Var tikt atceltas apsūdzības pret Strosu-Kānu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" istabene Nafisatu Diallo no Gvinejas, kas apsūdz izvarošanas mēģinājumā bijušo Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektoru Dominiku Strosu-Kānu, ir izsaukta uz tikšanos ar prokuroriem pirmdien, un šī tikšanās var nozīmēt apsūdzību pilnīgu vai daļēju atsaukšanu, sestdien ziņoja laikraksts "New York Times", atsaucoties uz viņas advokātu.

Diallo tikšanās ar Manhatanas apgabala prokuratūras darbiniekiem ir paredzēta pirmdienas pēcpusdienā, savukārt nākamā tiesas sēde Strosa-Kāna prāvā paredzēta otrdien.

"Ja viņi [prokurori] negrasītos atsaukt apsūdzības, tad nebūtu nekādas vajadzības tikties ar viņu [Diallo]. Viņi vienkārši nākamajā dienā dotos uz tiesu, lai pateiktu, ka turpinās lietu," sacīja Diallo advokāts Kenets Tompsons.

"Es interpretēju šo vēstuli tā, ka viņi [prokurori] grasās paziņot par to, ka pilnībā izbeidz lietu vai [atceļ] dažas no apsūdzībām," sacīja Tompsons, komentējot viņa saņemto vēstuli, ar kuru prokurori izsauc Diallo uz tikšanos.

Ziņu par gaidāmo tikšanos apstiprināja arī cits Diallo advokāts Daglass Vigdors, kurš atteicās no pieņēmumu izteikšanas par tās iznākumu. Vigdors sacīja, ka Tompsons pavadīs Diallo uz šo tikšanos, un raksturoja prokuroru vēstuli kā "ļoti negatīvu un noniecinošu".

Otrdien paredzētā Ņujorkas štata tiesas sēde Strosa-Kāna lietā ir pirmā, kopš Ņujorkas prokurori izteica nopietnas šaubas par Diallo apgalvojumu patiesumu.

Iesniedz civilprasību

Diallo 8.augustā Ņujorkā iesniedza civilprasību pret Strosu-Kānu par "vardarbīgu un sadistisku uzbrukumu". Civilprasība tika iesniegta laikā, kad prokurori apsver, vai atsaukt Strosam-Kānam izvirzītās kriminālapsūdzības izvarošanas mēģinājumā. Civilprasībā tiek pieprasīta kompensācija, kuras lielums gan nav minēts.

Diallo advokāts Kenets Tompsons sacīja, ka civilprasība tika iesniegta, lai Strosam-Kānam būtu jāatbild par savu rīcību arī tad, ja kriminālapsūdzības tiktu atsauktas.

62 gadus vecajam Strosam-Kānam ir izvirzītas septiņas kriminālapsūdzības saistībā ar viņam inkriminēto mēģinājumu maijā izvarot 32 gadus veco Diallo.

Lietā pret Strosu-Kānu radās problēmas, kad prokurori jūnija beigās izteicās, ka istabene vairākkārt melojusi ar zvērestu apstiprinātās liecībās. Prokurori sacīja, ka istabene sniegusi nepatiesu informāciju nodokļu un patvēruma pieprasījuma veidlapās, tostarp par grupveida izvarošanu Gvinejā, un tas radot šaubas par viņas apgalvojumu patiesumu.

Mīkstina drošības līdzekli

Pēc presē nokļuvušām ziņām par šīm prokuroru šaubām tiesa Ņujorkā 1.jūlijā mīkstināja drošības līdzekli seksuāla rakstura noziegumos apsūdzētajam Strosam-Kānam, atceļot viņam mājas arestu, tomēr liedzot izbraukt no Amerikas Savienotajām Valstīm.

Laikraksts "New York Times", atsaucoties uz lietai tuviem ziņu avotiem tiesu aprindās, vēstīja, ka Strosa-Kāna lietā saistībā ar apsūdzībām izvarošanas mēģinājumā ir radušās šaubas par cietušās istabenes apgalvojumu patiesumu un juristi apspriežot Strosam-Kānam izvirzīto kriminālapsūdzību iespējamu atsaukšanu.

Istabenes pazīšanās ar noziedznieku

Saskaņā ar istabenes teikto Stross-Kāns 14.maijā viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Savukārt amatpersonas laikrakstam pavēstīja, ka vienas dienas laikā pēc šī notikuma istabene runājusi pa telefonu ar vīrieti, kurš ieslodzīts par 180 kilogramu marihuānas glabāšanu, un apspriedusi to, kāds labums būtu no Strosa-Kāna apsūdzēšanas.

Vārdā neminētais vīrietis ir viens no vairākiem cilvēkiem, kas pēdējos divos gados pārskaitījuši uz šīs sievietes bankas kontu apmēram 100 tūkstošus ASV dolāru (50 tūkstošus latu).

Stross-Kāns 14.maijā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā. 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni.

Stross-Kāns 21.maijā pret drošības naudu tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā un viņam bija jāuzturas mājas arestā Ņujorkā. Viņš noliedz visas izvirzītās apsūdzības.

Kāna karjeras gals

Arī franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, kas esot noticis 2003.gada februārī kādā dzīvoklī Parīzes centrā.

Stross-Kāns tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī. Seksa skandāls un ierosinātā krimināllieta ir iznīcinājušas Strosa-Kāna cerības iegūt Francijas valsts vadītāja amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu