"www.manabalss.lv" var parakstīties arī par iespējām vēlēt internetā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sabiedrības iniciatīvu platformā "www.manabalss.lv" no trešdienas var parakstīties arī par iespējām vēlēt internetā, liecina informācija mājaslapā.

Jau parakstījušies 1000 cilvēku

Darbdienas laikā par šo iniciatīvu nobalsojis gandrīz 1000 iedzīvotāju.

Savukārt par pirmajiem diviem ierosinājumiem - par atbalstu likumprojektam, kas paredzētu ofšoru patieso īpašnieku publiskošanu, un par to, lai internetā parakstītas iniciatīvas iekļautu Saeimas dienaskārtībā - nedēļas laikā, kopš ir atvērta šī platforma, ir parakstījušies gandrīz 7000 cilvēku par katru ierosinājumu.

Iedzīvotāju idejas lielākoties ir saistītas ar valsts pārvaldes modernizāciju

Kā ziņots, kopš pagājušās trešdienas, 8.jūnija, kad tika atklāta domubiedru grupas izveidotā tautas nobalsošanas un pilsonisko iniciatīvu virzīšanas platforma "www.manabalss.lv", iedzīvotāji iesnieguši vairāk nekā 20 iniciatīvas, kas patlaban atrodas izstrādes procesā.

Kā iepriekš stāstīja nodibinājuma "Sabiedrības līdzdalības fonds" viens no dibinātājiem un idejas autoriem Jānis Erts, iedzīvotāju idejas lielākoties ir saistītas ar valsts pārvaldes modernizāciju, vēlēšanu sistēmas maiņu. Iedzīvotāju priekšlikumus 24 stundu laikā izvērtē brīvprātīgie eksperti, kuri dod savus padomus autoriem priekšlikumu uzlabot vai atzīst par labu. Pēc tam autoram iniciatīvas saitē ir jāsavāc 100 paraksti, kas parāda, ka šī iniciatīva ir aktuāla arī pārējiem cilvēkiem. Kad to ir izdevies izdarīt, tiek sākts vākt 10 000 parakstu.

"Mēs no sirds ceram, ka šī platforma kļūs par nozīmīgu pavērsienu pilsoniskas sabiedrības attīstībā un tautas iesaistē politisku lēmumu pieņemšanā. Platformā iespējams ļoti ērti iesniegt idejas un savākt tām nepieciešamo atbalstu. Balsojums šajā sistēmā notiek ar Latvijā reģistrētu internetbanku - patlaban "Swedbank", SEB un "Latvijas Krājbanka" - autorizāciju, kas tiek izmantota kā elektroniskās identifikācijas paņēmiens. Šāds savienojums līdz šim vēl nekur citur pasaulē nav ticis ieviests," stāstīja Erts.

Interese ir liela, jo arī "Nordea banka" un "Citadele" jau ir pieteikušās, lai tiktu piedāvāta iespēja izmantot arī viņu internetbanku identifikāciju, jo to lūguši daudzi šo banku klienti, piebilda Erts.

Tiešs veids, kā iedzīvotāji var virzīt sabiedrību interesējošus lēmumus

Viņš aicina ikvienu ienākt platformā "www.manabalss.lv" un atbalstīt idejas, jo šis ir tiešs veids, kā iedzīvotāji var virzīt sabiedrību interesējošus lēmumus, un šajā gadījumā parakstu īstenumu nevar apstrīdēt.

Platformu "www.manabalss.lv" veido "Sabiedrības līdzdalības fonds", ko dibinājuši Kristofs Blaus un Erts 2010.gada augustā. Projekta veidotāji un domubiedri ir Ilmārs Poikāns, Nellija Ločmele, Agita Pusvilka, Viesturs Dūle, Aivars Čivželis, Kārlis Gedrovics un daudzi citi.

Platformas "www.manabalss.lv" īstenošanai tika savākts 35 015 latu atbalsts, no tiem 8590 latu izmaksāja tehnoloģiskā izstrāde un tās vadība, 7915 latus - publicitātes video klipa izstrāde, 2850 latus - mārketinga kampaņas izstrāde un 15 660 latus - projekta koordinēšana un izpēte, tostarp organizējot pieredzes apmaiņu ar e-demokrātijas un mediju ekspertiem Ņujorkā, Londonā, Narvā un Birmingemā. Fonda ziedotāji ir Erts un Kristofs Blaus, kas katrs ziedojis pa 9400 latiem, "Sorosa fonds Latvija" - 5210 latus, "Inspired Communications" - 2850 latus, Creative Mobile" - 2240 latus, "McCann Erickson" -5915 latus.

Platformas autori aicina pieteikties interesentus piedalīties projekta īstenošanā, rakstot vēstules uz e-pastu "sveiki@manabalss.lv".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu