Čalovska māte pauž gandarījumu par ECT lēmumu (93)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Smagos kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska māte Jeļena ir priecīga par Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) noteikto pagaidu aizsardzību - aizliegumu izdot dēlu ASV -, paužot viedokli, ka tagad esot skaidrība par Augstākās tiesas (AT) neobjektivitāti.

Sarunā Čalovska māte bija emocionāla, uzsverot, ka visā procesā par Čalovska izdošanu ASV esot bijis daudz pārkāpumu, kurus viņa pārstāve Ilona Bulgakova konstatējusi uz pārdesmit lapām. Arī AT šajā gadījumā esot rīkojusies neprofesionāli.

Jautāta, vai viņai ir cerības par to, ka līdz ar ECT lēmumu Ģenerālprokuratūra varētu pārskatīt Čalovskim piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu, Čalovska māte sacīja, ka viņai nav zināms, kas notiks tālāk ar viņas dēlu.

Mans dēls bija likumu un attieksmes ķīlnieks,

rezumēja Jeļena Čalovska.

Kā ziņots, ECT pieņēmusi izskatīšanai Čalovska advokātu iesniegumu un noteikusi pagaidu aizsardzību - aizliegumu izdot Čalovski ASV, informēja Vārpiņš. ECT vēstulē, kas sūtīta Vārpiņam, teikts, ka palātas prezidents nolēmis, ka Čalovski nedrīkst izdot ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta Strasbūras tiesā. Turklāt Čalovska sūdzībai piešķirta prioritāra kārtība.

Čalovska advokāti vērsīsies Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu pārskatīts Čalovskim piemērotais drošības līdzeklis, lūdzot viņu atbrīvot no apcietinājuma. Kā norādīja Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš, aizstāvjiem nav zināms, cik ilgi varētu notikt lietas izskatīšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Patlaban aizstāvjiem ir jāmeklē juridiskais pamatojums, lai lūgtu Čalovska atbrīvošanu, un pie tā «tiek maksimāli strādāts».

Ar minēto pieteikumu advokāti prokuratūrā varētu vērsties tuvākajās dienās.

Ģenerālprokuratūra norāda, ka, neskatoties uz ECT pieņemto lēmumu, Čalovskim būs jāpaliek apcietinājumā, aģentūrai LETA sacīja prokuratūras pārstāve Una Rēķe. Viņa norāda, ka ir apturēts tikai izdošanas process, nevis atcelts lēmums par izdošanu. Ģenerālprokuratūra iepriekš informēja, ka izdodamai personai likums neparedz tiesības lūgt vispārējās jurisdikcijas tiesu pārskatīt apcietinājuma nepieciešamības turpināšanu.

Čalovskis apcietinājumā atrodas kopš pagājušā gada 4.novembra. Izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu, norādīja prokuratūra.

Čalovskis joprojām atrodas Rīgas Centrālcietumā, apstiprināja Ieslodzījuma vietu pārvaldē.

Komentāri (93)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu