Prezidenta Bērziņa padomnieki - partiju cilvēki

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunievēlētais Valsts prezidents Andris Bērziņš neuzskata par pašsaprotamu saraut saites ar darba devējpartiju ZZS, tādēļ loģiski, ka par saviem padomniekiem domā aicināt ar partijām cieši saistītus cilvēkus. Piemēram, Prezidenta kanceleju visticamāk vadīs bijušais Saeimas priekšsēdis un Lemberga protežē - Gundars Daudze no ZZS. Savukārt padomus sadarbībai ar NATO varētu dod Imants Viesturs Lieģis no Kristovska "Pilsoniskās savienības", vēsta portāls "pietiek.com".

Bijušais aizsardzības ministrs un tagadējais Saeimas deputāts no partiju apvienības "Vienotība" - Imants Viesturs Lieģis šo piedāvājumu apsverot, ziņo portāls "Pietiek.com": "Esmu šādu iespēju pārrunājis ar jaunievēlēto prezidentu. Vienojāmies, ka tuvākajā laikā vēl pie šā jautājuma atgriezīsimies," portālam atzinis Lieģis.

Bērziņš portālam norādīja, ka 10.Saeimas darba septiņos mēnešos starp viņu un Lieģi izveidojies "ciešs koleģiāls un labs cilvēcisks kontakts".

Lieģis pirms kļūšanas par aizsardzības ministru Valda Dombrovska (V) pirmajā valdībā daudzus gadus bija darbojies kā diplomāts, tostarp arī Latvijas vēstnieks NATO. "Pietiek.com" norāda, ka Lieģa vārds ir pazīstams starptautiskajā apritē un viņa pievienošanās Bērziņa komandai būtu vēlamais jeb "pareizais" signāls ārvalstu vēstniecībām, kurās pēc prezidenta vēlēšanu kaislībām pret jauno prezidentūru varētu valdīt piesardzīga attieksme.

Bērziņš saites ar ZZS nesaraus, lai neliktu šķēršļus interešu konfliktiem

Pēc "Pietiek.com" rīcībā esošās informācijas, Lieģis netiek apsvērts svarīgajam ārlietu padomnieka amatam, bet varētu jaunievēlētajam prezidentam dot padomus tieši ar starptautisko drošību un NATO saistītos jautājumos. Savukārt Prezidenta kanceleju visticamāk vadīs kādreizējais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

Jaunievēlētais prezidents gan uzsvēris, ka ikvienam viņa komandas cilvēkam būšot jāpārtrauc politiskā darbība. Neskatoties uz Bērziņa uzstādījumiem saviem topošās komandas biedriem, pats viņš saites ar ZZS saraut negrasās, nosaucot to par "loģisku" rīcību. Iespējams tādēļ, lai nebūtu jāklausās pārmetumi par interešu konfliktsituācijām, piemēram, pirms svarīgu lēmumu pieņemšanas tiekoties ar partiju apvienības ZZS vadību, tai skaitā korupcijā un naudas atmazgāšanās apsūdzēto Aivaru Lembergu.

Protams, Bērziņš stāsta, ka Daudzi izvēlējies un uzrunājis pats un nekādas viedokļu apmaiņas ar "Latvijai un Ventspilij" vadītāju Aivaru Lembergu par šo tēmu neesot bijis.

Starp kandidātiem arī Vējoņa un Kristovska vadīto ministriju padomnieki

Starp kandidātiem uz darbu Prezidenta kancelejā izskanējuši arī Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka - politiskā direktora Andra Razāna un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) padomnieka Indriķa Putniņa vārds.

Bērziņa komandā varētu pāriet vairāki aizejošā prezidenta kancelejas darbinieki, tā nodrošinot pēctecību un jaunās prezidentūras veiksmīgu darba sākšanu, vismaz tā domā jaunievēlētā prezidenta Bērziņa neformālie padomdevēji. Amatā palikšot aizejošā prezidenta Valda Zatlera kancelejas vadītāja vietnieks Ēriks Ozols.

Bērziņš savā komandā labprāt vēlētos redzēt arī Zatlera juridisko padomnieci Inesi Lībiņu-Egner un nacionālās drošības padomnieku Raimondu Rožkalnu, kaut arī abi atzinuši, ka piedāvājumu vēl neesot dzirdējuši.

Daži "bijušie" piedāvājumu neapsver

Lībiņa-Egner "Pietiek.com" gan sacīja, ka šādu piedāvājumu patlaban neapsver, jo līdz 8.jūlijam vēl daudz darba un pēc tam viņa vēloties izmantot atvaļinājumu, vasaru pavadot kopā ar ģimeni. Arī Rožkalns atzina, ka konkrētu piedāvājumu vēl nav saņēmis. Ārlietu ministrija, kuras kompetencē tradicionāli ir rekomendēt prezidenta ārlietu padomnieku, ieteikusi šajā amatā paturēt Andri Pelšu.

Tomēr nav pamata domāt, ka Andris Pelšs turpinās pildīt ārlietu padomnieka pienākumus arī Bērziņa prezidenta kancelejā, jo Lemberga padusē esošais laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" aprīlī pārmeta Pelšam valsts noslēpumu izpaušanu ASV vēstniecībai, kuru savukārt Lembergs mēdz dēvēt par vienu no lobijiem "sorosītu vispasaules sazvērestībai".

Bērziņa Saeimas komisija kavē atklāt ofšoru patieso labumu guvējus

Jau rakstījām, ka Bērziņa darbība Saeimas Tautsaimniecības komisijā radījusi pamatotus pārmetumus. Pateicoties Andra Šķēles aktivitātēm, jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa vadītajā Saeimas Tautsaimniecības komisijā iestrēdzis Tieslietu ministrijas priekšlikums. Tas uzņēmumiem, kam īpašnieki reģistrēti par nodokļu paradīzēm dēvētajās valstīs, liktu atklāt, kas ir to patiesie labuma guvēji. Šķēle uzskata, ka Latvija šādi diskriminētu biznesmeņus un atbaidītu investorus, 6.jūnijā vēstīja raidījums "Nekā personīga".

Tos pašus argumentus kā Šķēle – investoru atbaidīšana un muļķīga papīru rakstīšana - izmanto arī advokāta Andra Grūtupa birojā strādājošais Aivars Lošmanis, kurš Bērziņa vadītājā Saeimas komisijā ticis netīšām aicināts sniegt savu atzinumu. Jaunievēlētā Valsts prezidenta Andra Bērziņa vadītajā komisijā Šķēles idejai piekrīt gan Šlesera "Par labu Latviju", gan zaļzemnieku deputāti.

Valsts prezidenta Valda Zatlera pilnvaru termiņš beigsies 7.jūlijā

Saeima par jauno prezidentu ievēlēja eksbaņķieri, no Zaļo un zemnieku savienības saraksta parlamentā ievēlēto deputātu Andri Bērziņu, kuru Saeimā atbalstīja ZZS, PLL un SC vairākums, kopā iegūstot 53 balsis no teorētiski iespējamām 59 balsīm.

Jau vēstījām, ka Bērziņš saņem vienu no lielākajām pensijām valstī - virs Ls 4000. Tāpat Bērziņš deklarējis vairākus iespaidīgus īpašumus. Bērziņa ģimenes vārds izskanējis saistībā ar iespējamu Eiropas fondu līdzekļu izkrāpšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu