Līdz plkst.20.00 nobalsojuši 41,33% vēlētāju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz plkst.20 referendumā piedalījušies 616 739 pilsoņi, kas ir 41,33% no visiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. Iedzīvotāji, kas ieradušies piedalīties tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu, ir aktīvi un pārliecināti par savu izvēli, TVNET novēroja Rīgas 6.vēlēšanu iecirknī, kas atrodas Natālijas Draudziņas ģimnāzijā. TVNET aicina iedzīvotājus būt aktīviem, izteikt savu viedokli un līdzdarboties labākas nākotnes veidošanā. Kad vēl, ja ne tagad!

Papildināts ar balsotāju aktivitāti līdz plkst.20.00

Līdz plkst.20 referendumā piedalījušies 41,33% vēlētāju

Līdz plkst.20 referendumā piedalījušies 616 739 pilsoņi, kas ir 41,33% no visiem balsstiesīgajiem iedzīvotājiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija par balsotāju aktivitāti. Patlaban ir zināmi vēlētāju aktivitātes rādītāji par visiem 950 no 950 Latvijas iecirkņiem.

Balsotāju plūsma ir nepārtraukta

Natālijas Draudziņas ģimnāzijā (NDĢ) atrodas viens no visaktīvāk apmeklētajiem tautas nobalsošanas iecirkņiem Rīgā. Līdz plkst 14.30 savu viedokli tautas nobalsošanā izteikuši aptuveni 800 iedzīvotāju, bet vislielākais pieplūdums bijis uz pusdienas laiku.

"Ir nepārtraukta plūsma un visu laiku kāds nāk, taču rinda neveidojas, jo izvēle ir ātra un īsa. Cilvēki zina, uz ko nāk, ir izlēmuši un tikai ievelk krustiņu," TVNET stāsta 6.iecirkņa priekšsēdētājs Jānis Feldmanis.

Daži vēlētāji izteikuši dažādas replikas par pēc skata necilo, no kartona izgatavoto balsojuma urnu. Kāda sieviete uz balsojuma lapiņas vēlējusies uzrakstīt sūdzību par to, lai neievēl kādas konkrētas partijas, un rosinājusi šajā pašā dienā rīkot arī pašas vēlēšanas.

Kopumā vēlēšanu iecirkņos Rīgas centrā pašreizējo cilvēku aktivitāti nevērtē kā augstu. Lielāku aktivitāti galvaspilsētā prognozē pēc četriem pēcpusdienā, kad rīdzinieki varētu atgriezties no jūras. Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas oficiālajiem datiem līdz plkst.12 Rīgā bija nobalsojuši 13,91% vēlētāju.

Balsos par Zatlera partiju

Ap plkst. 11.00 atdot savu balsi NDĢ esošajā iecirknī ieradās pats tautas nobalsošanas "vaininieks", bijušais prezidents Valdis Zatlers, pēc kura rīkojuma Nr.2 tika rosināta Saeimas atlaišana. Šobrīd ir zināms, ka 11.Saeimas vēlēšanās, kurām visticamāk būs lemts notikt, eksprezidents startēs ar savu politisko spēku - Zatlera reformu partiju, liekot uzsvaru uz jaunu cilvēku ienākšanu pašmāju politikā.

Arī TVNET uzrunātie iedzīvotāji, kas ieradušies izteikt savu viedokli referendumā, izrāda nedalītas simpātijas Zatlera partijai.

"Balsoju par Saeimas atlaišanu, jo ir jābūt pārmaiņām. Pēdējā laika lēmumi tika pieņemti ļoti juceklīgi, un tieši "zemnieki" (domāta Zaļo un zemnieku savienība - red.) ļoti daudz ko traucēja. Es ticu Zatleram, jo viņa partijā būs ļoti izglītoti cilvēki. Mums ir cerība," sarunā ar TVNET teic pensionāre Velta.

Līdzīgi domā 30 gadus vecais rīdzinieks Edgars, kurš atdevis balsi par valdības atlaišanu un norāda, ka vēlēšanās balsotu par bijušā prezidenta jaunizveidoto partiju. "Zatlers ir attaisnojis uz sevi liktās cerības, un izskatās, ka grib ko darīt lietas labā," viņš saka.

Ievēlot valdību, iedzīvotājiem jāpieņem inteliģenti lēmumi

Domājot par valsts nākotni un ievēlot jaunu valdību, iedzīvotājiem ir jāpamato sava izvēle, jādomā līdzi, jālasa neatkarīgi mediji un jāpieņem inteliģenti lēmumi, uzskata Edgars. "Gribētos pārmaiņas valstī. Ir skaidri redzams, ka visi procesi, kas šobrīd pie mums notiek, nav īsti taisnīgi un neatbilst demokrātiskas un neatkarīgas valsts principiem. Ir kaut kas jādara. Nedrīkst vienkārši sēdēt mājās."

Savukārt jaunajā valdībā jāievēl inteliģentus un zinošus cilvēkus, uzskata Velta. "Jābūt ļoti izglītotiem, sevišķi juridiski un ekonomiski. Lai politiķiem nebūtu vēlmes radīt labvēlīgus likums zināmai grupai. Ne vienmēr visi deputāti aptver to, par ko viņi nobalsojuši."

Tautas nobalsošanā zemāka aktivitāte nekā iepriekšējās Saeimas vēlēšanās

Šodien līdz plkst.16 tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu aktivitāte bijusi mazāka nekā pērn 10.Saeimas vēlēšanās, liecina apkopotā informācija.

Kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija, šodien līdz plkst.16 nobalsojuši 482 180 jeb 32,32% no visiem balsstiesīgajiem. Pagājušā gada oktobrī līdz plkst.16 Latvijā bija nobalsojuši bija 46,6% jeb 695 210 balsstiesīgo vēlētāju.

Vienlaikus šodien referendumā vēlētāju aktivitāte ir daudz augstāka nekā 2008.gadā notikušajā nobalsošanā par grozījumiem Pensiju likumā, kad visā Latvijā līdz plkst.16 bija piedalījušies 237 374 pilsoņi jeb 16,04% no vēlētāju kopskaita.

Referendums notiks līdz plkst.22

Referenduma jautājums ir: "Vai jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?" Balsošanas biļetenā ir divas iespējamās atbildes - "par" un "pret". Lai nobalsotu, jāievelk "+" (plusiņš) iepretim izvēlētajai atbildei.

TVNET saviem lasītājiem visas dienas garumā atspoguļos jaunākos notikumus tautas balsošanā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu