EP pieprasa tehniskās apskates arī motocikliem un mopēdiem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Parlaments (EP) šodien pieņēma prasības jaunajiem noteikumiem par transportlīdzekļu tehniskajām apskatēm, pieprasot periodiskas tehniskās apskates veikt arī motocikliem un dažām piekabēm un autofurgoniem, informēja parlamentā.

Tāpat plānots uzlabot komerctransporta pārbaudes, ko veic uz ceļa, tās piesaistot riska novērtēšanas sistēmai. Deputāti arī prasa harmonizēt Eiropas Savienības (ES) noteikumus par transportlīdzekļu reģistrācijas dokumentiem.

«Tehnisko prasību standarti, ko mēs pieprasām savos grozījumos, ir ārkārtīgi stingri,» norādīja Verners Kūns no Vācijas, kurš sagatavojis EP grozījumus noteikumos mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju periodiskajām tehniskajām apskatēm.

Deputāti prasa no 2016.gada visās dalībvalstīs noteikt obligātas tehniskās apskates motocikliem, bet no 2018.gada - arī motorolleriem, ja vien Eiropas Komisijas veikts ietekmes novērtējums neapliecina, ka tām nav pietiekama pamata.

Deputāti prasa obligāto tehnisko apskati arī piekabēm, kas sver vairāk nekā divas tonnas, un autofurgoniem virs 750 kilogramiem. Deputāti atbalsta Komisijas ierosinātos noteikumus attiecībā uz piekabēm virs 3,5 tonnām.

Veicot komerctransporta pārbaudes uz ceļa, jāizveido īpaša riska novērtēšanas sistēma, kurā operatorus klasificē pēc to autoparku tehniskā stāvokļa. Uzņēmumiem, kuru transportlīdzekļi rada lielāku risku, vajadzētu pievērst pastiprinātu dalībvalstu iestāžu uzmanību. «Pārbaudes uz ceļa katra dalībvalsts pašlaik veic pēc saviem ieskatiem, tāpēc Parlaments vēlas saskaņot noteikumus ES līmenī,» norādīja Olga Sehnalova no Čehijas.

Deputāti ceļa pārbaudēm pakļauto transportlīdzekļu klāstam pievienoja arī vieglo komerctransportu.

Tāpat Eiropas Parlaments prasa ziņas par transportlīdzekļu reģistrācijas dokumentiem uzglabāt elektroniskos dalībvalstu reģistros. Tas atvieglos informācijas apmaiņu starp dalībvalstīm un tādējādi palīdzēs apkarot tirdzniecību ar zagtiem transportlīdzekļiem.

«Efektīva informācijas apmaiņa ar elektronisko datubāžu starpniecību nodrošinās to, lai automašīnas, kas pārvietojas pa ES ceļiem, atbilst visām drošības prasībām,» norādīja Vilja Savisāra-Toomaste no Igaunijas, kas sagatavojusi EP prasības direktīvai par transportlīdzekļu reģistrācijas dokumentiem.

Parlaments piekrīt Komisijas priekšlikumam abas direktīvas, kas regulē tehniskās apskates, pārveidot par regulām, kas tieši jāpiemēro dalībvalstīs. Dalībvalstīm būs rīcības brīvība noteikt vēl stingrākus noteikumus.

Drīzumā sāksies likumdevēju sarunas, kurās parlaments, pamatojoties uz šodien pieņemtajām prasībām, centīsies vienoties ar dalībvalstīm.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu