Politologi: vēl pāragri spriest par vēlēšanu rezultātiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pagaidām vēl ir pāragri spriest par to, kuras partijas varētu iegūt visvairāk balsu Saeimas ārkārtas vēlēšanās, jo vēl nav zināms partiju piedāvājums, pastāstīja "Providus" pētniece Iveta Kažoka.

Arī sociologs Arnis Kaktiņš uzsvēra, ka pagaidām vēl par agru spriest, kas varētu uzvarēt vēlēšanās. Tomēr viņš piebilda, ka uz iespējamajiem uzvarētājiem norāda nesen veiktā aptauja, kura liecina, ka apvienībai "Saskaņas centrs" (SC) ir spēcīga pozīcija. Labas izredzes varētu būt arī Zatlera Reformu partijai (ZRP), kura, kā norāda aptauja, ieņem augstu pozīciju.

Kaktiņš minēja, ka pagaidām nav pazīmju, ka par ZRP varētu balsot iedzīvotāji, kuri iepriekš balsojuši par SC, bet atzina, ka tas vēl var mainīties.

Savukārt Kažoka teica, ka ZRP varētu radīt konkurenci SC, jo tai pievienojas arī cilvēki, kas nav etniski latvieši, līdz ar to daļa, kas iepriekš balsoja par SC, vēlēšanās varētu savas balsis atdot par kandidātiem no ZRP.

Politikas vērotājs Jurģis Liepnieks sprieda, ka vēlēšanās starp ZRP, "Vienotību" un Nacionālo apvienību notiks cīņa par vēlētāju balsīm, kuras iznākumu ir grūti prognozēt. Viņš norādīja, ka daudzi vēlētāji varētu būt vīlušies "Vienotībā", jo tā nav pildījusi savus pirmsvēlēšanu solījumus. Pagaidām nav arī zināms, kā iedzīvotāji vērtēs ZRP piedāvājumu.

Liepnieks arī klāstīja, ka, ņemot vērā visus politiskos notikumus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nav zaudējusi daudz vēlētāju, kas norāda uz to, ka tai ir savs elektorāts, kas uzticas ZZS un saņem tieši to, ko no ZZS sagaida.

Savukārt Kažoka sacīja, ka partijām būs jāspēj nākt klajā ar ļoti labu piedāvājumu. "Partijām, kuras darbojas jau ilgu laiku, jāizdomā ļoti labs piedāvājums, lai vēlētāji par tām balsotu, jo ārkārtas Saeimas vēlēšanās iedzīvotāji labi atcerēsies, kāpēc gāja uz referendumu un balsoja par Saeimas atlaišanu, to dienu pametot savus iesāktos darbus," viņa pavēstīja.

Pētniece norādīja, ka arī jaunizveidotajām partijām, tādām kā ZRP un Vidzemes partija, būs jāstrādā pie tā, lai iedzīvotāji par tām vēlētos balsot.

Viņa arī uzsvēra, ka pagaidām vēl nav zināmi konkrēti ZRP kandidāti, kā arī tas, vai vēlēšanās varētu startēt partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā", un citi aspekti, kas varētu ietekmēt vēlēšanu iznākumu.

Jau vēstīts, ka provizoriskie tautas nobalsošanas rezultāti liecina - par 10.Saeimas atlaišanu nobalsojuši 94,3% no referenduma dalībniekiem.

Par pašreizējās Saeimas atlaišanu bijuši 650 518 jeb 94,3% no referenduma dalībniekiem, bet pret - tikai 5,48% jeb 37 829 balsotāji, liecina jaunākie Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie dati par saskaitītajām balsīm visos 1028 vēlēšanu iecirkņos. 1476 jeb 0,21% nodoto vēlēšanu zīmju atzītas par nederīgām.

11.Saeimas vēlēšanas, visticamāk, notiks 17.septembrī, kandidātu sarakstus varēs sākt iesniegt jau no nākamās piektdienas, 29.jūlija, un tos pieņems līdz 18.augustam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu