ābolos ir koncentrētas mizā un zem tās, tādēļ ieteicams tos ēst ar visu mizu, kārtīgi sakošļājot. Āboli satur antioksidantus, kas kavē novecošanu. Tie satur arī vielas, kas mazina stresu un palīdz nomierināties, kā arī veicina locītavu un saišu stiprumu. Ābolu sēklās ir vitamīni un jods.

Piecas ābolu sēklas dienā nodrošina profilaktisko joda daudzumu,

kas nepieciešams vairogdziedzera normālai darbībai.

Ziemai varam gatavot ne tikai ābolu ievārījumu un kompotu, bet arī žāvētus ābolus, kas būs labs našķis bērniem, un gatavot ābolu sulu. Tā ir veselīga un var aizstāt saldinātos dzērienus. Vērtīgāka ir skābo rudens ābolu sula. Bet ābolu mizas var sakaltēt un lietot kā tēju.

Lai no āboliem nepūstos vēders, ieteicams tos pamatīgi sakošļāt. Var līdzēt arī ābolu cepšana: veselus ābolus cep cepeškrāsnī ar vai bez pildījuma. Tos var ēst kopā ar biezpienu, medu, rozīnēm un citiem žāvētiem augļiem, putukrējumu vai saldējumu, un ātrais deserts ir gatavs.

***

Receptes

Ābolu salāti ar valriekstiem

Vajadzēs: 3 – 4 ābolus, 100 g valriekstu, 50 g rīvēta siera, krējumu.

Kā pagatavot: ābolus sarīvē skaidiņās, pievieno sakapātus valriekstus, sieru un krējumu.

Ābolu salāti ar burkāniem

Vajadzēs: 2 ābolus, 1 burkānu, 1 mārrutka sakni, 1 tējk. ķimeņu, 1 sīpolu, zaļumus, krējumu vai mērci pēc izvēles, lokus.

Kā pagatavot: ābolus sīki sagriež, pievieno sarīvētu burkānu, sīpolus, zaļumus, mārrutkus, lokus, ķimenes un krējumu vai citu mērci (piemēram, naturālo jogurtu ar garšvielām, kefīru vai eļļu).

Komentāri
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu