Čalovska aizstāvju komandai pievienojas advokāts Rusanovs (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar smagos kibernoziegumos ASV apsūdzētā Denisa Čalovska aizstāvību tagad nodarbosies arī advokāts Egons Rusanovs, kurš apņēmies sagatavot iesniegumu par Čalovska drošības līdzekļa pārskatīšanu.

Kā sacīja Rusanovs, viņš tikai šodien ir saņēmis Čalovska lietas materiālus, līdz ar to vēl nezina, kādā formātā viņš iesniegumu gatavos, bet viņš ir gatavs strādāt pie šī jautājuma.

Advokāts skaidroja, ka šis pat īsti neesot kriminālprocesuāls jautājums, kur varētu vērsties tiešā veidā pie izmeklēšanas tiesneša, jo viņš uzrauga cilvēktiesību uzraudzību kriminālprocesā. «Te ir ļoti daudzi jautājumi, uz kuriem es pats vēl neesmu atbildējis,» teica Rusanovs.

«Čalovska lieta nav tikai advokātu un juristu jautājums, tas ir jautājums par Latvijas pilsoni,» izteicās advokāts, aicinot arī citus advokātus iesaistīties un palīdzēt Čalovskim. Rusanovs papildināja, ka savu juridisko palīdzību apsūdzētajam jaunietim sniegs bez maksas.

Bez Rusanova Čalovska advokātu vidū ir tādi cilvēki kā Saulvedis Vārpiņš, Lauris Liepa, Ilona Bulgakova un citi. Arī Vārpiņš teica, ka savus pakalpojumus apsūdzētajam sniedzot bez maksas.

Kā ziņots, valdība pagājušajā nedēļā lēma izdot Čalovski ASV, tomēr iespējamā kibernoziedznieka advokāti vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), lūdzot noteikt pagaidu aizsardzību, proti, aizliegumu izdot Čalovski ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta. ECT šo lūgumu apmierināja.

Tagad Čalovska advokāti apņēmuši vērsties Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu pārskatīts Čalovskim piemērotais drošības līdzeklis, lūdzot viņu atbrīvot no apcietinājuma. Kā iepriekš norādīja Vārpiņš, aizstāvjiem nav zināms, cik ilgi varētu notikt lietas izskatīšana ECT. Patlaban aizstāvjiem ir jāmeklē juridiskais pamatojums, lai lūgtu Čalovska atbrīvošanu, un pie tā «tiek maksimāli strādāts».

Ģenerālprokuratūra norāda, ka, neskatoties uz ECT pieņemto lēmumu, Čalovskim būs jāpaliek apcietinājumā, aģentūrai LETA sacīja prokuratūras pārstāve Una Rēķe. Viņa norāda, ka ir apturēts tikai izdošanas process, nevis atcelts lēmums par izdošanu. Ģenerālprokuratūra iepriekš informēja, ka izdodamai personai likums neparedz tiesības lūgt vispārējās jurisdikcijas tiesu pārskatīt apcietinājuma nepieciešamības turpināšanu.

Čalovskis apcietinājumā atrodas kopš pagājušā gada 4.novembra. Izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu, norādīja prokuratūra.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu