Sākam veidot kompostu!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Kompostu, kurš gatavā variantā saucas humuss (kad visas organiskās vielas jau sadalījušās), ir lietderīgi veidot ne tikai tāpēc, ka to var izmantot dārzā stādīšanai un zemes mēslošanai, bet arī ietaupīsiet naudu uz minerālmēsliem un atkritumu izvešanu.

Komposta veidošanai jāizmanto dažāda veida organiskie atkritumi, uzsvaru liekot uz vārdu dažāda, jo, ja kompostā liksiet tikai, piemēram, zāli, tā pārvērtīsies glumā masā; ja liksiet tikai sausus zarus, tie var trūdēt gadiem.

Kompostā var izmantot:

- virtuves un sadzīves atkritumus - piemēram, kafijas biezumus, olu čaumalas, augļu un dārzeņu mizas,

- dārza atkritumus - piemēram, novītušus ziedus, nopļautu zāli, lapas, sasmalcinātus koku un krūmu zarus, nokritušus augļus.

Šie pārtikas atkritumi ar dārza atkritumiem cītīgi jāsajauc, un ieteicams kompostu veidot piramīdas formā.

Svarīgi, lai kompostā tiktu sajaukti oglekli saturošie atkritumi ar slāpekli saturošajiem, šos atkritumus kārtojiet slāņos, veidojot piramīdu; mūsdienās pieejamas arī veikalos nopērkamas speciālās kompostēšanas kastes.

Oglekli satur, piemēram, zāģu skaidas, salmi, sausa zāle, kritušās lapas, zari u.c.

Slāpekli satur, piemēram, kūtsmēsli, zaļa zāle, biešu lapas, vārpatu saknes, virtuves atkritumi u.c

Ko nevajag kompostēt:

  • bīstamos atkritumus,
  • uzkopšanas atkritumus,
  • metālu, stiklu, plastmasu,
  • mākslīgās šķiedras,
  • krītu vai pelnus,
  • šķidrumus,
  • gaļas un zivju produktu atliekas, suņu un kaķu ekskrementus, arī fekālijas (higiēnas apsvērumu dēļ), sintētiskas auklas, akmeņus, papīru, tekstilijas, ķīmiski apstrādātu koksni (piemēram, skaidu plates), pelni, minerāleļļas, putekļsūcēja filtra maisiņa saturu.

Lai ātri un efektīvi veidotos komposts, tam nepieciešams skābeklis un mitrums, kā arī dažādi mikroorganismi un sliekas.

Kompostu ieteicams ar dārza dakšu ik pa laikam pabakstīt, lai tam tiek klāt skābeklis, un, ja redzams, ka komposts ir pārāk sauss, to nepieciešams apliet.

Padoms!

Kompostā neliek acīm redzami slimus augus un tos, kas pilni kaitēkļu. Svarīgi, lai kaudze ziemā kārtīgi izsaltu (tāpēc neveido pārāk lielu), tādējādi aizies bojā kaitēkļu kūniņas un slimību sporas, kas kompostā var ilgstoši uzglabāties un nonākt dārzā, iestrādājot trūdvielas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu