Francijas tiesa liek sākt izmeklēšanu pret jauno SVF vadītāju

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas tiesa ceturtdien nolēma, ka jāuzsāk oficiāla tiesas izmeklēšana pret Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektori Kristīni Lagardu, kas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojusi dienesta stāvokli, kad kā toreizējā Francijas finanšu ministre iesaistījās kāda komerciāla strīda risināšanā, paziņoja prokurors.

Lagarda vienmēr ir noliegusi, ka ļaunprātīgi izmantoja savas dienesta pilnvaras lietā, kad 2008.gadā šķīrējtiesnesis izlēma, ka valstij piederošai bankai ir jāizmaksā uzņēmējam Bernāram Tapī liela kompensācija.

Francijas Republikas tiesa, kas izskata lietas pret ministriem un citām amatā esošām augstām amatpersonām, pieņēmusi izskatīšanai prasību pret Lagardu, žurnālistiem paziņoja tiesnesis Žerārs Paliss, norādot, ka sākta izmeklēšana pret Lagardas lomu komerciāla strīda risināšanā, par ko draud kriminālatbildība.

Prokuratūras izplatītajā paziņojumā teikts, ka izmeklēšana tiks veikta par Lagardai izvirzītajām apsūdzībām valsts līdzekļu izsaimniekošanā un līdzdalībā krāpšanā.

Lagardas advokāts Īvs Repikē uzstāja, ka izmeklēšana nekādā veidā nav saistīta ar viņas jauno amatu SVF un pauda pārliecību, ka lieta drīz tiks izbeigta. Viņš arī uzsvēra, ka lietas ierosināšanai ir politiski motīvi.

Prasību sākt tiesas izmeklēšanu iesniedza Francijas parlamenta opozīcijā esošās Sociālistiskās partijas politiķi.

Lagardas piecu gadu amata termiņš SVF izpilddirektora amatā sākās 5.jūlijā. 55 gadus vecā Lagarda ir pirmā sieviete, kas vada SVF kopš organizācijas dibināšanas 1944.gadā. Iepriekšējais SVF izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns no Francijas atkāpās no amata maijā saistībā ar apsūdzībām seksuāla rakstura noziegumos.

Lagarda kritizēta par finanšu ministra pilnvaru pārsniegšanu, saīsinot tiesiskās izskatīšanas laiku strīdā starp magnātu Bernāru Tapī un banku "Credit Lyonnais", kas agrāk piederēja valstij. Lagarda nosūtīja lietu izskatīšanai privātam šķīrējtiesnesim.

SVF valde ceturtdien paziņoja, ka uzticas Lagardai.

"Nebūtu pieņemami, ja valde komentētu lietu pirms to izdara Francijas tiesa. Tomēr valde ir pārliecināta, ka viņa spēs pilnībā izpildīt savus darba uzdevumus kā izpilddirektore," teikts SVF valdes izplatītajā paziņojumā.

Tajā piebilsts, ka valde jau ir izvērtējusi ar šo lietu saistītos jautājumus jūnijā, kad izskatīja Lagardas kandidatūras atbilstību SVF vadītāja amatam.

2008.gadā šķīrējtiesnesis lēma par labu Tapī, kas ir Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī atbalstītājs. Tika nolemts, ka bankai, kuru magnāts apsūdzēja par nemākulīgu darījuma īstenoāsnu par Tapī pioederošā sporta apģērbu ražotāja "Adidas" pārdošanu 1993.gadā, jāizmaksā uzņēmējam 400 miljoni eiro (281 miljons latu).

Francijas tieslietu sistēma pieļauj, ka ceturtdien uzsāktajā izmeklēšanā Lagardai var izvirzīt apsūdzības, par kurām draud reāla brīvības atņemšana. Tiesvedība var ilgt vairākus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu