Grantiņš noliedz, ka būtu uzlauzis Salaspils mēra e-pastu (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

VSIA «Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs» (LVĢMC) valdes loceklis Ansis Grantiņš, kurš trešdien nolika Salaspils novada domes deputāta pilnvaras, noliedz, ka būtu mēģinājis piekļūt Salaspils mēra Raimonda Čudara (V) elektroniskajam pastam.

«Es jau iepriekš esmu skaidrojis, ka tajā e-pastā nekādā veidā neesmu bijis. Man grūti komentēt, kāpēc no Čudara puses ir tādas runas. Vienīgais skaidrojums varētu būt, ka mans bijušais sabiedrotais un labs draugs to ir sācis tāpēc, ka jūt apdraudējumu savām pozīcijām,» skaidroja Grantiņš.

Nu jau bijušais domes deputāts sacīja, ka Čudars pirms vairākiem gadiem uzaicinājis viņu no partijas «Visu Latvijai» pāriet pie «Vienotības», pēc kā abi trīsarpus gadus nostrādājuši vienā komandā, bet Grantiņš kļuvis par partijas Salaspils nodaļas vadītāju. «Kad sākās iekšējās diskusijas, ko un kā varētu darīt citādi, saņēmu aizrādījumus, ka vadošo eliti kritizēt nedrīkst,» skaidroja Grantiņš. Nesaskaņas par šo tēmu arī kļuvušas par iemeslu, kāpēc viņš pametis «Vienotību» un pievienojies nacionālajai apvienībai «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK.

Pēc Grantiņa teiktā, iespējams, Čudars saskatījis apdraudējumu savām pozīcijām Salaspils novada domē arī tāpēc, ka vairākas opozīcijas partijas gribējušas atbalstīt Grantiņu novada priekšsēdētāja amatam.

Savukārt, runājot par iemeslu, kāpēc nolēmis nolikt deputāta mandātu, Grantiņš skaidroja, ka piekritis piedalīties vēlēšanās laikā, kad LVĢMC valdē nostrādājis tikai vienu mēnesi, un pa šo laiku vēl neesot pilnībā iepazinies ar darāmā darba apjomu. Vēlāk, vēl pirms runām par e-pasta uzlaušanu, pēc sarunām ar kolēģiem sapratis, ka darba pienākumus nespēs apvienot ar domes sēdēm un komiteju sēdēm pa divām reizēm mēnesī, un tādējādi «skaitīšanās» deputāta statusā būtu «vēlētāju čakarēšana». Tādēļ Grantiņš nolēmis no mandāta atteikties par labu savai partijas biedrei, uzņēmējai Dacei Kontrimienei, kura vēlēšanās bija palikusi nākamā aiz svītras. «Mediji to veikli sasēja kopā [ar e-pasta skandālu], bet man neviens viedokli neprasīja,» piebilda bijušais Salaspils domnieks.

Kad uzzinājis par pārmetumiem par Čudara e-pasta uzlaušanu, Grantiņam radušās pārdomas mandātu nenolikt, jo mediji to ļoti veikli varētu pagriezt citādi, taču, redzot, ar kādām metodēm citi raujas pie varas, nolēmis, ka labāk savu laiku veltīt profesionālajiem izaicinājumiem.

No deputātu pilnvarām atsakās divi deputāti

Salaspils novada domes ārkārtas sēdē 26.jūnijā pieņemti divu deputātu iesniegumi par pilnvaru nolikšanu - no tām atteicies nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK deputāts Ansis Grantiņš un «Vienotības» deputāts Veiko Spolītis, informēja pašvaldībā.

Abi par iemeslu mandāta nolikšanai minējuši, ka nevar deputāta pienākumu pildīšanu savienot ar savu pašreizējo darbu. Neoficiāli kā patiesais Grantiņa aiziešanas iemesls minēts Valsts policijas ierosinātais kriminālprocess par nelikumīgu piekļūšanu, iespējams, Salaspils novada domes priekšsēdētāja Čudara e-pastam.

Čudars apstiprināja, ka pats personīgi vērsies policijā par iespējamu ielaušanos viņa darba elektroniskajā pastā. Aizdomas par notikušo viņam esot radušās «intuitīvi». Viņš šīs aizdomas lūdzis pārbaudīt informācijas tehnoloģiju speciālistiem, pēc kā vērsies policijā.

Salaspils novada domes priekšsēdētājs nevēlējās komentēt, vai notikušajā varētu būt vainojams Grantiņš, norādot, ka šāda informācija būtu jājautā tam, kas veicis ielaušanos viņa e-pastā.

Čudars piebilda - kaut arī lielākoties darba e-pastu izmanto darba vajadzībām, tajā bijusi arī korespondence, kas skar viņa ģimeni un politisko darbību.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Lita Juberte apstiprināja, ka Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 13.februārī ir sākts kriminālprocess par to, ka kāda persona, patvaļīgi piekļūstot citas personas elektroniskajam pastam, pārkāpa korespondences noslēpumu. Pēc aģentūras LETA rīcībā esošās informācijas, korespondences noslēpums, iespējams, ir pārkāpts pret Čudaru.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par personas korespondences noslēpuma tīšu pārkāpšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Pagaidām nav zināms, kurš varētu būt iespējamais likumpārkāpējs. Policija šobrīd izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju nesniedz.

Portāls «pietiek.com» vēstīja, ka «jaunievēlētais Salaspils domes deputāts A.G. ir nolicis mandātu, jo pirms dažām dienām Drošības policija viņu ir īslaicīgi aizturējusi, kratījusi un izņēmusi datoru, kas izmantots, lai uzlauztu domes priekšsēdētāja Raimonda Čudara (V) darba e-pastu,» šādu informāciju «pietiek.com» 20.jūnijā saņēmis no kāda lasītāja.

Informētais lasītājs arī zinājis stāstīt, ka «deputāts A.G.» šajā afērā esot, «izmantojot romantiskās attiecības, iesaistījis arī bijušo darbinieci I.J., kuru arī ir pratinājusi Drošības policija un kura tamdēļ iesniegusi atlūgumu Salaspils domei. Runā, ka savaldzinātā meitene esot vienpersoniski uzņēmusies vainu, lai izpestītu savu rūdīto draugu».

Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa gan aģentūrai LETA norādīja, ka tās lietvedībā nav kriminālprocesu, kuros figurētu Grantiņš.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu