Saeimas komisijas: Limbažu skolu reorganizācija ir jāatliek

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti trešdien, spriežot par iecerēto izglītības iestāžu reorganizāciju Limbažu novadā, aicināja pašvaldību nesteigties ar skolu apvienošanu.

"Mēs apzināmies, ka nevaram pieņemt lēmumu pašvaldības vietā, taču aicinām domes deputātus šo lietu vēlreiz pārdomāt un atgriezties izejas pozīcijā. Dome īsā laikā ir pieņēmusi vairākus atšķirīgus lēmumus par reorganizācijas norisi, un pastāv šaubas, vai ir ievērotas sabiedrības intereses un jauniešu tiesības uz kvalitatīvu izglītību," pastāstīja Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete ("Vienotība"). Viņa norādīja, ka reorganizācijas nepieciešamību neviens neapšauba, tomēr pašvaldībai jārod kompromisa variants.

Limbažu novada dome 26.maijā ir pieņēmusi lēmumu par triju skolu apvienošanu. Atsaucoties uz likuma normu, ka par skolas reorganizāciju audzēkņi un viņu vecāki jāinformē vismaz sešus mēnešus iepriekš, vairāki Saeimas deputāti un nozares eksperti uzsvēra, ka līdz nākamā mācību gada sākumam septembrī reforma nevar tikt īstenota.

Analizējot Limbažu domes sagatavoto skolu reorganizācijas plānu, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa (ZZS) teica, ka tajā nav paredzēta izglītības programmu licencēšana. Ja pašvaldība, apvienojot vairākas skolas, iecerējusi izveidot jaunu izglītības iestādi, tad šāda lieta domes izglītības speciālistiem ir jāparedz, sacīja Staņa.

Deputāts Dzintars Ābiķis ("Vienotība") paskaidroja, ka Saeimas iejaukšanās pašvaldības kompetencē savā teritorijā noteikt skolu tīklu ir ārkārtīgi reta. Pašvaldībai, plānojot reformu un reorganizēto skolu darbību, jāizvērtē skolu mācību rezultāti, to infrastruktūra un jāmeklē direktors no malas, aicināja Ābiķis.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks informēja, ka Limbaži bija saņēmuši ministrijas saskaņojumu par janvārī pieņemto lēmumu Limbažu 2.vidusskolu un Limbažu Jauniešu un pieaugušo vakara (maiņu) vidusskolu pievienot 3.vidusskolai. Taču 26.maijā pieņemts atšķirīgs lēmums, ko ministrija rūpīgi vērtē un ir pieprasījusi papildu informāciju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāve Kristīne Jaunzeme norādīja, ka svarīgi ir sagaidīt Izglītības un zinātnes ministrijas atzinumu par domes lēmumu, jo viņas pārstāvētā ministrija var vērtēt tikai pašvaldības pieņemto lēmumu likumību. Vienlaikus Jaunzeme aicināja reformu atlikt, lai panāktu visām pusēm pieņemamu risinājumu. Viņa atgādināja Jūrmalas gadījumu, kad starp pašvaldību un iedzīvotājiem bija lielas nesaskaņas par Jūrmalas Alternatīvās skolas nākotni, taču galu galā tika rasts saprātīgs kompromiss.

Jau ziņots, ka izglītības reformas ietvaros Limbažos iecerēts slēgt Limbažu 3.vidusskolu. Vietējie iedzīvotāji uzskata, ka pašvaldība šo lēmumu ir pieņēmusi nelikumīgi.

Iedzīvotāji, protestējot pret šīs vidusskolas slēgšanu, sākuši vākt parakstus par pašvaldības atlaišanu, divu nedēļu laikā savākti jau 470 parakstu, aģentūru BNS iepriekš informēja aktīvistu pārstāve Iluta Lāce.

"Patlaban Limbažu bērni un viņu vecāki nezina, kur bērni mācīsies rudenī, kur jāiesniedz dokumenti, vai sāktās interesantās pilotprogrammas turpināsies. Nav skaidrs, kādas mācību grāmatas jāiegādājas un vai bērni turpinās saņemt kvalitatīvu izglītību no skolotājiem, kuru darbs atzinīgi novērtēts nacionālā mērogā," paziņojumā uzsver parakstu vācēji.

Iedzīvotāji uzskata, ka pašvaldība ir apliecinājusi pilnīgu nevēlēšanos viņus uzklausīt, tādēļ cer, ka savāktie paraksti mudinās Saeimu izstrādāt kārtību, lai par strīdīgiem jautājumiem varētu rīkot referendumus pašvaldībās, lai deputāti ar iedzīvotāju viedokli rēķinātos ne tikai priekšvēlēšanu periodā, kā arī lai būtu reāls mehānisms deputātu atsaukšanai, ja viņi darbojas pretrunā iedzīvotāju interesēm un Satversmei.

Uz sēdi aicināti arī Limbažu novada pašvaldības pārstāvji, Limbažu novada Izglītības nodaļas pārstāvji, kā arī Limbažos esošo skolu direktori.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu