Stross-Kāns esot lielījies ar neesošu diplomātisko imunitāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Starptautiskā valūtas fonda (SVF) izpilddirektors Dominiks Stross-Kāns apgalvoja, ka viņam esot diplomātiskā imunitāte, kad viņš 14.maijā tika aizturēts Ņujorkas Džona Kenedija lidostā saistībā ar apsūdzībām izvarošanas mēģinājumā, liecina ceturtdien publiskoti policijas dokumenti.

Ņujorkas prokuratūras publiskotie policijas dokumenti liecina, ka viņš aizturēšanas brīdī sacījis "Man ir diplomātiskā imunitāte" un pieprasījis sarunu ar Francijas konsulāta pārstāvi. Viņš arī sūdzējās par policijas uzliktiem rokudzelžiem.

Policija Strosu-Kānu aizturēja lidostā, kad viņš bija iekāpis FRancijas aviokompānijas "Air France" lainerī, kam bija paredzēts izlidot uz Parīzi.

Nopratināšanas brīdī atzīstas, ka imunitātes nav

Kad policija Ņujorkā vēlāk nopratināja Strosu-Kānu, viņš uz jautājumu par to, vai viņam ir kāds diplomātiskais statuss, atbildēja: "Nē, nē, nē. Es nemēģinu to izmantot, es tikai gribu zināt, vai man vajadzīgs advokāts."

Divas stundas pēc tam, kad Stross-Kāns bija interesējies par to, vai viņam vajadzīgs advokāts, viņš pateica policijai, ka advokāts ieteicis viņam nerunāt.

15.maija rītā policija jautāja, ko Stross-Kāns vēlētos brokastīs, un viņš palūdza olas. Vakarā viņš palūdza sendviču.

SVF oficiāli paziņo, ka diplomātiskās imunitātes nav

SVF dažas dienas pēc Strosa-Kāna aizturēšanas paziņoja, ka diplomātiskā imunitāte neattiecas uz šo gadījumu, jo viņš Ņujorkā uzturējies privātās darīšanās.

32 gadus veca Ņujorkas viesnīcas "Sofitel" darbiniece no Gvinejas apsūdz Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, bet 15.maijā ASV prokuratūra viņam izvirzīja apsūdzības par kriminālu seksuālu aktu, izvarošanas mēģinājumu un nelikumīgu brīvības atņemšanu.

19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni.

Uzturas mājas arestā

Stross-Kāns pret drošības naudu 21.maijā tika atbrīvots no apcietinājuma Ņujorkas Raikersailendas cietumā un tagad viņam jāuzturas mājas arestā Ņujorkā.

SVF vadītājs tika uzskatīts par Francijas Sociālistu partijas potenciālo kandidātu nākamgad paredzētajās šīs valsts prezidenta vēlēšanās, un tika prognozēts, ka viņam būtu izredzes uzvarēt pašreizējo prezidentu Nikolā Sarkozī. Seksa skandāls un ierosinātā krimināllieta ir iznīcinājušas Strosa-Kāna cerības iegūt Francijas valsts vadītāja amatu.

Ja Strosu-Kānu atzīs par vainīgu, viņam draud līdz pat 25 gadiem ilgs cietumsods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu