Zatlers rosinās grozījumus par ofšoriem, ja gūs 10 000 cilvēku atbalstu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts prezidents Valdis Zatlers sociālā tīkla tvitera kontā ir publicējis paziņojumu, ka, ja internetā tiks savākti 10 000 paraksti iniciatīvai atklāt patiesos labumu guvējus no ofšoriem, tad viņš šo ierosinājumu iesniegs izskatīšanai Saeimā.

Kā ziņots, portālā "Manabalss.lv" ir iespējams parakstīties arī par atbalstu likumprojektam, kas paredzētu ofšoru patieso īpašnieku publiskošanu.

Zatlers sola, ka, ja "Manabalss.lv" savāks 10 000 parakstu, kuri atbalstītu ofšoru patiesā labuma guvēju atklāšanu, tad prezidents 16.jūnijā šo iniciatīvu iesniegs Saeimā.

16.jūnijā pašreizējam prezidentam ir paredzēts teikt runu parlamentā.

Portāla "Manabalss.lv" petīcijā teikts: "Vēlamies, lai Latvijai būtu lielākas iespējas cīnīties ar krāpniecīgām ofšoru shēmām, (..) lai tiktu pieņemtas likuma izmaiņas, kas atvieglotu darbu tiesībsargājošām iestādēm, skaidrojot, kas ir patiesie ofšoru naudas saņēmēji (..), lai uzņēmējus, kas melos par ofšoru patiesā labuma guvējiem, varētu sodīt par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu."

Iniciatīvā ir norādīts uz nepieciešamību Saeimai grozīt likumus, lai uzliktu par pienākumu uzņēmumiem, kam vismaz 25% īpašnieku paslēpušies ārzonu pastkastīšu firmās, atklāt to patiesos labuma guvēji. Iepriekš pret šo iniciatīvu Saeimā esot iestājusies Zaļo un zemnieku savienība, "Saskaņas Centrs" un apvienība "Par Labu Latviju".

"Ofšori ir veids, kā uzņēmēji var paslēpt savas pēdas, gan izvairīties no nodokļu maksāšanas. Tas apdraud uzņēmējdarbības caurspīdīgumu, kavē ārvalstu investīcijas un padara mūsu valsti labvēlīgāku koruptīvām un negodīgām shēmam, turklāt mūsu tiesībsargājošās institūcijas ir bezpalīdzīgas. Šī ir ļoti vienkāršs solis uz mazliet labāku valsti. Tāpēc pieprasām Saeimu un attiecīgās komisijas izskatīt un pieņemt šo likumprojektu paātrinātā kārtā," pausts parakstāmajā petīcijā.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu platformas "Manabalss.lv" izveide ļaus tautai īstenot savu varu, stāstīja nodibinājums "Sabiedrības līdzdalības fonds" viens no dibinātājiem un idejas autoriem Jānis Erts.

Portālā "Manabalss.lv" ievietota pirmā petīcija, kas pieprasa atklāt ofšoru īpašnieku vārdus. "Tad mēs uzzināsim, kam īsti pieder šī valsts," sacīja "Oligarhu kapusvētku" organizators Viesturs Dūle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu