Bērziņš atsakās teikt runu Aglonas svētkos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts prezidents Andris Bērziņš piedalīsies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos 15.augustā, taču pasākuma laikā neuzstāsies ar runu, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Papildināts ar politologa teikto

Bērziņš aizsāk jaunu tradīciju dievkalpojuma norises gaitā

Šodien pēc tikšanās ar Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskapu-metropolītu Zbigņevu Stankeviču Bērziņš paziņoja, ka šajā gadā ir izlēmis "aizsākt jaunu tradīciju dievkalpojuma norises gaitā", par ko panākta vienošanās arī ar katoļu baznīcas vadību.

"Mana izpratne par baznīcas kanoniem un kārtību, ko ikviens kristietis godā un pārzina, ir likusi man pieņemt lēmumu neteikt Valsts prezidenta runu galvenā svētku dievkalpojuma noslēguma daļā, kā tas ticis darīts līdz šim. Esmu pārliecināts, ka dievkalpojums ir sakrāls process, kurā laicīgajai varai nav jāiejaucas. Tās ir manas domas un vienlaikus mans visaugstākās cieņas apliecinājums ticīgajai tautai," uzsver prezidents, vēršoties pie svētku dalībniekiem un visiem, kam 15.augusts Aglonā ir īpaša diena.

"Ceru, ka Aglonas svētku dalībnieki un visi kristieši, kam šie svētki ir nozīmīgi, sapratīs un atbalstīs manu lēmumu," piebilda Bērziņš.

Valsts augstākā amatpersona norādīja, ka šis ir viņa prezidentūras pirmais gads un pirmā reize, kad 15.augustā viņš dosies uz Aglonu, lai apliecinātu cieņu svētkiem, kas ir nozīmīgi ne tikai Latvijas ticīgajiem ļaudīm, bet jau sen kļuvuši par notikumu, ko apmeklē svētceļotāji no dažādām pasaules malām.

"Nekad neesmu noliedzis, ka savā līdzšinējā dzīvē reliģijai un kristīgās baznīcas dzīvei esmu sekojis kā vērotājs, ne kā aktīvs dalībnieks. Tomēr vienmēr esmu dziļi cienījis to sabiedrības daļu, kas kristīgajā ticībā rod spēku un atbalstu, kuru domas un lūgšanas vērstas mūsu valsts un mūsu cilvēku labā," skaidroja prezidents.

Viņš pateicas visiem par šīm domām un lūgšanām un norāda, ka visu iepriekšminēto iemeslu dēļ 15.augustā dosies uz Latgali, lai būtu kopā ar ticīgo tautu svinīgajā dievkalpojumā.

Stankevičs šodien žurnālistiem skaidroja, ka "prezidentam ir ne tikai pilnas tiesības, bet arī pienākums rīkoties saskaņā ar savu pārliecību". Arhibīskaps respektē un ar cieņu pieņem to, ka prezidents piedalās svētkos, bet nesaka runu, ja "nejūtas uz to pamudināts".

Politologs: Bērziņa lēmums ierasties Aglonā, nesakot runu, ir saprātīgs

Valsts prezidenta Andra Bērziņa lēmums piedalīties Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos 15.augustā un pasākuma laikā neteikt runu ir vērtējams kā pietiekami saprātīga izvēle, sacīja politologs Ivars Ījabs.

Viņš norādīja, ka lēmums apmeklēt Aglonas svētkus ir vērtējams kā saprātīgs, jo tādā veidā tiek izrādīta cieņa šim pasākumam un katoļu baznīcai, kurai ir liels ticīgo skaits Latvijā. Bērziņš saprot, ka situācija valstī jau ir nokaitēta un tas nozīmē, ka viņš nedrīkstētu izteikt politiskos apgalvojumus, taču tādā gadījumā viņam būtu jādomā, par ko īsti runāt, lai izvairītos "dzīt politiku".

Prezidents pirmkārt valsti simbolizē ar savu klātbūtni, nevis tikai ar runāšanu. Neviens jau tāpat līdz šim nav nopietni apšaubījis to, ka baznīca ir atdalīta valsts, skaidroja Ījabs, atbildot uz jautājumu, vai Bērziņš ar savu soli vēlējies uzsvērt reliģisko institūciju šķirtību no valsts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu