Kas modē 1.septembrī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Gladiolas, dālijas un saulespuķes. Tie ir populārākie ziedi, ko rīdzinieki izvēlas pasniegt skolotājiem pirmajā septembrī. Līdz ar remontdarbiem "Saktas" ziedu tirdziņa apjomi šogad ievērojami sarukuši, tomēr palikušās tirgotavas slīgst lielā ziedu krāšņumā un dažādībā. Neaizmirstiet iepriecināt savus esošos un bijušos pedagogus!

Tirgotāja Dzintra portālam TVNET stāsta, ka pārdevēji ir gatavi tradicionālajam pirmā septembra pieplūdumam: "Praktiski esam gatavi."

Svaigi ziedi gaidāmi jau 31.augusta pievakarē. Turklāt vairums no tiem būšot vietējie - auguši tepat Latvijā.

Iecienītas mazās rozītes

Viņa novērojusi, ka pirmajā skolas dienā ļoti daudz skolēnu saviem skolotājiem pērk mazās rozītes. Izskaidrojums pavisam vienkāršs - tās ir salīdzinoši lētas.

Dzintra saka - arī "treknajos gados" mazās rozītes bija iecienītas, taču tad to pārdošanas apjomi bija lielāki. Parasti viens pircējs iegādājās 5-7 rozītes. Tagad biežāk pērk tikai trīs rozes.

Daudz vecāku un bērnu atļaujas tikai vienu rozīti.

Vienas rozītes cena ir 60-70 santīmi. Garākās un krāšņākās rozes maksā dārgāk, tādēļ arī tās izvēlas retāk.

Viens saulespuķes zieds maksā no 70 santīmiem līdz vairākiem latiem
Viens saulespuķes zieds maksā no 70 santīmiem līdz vairākiem latiem Foto: TVNET

Vēl ļoti iecienītas pirmajā septembrī ir lilijas, gladiolas un saulespuķes. Dzintra gan tās iesaka iegādāties lielākajiem skolēniem. Mazajiem censoņiem tās būs grūti un neērti nest, kā arī pasniegt skolotājiem.

Viņiem piemērotākas būs lauvmutītes un tradicionālās asteres. Tāpat jaunāko klašu skolēniem var izvēlēties skaistus puķu pušķīšus.

Vecāki biežāk izvēlas puķu pušķus, nevis atsevišķus ziedus.

"Saktas" tirdziņā mazo pušķīšu cenas ir no pusotra līdz trim latiem.

Dzelteni ziedi ir vieni no populārākajiem pirmajā septembrī
Dzelteni ziedi ir vieni no populārākajiem pirmajā septembrī Foto: TVNET

Lai arī vairums pircēju Zinību dienai izvēlas mazos ziedu pušķīšus, Dzintra novērojusi, ka krievi bieži izvēlas arī lielos un iespaidīgos pušķus. Tos gan parasti pasniedz nevis skolotājai, bet gan bērna mammai.

Šos pušķus, kuru cena ir pat vairāki desmiti latu, krievu ģimenes visbiežāk izvēlas, ja bērniņš dosies uz pirmo vai pēdējo skolas klasi. Tad ģimenei esot vislielākie svētki, ko nereti atzīmē arī baznīcā. Pārdevēja arī novērojusi, ka

krievi ziedu izvēlē ir dāsnāki, bet latvieši - ekonomiskāki.

Latvieši vairāk pēta puķu cenas un bieži vien izvēlas lētākos ziedus. Savukārt krieviski runājošie biežāk pērk vairāk ziedu un dārgākus.

Gladiolu cena ir no 50 santīmam līdz latam
Gladiolu cena ir no 50 santīmam līdz latam Foto: TVNET

Atšķiroties arī dažādu paaudžu pircēju iepirkšanās paradumi. Vecāki bērnu ziediem ir gatavi tērēt vairāk naudas, bet vecvecāki parasti ir taupīgāki. "Omītes ir skopākas."

Topā sarkanās un dzeltenās puķes

Populārākā pirmā septembra ziedu krāsa ir sarkana: "Laikam mīlestība uz skolu." Tāpat skolēni iecienījuši dzeltenos ziedus. Šīs krāsas puķēm pārdevējai gan nav loģiska izskaidrojuma.

Nevajadzētu pasniegt apvītušus ziedus

Dzintra arī pieredzējusi, ka nereti bērni skolotājiem pirmajā skolas dienā mēdz pasniegt apvītušus ziedus, jo nav mācējuši tos pareizi uzglabāt. Dažkārt arī skolotāji "grēko" ar ziedu neielikšanu vāzēs pa dienu.

Tamdēļ pirmā septembra vakarā dažkārt var redzēt skolotājus, kuri nes mājās ziedu pušķus, no kuriem vairums ir apvītuši.

Knifiņi puķu atdzīvināšanai

Lai tā nenotiktu, pieredzējusī pārdevēja iesaka ņemt vērā vairākus knifiņus. Piemēram,

neļķes un narcises nekad nevajag turēt kopā ar citām puķēm.

Savukārt, redzot apvītušas saulespuķu zaļās lapiņas, ieteicams tām nogriezt sprīdi no kāta un paturēt to 5-10 minūtes verdošā ūdenī. Tā ietekmē zaļās lapiņas atdzīvosies un saulespuķi atkal varēs turēt aukstā ūdenī.

Vēl kāda īpatnība - dālijas vajadzētu ielikt siltā ūdenī. Turklāt tam ieteicams pievienot nedaudz etiķa vai citronskābes, lai ūdens būtu skābs. Tā dālijas ilgāk stāvēs vāzēs nenovītušas.

Savukārt rozēm, kad tās sāk kalst, ieteicams slīpi apgriezt kātiņu un apmainīt ūdeni. Vislabākais ziediem esot parastais krāna ūdens.

Lielas kāzas tirgotājiem ir vērtīgākas par 1.septembri

Lai arī parasti pirmajā septembrī nopirkto ziedu apjoms ir lielāks nekā parastās dienās, tomēr Dzintra atgādina, ka Zinību dienā vairums skolēnu izvēlas lētākos ziedus. Tādēļ puķu tirgotāju apgrozījums "labās" nedēļas nogalēs, kad ir daudz lielu kāzu, mēdz būt pat lielāks nekā pirmajā skolas dienā.

Mācību gada sākums arī parasti neesot tas datums, kad pircēji bieži izvēlas dažādus eksotiskus ziedus, piemēram, orhidejas. Tās vairāk iecienītas jubilejās un kāzās.

Kādi ir Tavi mīļākie ziedi?

Ar kādiem ziediem Tu vai Tavi bērni šogad iepriecinās skolotājus pirmajā septembrī? Raksti komentāros!

Portāls TVNET novēl saulainu pirmo skolas dienu un veiksmīgu jauno mācību gadu!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu