Latvijai Čalovskis tiesāšanai ASV nebūs jānogādā (48)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijai kibernoziegumos apsūdzētais Deniss Čalovskis, kurš tiks izdots tiesāšanai Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV), nebūs jānogādā ASV, informēja Ģenerālprokuratūrā.

Prokuratūrā paskaidroja, ka pēc valdības lēmuma par Čalovska izdošanu tiesāšanai ASV, Tieslietu ministrijai (TM) jānosūta informācija ASV tiesībsargājošajām iestādēm, kuras arī uzņemsies Čalovska nogādāšanu. Pagaidām arī nav zināms laiks, kad Čalovskis varētu tikt nogādāts ASV.

Čalovskis būs otrā persona, ko Latvija izdevusi tiesāšanai ASV.

Līdz šim ar valdības lēmumu tiesāšanai ASV izdota Latvijas pilsone Egija Kuka, kura tika apsūdzēta viltotu diplomu un ar autortiesībām aizsargāto Valsts medicīnas ekspertīzes (NBME) testa jautājumu realizēšanā Optimas Universitātē ASV.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien ar balsu vairākumu nolēma tomēr izdot tiesāšanai ASV smagos kibernoziegumos apsūdzēto Čalovski, par ko diskusijas sabiedrībā bija jau ilgāku laiku. Izdošanu atbalstīja septiņi, bet pret bija pieci ministri, bet viens atturējās.

Čalovski apsūdz par to, ka viņš ar datorvīrusu «Gozi» inficējis vairāk nekā vienu miljonu datoru pasaulē. Izmantojot radīto vīrusu, iegūta informācija, kas ļāvusi ielauzties banku kontos un nozagt naudu miljoniem latu vērtībā. Inficēto datoru vidū ir arī 190 ASV Nacionālās aviācijas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoru.

Šo noziegumu pierādīšanas gadījumā Latvijas pilsonim ASV draud līdz pat 67 gadiem ilgs cietumsods. Čalovski aizturēja pērnā gada decembrī. Lietā apsūdzēti vēl divi cilvēki, Rumānijas un Krievijas pilsoņi.

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Panorāma» Čalovskis, kurš tagad atrodas apcietinājumā, sacīja, ka esot ķīlnieks šajos apstākļos - viņš nezinot abus pārējos apsūdzētos šajā lietā - ne Kievijas, ne Rumānijas pilsoni, nezinot īsti neko par Gozi vīrusu un neesot palīdzējis īstenot shēmas un dabūt naudu. Viņš neesot strādājis pie vīrusa izstrādes. Viņš mākot tikai salabot datorus un izveidot mājas lapas. «Sanāk tā, ka viņš [cits lietā apsūdzētais] nebija norādījis uz mani, viņš bija norādījis uz niku [Miami], bet es nezinu, kāpēc niku saistīja ar mani,» sacīja Čalovskis. Viņš neatceroties to, ka būtu niku «Miami» izmantojis.

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu