Ņujorkas tiesa oficiāli atceļ apsūdzības Strosam-Kānam

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Ņujorkas štata tiesa otrdien apmierināja prokuroru lūgumu un atcēla bijušajam Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektoram Dominikam Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības seksuāla rakstura noziegumos.

"Es nesaskatu pamatu [prokuroru lūgumu] noraidīt," sacīja tiesnesis Maikls Obuss.

Lūgumu atcelt apsūdzības prokurori iesniedza, jo viņiem radās šaubas par cietušās Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabenes Nafisatu Diallo apgalvojumu patiesumu.

Tiesnesis Obuss otrdien arī noraidīja Diallo advokātu lūgumu atcelt pašreizējos lietas prokurorus un lietu nodot īpašam prokuroram. Lēmums par apsūdzību atcelšanu stājās spēkā nepilnas divas stundas pēc tā pieņemšanas, kad apelāciju tiesa noraidīja pārsūdzību jautājumā par prokuroru maiņu.

Kāns pateicas atbalstītājiem

Pēc tiesas lēmuma par apsūdzību atcelšanu Stross-Kāns izplatīja paziņojumu, kurā raksta, ka "pēdējie divarpus mēneši bija murgs man un manai ģimenei", kā arī pateicas visiem atbalstītājiem.

Vēlāk žurnālistiem pie savas īrētās mājas Ņujorkas rajonā Manhetenā Stross-Kāns teica, ka vēlas atgriezties Francijā.

Seksuālas attiecības bijušas, taču nezina, vai piespiedu kārtā

Jau vēstīts, ka prokurori atzina, ka Strosam-Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā. Tā kā istabene savās liecībās vairākkārt melojusi, prokurori uzskata, ka kriminālapsūdzības nevar tikt uzturētas, teikts 25 lappušu garajā prokuroru lūgumā tiesnesim.

32 gadus vecās Diallo advokāts Kenets Tompsons, reaģējot uz prokuroru lūgumu, pirmdien paziņoja, ka "Manhetenas apgabala prokurors Sairess Venss ir liedzis sievietei tiesības panākt taisnīgumu izvarošanas lietā". Tompsons to paziņoja pēc ierašanās Manhetenas apgabala prokuratūrā kopā ar Diallo un nepilnu 15 minūšu ilgas tikšanās ar prokuroriem.

Foto: LETA

"Ja Manhetenas apgabala prokurors, kurš ir ievēlēts, lai aizstāvētu mūsu mātes, meitas, māsas, sievas un mīļotās, negrasās viņas aizstāvēt izvarošanas vai seksuāla uzbrukuma gadījumā, tad kurš to darīs?" jautāja Tompsons.

Strosa-Kāna advokāti apliecināja klienta "pateicību" par to, ka Ņujorkas prokurori nolēmuši neturpināt šo lietu. "Mēs jau no šīs lietas sākuma uzstājām, ka mūsu klients ir nevainīgs," uzsvēra advokāti Viljams Teilors un Bendžamins Brafmans.

Lēmums bija skaidrs jau pirms tiesas sēdes

Apsūdzību pilnīga vai daļēja atsaukšana bija gaidāma pēc tam, kad kļuva zināms, ka Diallo izsaukta uz tikšanos ar prokuroriem pirmdien.

"Ja viņi [prokurori] negrasītos atsaukt apsūdzības, tad nebūtu nekādas vajadzības tikties ar viņu [Diallo]. Viņi vienkārši nākamajā dienā dotos uz tiesu, lai pateiktu, ka turpinās lietu," sestdien sacīja Diallo advokāts Kenets Tompsons.

Diallo 8.augustā Ņujorkā iesniedza civilprasību pret Strosu-Kānu par "vardarbīgu un sadistisku uzbrukumu". Civilprasība tika iesniegta laikā, kad prokurori apsvēra, vai atsaukt Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības izvarošanas mēģinājumā. Civilprasībā tiek pieprasīta kompensācija, kuras lielums gan nav minēts.

Kānam nākšoties atbildēt šā vai tā

Diallo advokāts Kenets Tompsons iepriekš sacīja, ka civilprasība tika iesniegta, lai Strosam-Kānam būtu jāatbild par savu rīcību arī tad, ja kriminālapsūdzības tiktu atsauktas.

62 gadus vecajam Strosam-Kānam bija izvirzītas septiņas kriminālapsūdzības saistībā ar viņam inkriminēto mēģinājumu maijā izvarot 32 gadus veco Diallo.

Lietā pret Strosu-Kānu radās problēmas, kad prokurori jūnija beigās izteicās, ka istabene vairākkārt melojusi ar zvērestu apstiprinātās liecībās. Prokurori sacīja, ka istabene sniegusi nepatiesu informāciju nodokļu un patvēruma pieprasījuma veidlapās, tostarp par grupveida izvarošanu Gvinejā, un tas radot šaubas par viņas apgalvojumu patiesumu.

Pēc presē nokļuvušām ziņām par šīm prokuroru šaubām tiesa Ņujorkā 1.jūlijā mīkstināja drošības līdzekli seksuāla rakstura noziegumos apsūdzētajam Strosam-Kānam, atceļot viņam mājas arestu, tomēr liedzot izbraukt no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Istabene par materiāla labum gūšanu

Saskaņā ar istabenes teikto Stross-Kāns 14.maijā viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Savukārt amatpersonas laikrakstam pavēstīja, ka vienas dienas laikā pēc šā notikuma istabene runājusi pa telefonu ar vīrieti, kurš ieslodzīts par 180 kilogramu marihuānas glabāšanu, un apspriedusi to, kāds labums būtu no Strosa-Kāna apsūdzēšanas. Vārdā neminētais vīrietis ir viens no vairākiem cilvēkiem, kas pēdējos divos gados pārskaitījuši uz Diallo bankas kontu apmēram 100 tūkstošus ASV dolāru (50 tūkstošus latu).

Stross-Kāns 14.maijā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni.

Stross-Kāns 21.maijā pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā, un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedza visas izvirzītās apsūdzības.

Izvarošanā apsūdz arī franču žurnāliste

Arī franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2003.gada februārī kādā dzīvoklī Parīzes centrā.

Stross-Kāns tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu