Politologi: signāls politiķiem ir jau dots

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Salīdzinošo zemo aktivitāti referendumā par 10.Saeimas atlaišanu var skaidrot ar to, ka lielākajai daļai iedzīvotāju rezultāts jau bija skaidrs pirms referenduma, tā uzskata politologs Valts Kalniņš. Pacēlums saistībā ar Valda Zatlera paziņojumu daļai sabiedrības bija, bet tas ir pārgājis, un sabiedrība atkal atgriežas pasīvākā stāvoklī.

Politiķiem no notikušā būs jāmācās

Lai arī nākamajā Saeimā tiks ievēlēti tie paši cilvēki vai ar nelielām izmaiņām, vēlētāji referendumā būs devuši striktu signālu politiķiem, ka nav pieļaujama "neglīta rīcība", tā izteicies ekonomists un uzņēmējs Jānis Ošlejs.

Kā skaidroja Ošlejs, Saeimas atlaišana būs stingrs sabiedrības lēmums, ka, ja politiķi rīkosies prettiesiski, viņi var tikt atlaisti.

Viņaprāt, jau esošā Saeima pēc prezidenta rīkojuma Nr.2 sāka strādāt labāk un tas nozīmē, ka uzdevums ir izpildīts arī attiecībā uz vēl esošo Saeimu.

Zemāku vēlētāju aktivitāti referendumā nekā Saeimas vēlēšanās viņš skaidroja ar to, ka lielākajai daļai jau tāpat bija skaidrs, kāds būs rezultāts.

Viņš pieļāva, ka nākotnē Saeimas atlaišanas rosināšana kļūs populārāka vai arī paši Saeimas deputāti kļūs uzmanīgāki.

Aktivitāte vasarā vērtējama kā augsta

Referendumā par Saeimas atlaišanu pilsoņi šodien ir parādījuši augstu aktivitāti, ņemot vērā, ka sabiedrība jau bija informēta, ka šajā tautas nobalsošanā izšķirošais nav tas, cik balsotāju aizies uz vēlēšanu iecirkņiem, teica Eiropas Savienības Parlamenta deputāte Inese Vaidere (V).

Tāpat deputāte atzina, ka šis ir atvaļinājumu laiks un aktivitātes rādītājs līdz pēcpusdienai ir ļoti labs. Tā kā viena trešdaļa jau nobalsojusi, neesot arī tik būtiski, vai balsotāju skaits līdz vakaram pārsniegs 50% no balstiesīgo skaita vai nē.

Viņa norādīja, ka lielākajai daļai nav šaubu par to, kā uz referendumu aizgājušie ir nobalsojuši.

Zatleram ir liela atbildība attaisnot tautai doto cerību

Eksprezidents Valdis Zatlers, rosinot Saeimas atlaišanu, ir devis cerību iedzīvotājiem, un patlaban viņam ir ļoti liela atbildība šo cerību un uzticību attaisnot, norādīja Rīgas Ekonomikas augstskolas pasniedzējs Arnis Sauka.

Pēc eksperta domām, tieši jaundibinātajai Zatlera reformu partijai (ZRP) ir iespēja parādīt, ka cilvēku balsīm tiešām ir kaut kāda jēga un situācija var mainīties. Ja ZRP nespēšot nest gaidītās pārmaiņas, tad šodien nekas tā arī nebūšot noticis.

Šodienas referenduma rezultāti Latvijas novērtējumu starptautiskajos finanšu tirgos nemainīšot, bet tikai situācija pēc Saeimas vēlēšanām norādīs, kas notiks ar investoru attieksmi un valsts kredītreitingu.

Sauka ir par 99% pārliecināts, ka tauta referendumā būs nobalsojusi par Saeimas atlaišanu.

Zatlera partija - 5 minūšu performance

Eksprezidenta veidotās Zatlera reformu partijas (ZRP) ievēlēšana nākamajā Saeimā iedzīvotājiem sagādās lielāko vilšanos atjaunotās Latvijas vēsturē, uzskata reklāmas aģentūras "!Mooz" radošais direktors, Latvijas Pirmās partijas reklāmu autors Ēriks Stendzenieks.

Stendzeniekam šķiet, ka šī jaunā partija ir tikai viena cilvēka "piecu minūšu performance", kas sasniegusi kulmināciju 28.maijā, kad Zatlers rosināja atlaist Saeimu, un pēc tam gājusi tikai uz leju.

"Šajā partijā nav neviena, kas varētu būt ministrs un kas varētu pieņemt atbildīgus lēmumus. Tā ir tikai tukša čaula, kas augstu uzlēkusi debesīs," sacīja Stendzenieks.

Runājot par referendumu, Stendzenieks atzina, ka iedzīvotāju aktivitāte patlaban esot diezgan maza. Pēc viņa domām, Saeimas atlaišanu varētu atbalstīt 70% balsotāju, bet pret varētu būt 30% vēlētāju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu