Jāpieņem PSRS laikā nelikumīgi psihiatriskajās klīnikās ievietoto reabilitācijas likums (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimai ceturtdien galīgajā lasījumā jāpieņem Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas izstrādātais likumprojekts, kas paredz reabilitēt padomju laikā bez tiesas sprieduma psihiatriskajās klīnikās ievietotos, liecina parlamenta darba kārtība.

Galīgajam lasījumam likumprojekts «Par Latvijas PSR un PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs nepamatoti ievietotajām personām» tiek virzīts ar mainītu nosaukumu – «Par PSRS un Latvijas psihiatriskajās ārstniecības iestādēs laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam nepamatoti ievietotajām personām».

Likums paredz – ja persona par savu politisko pārliecību, reliģiskajiem uzskatiem, par rases vai nacionālo piederību, par piederību pie noteiktas sabiedrības šķiras, sociālā slāņa vai seksuālās orientācijas vai citu apstākļu dēļ laika posmā no 1940.gada 17.jūnija līdz 1991.gada 21.augustam bez tiesas nolēmuma tika nepamatoti ievietota Latvijas PSR vai PSRS psihiatriskajās ārstniecības iestādēs, tai būs jāvēršas prokuratūrā, kas pieņems lēmumu.

Prokuratūra lēmuma pieņemšanai piesaistīs ekspertu komisiju.

Iepriekšējos lasījumos deputāti iebilda pret procedūru, kādā prokuratūra lemj par personas atzīšanu par psihiski veselu pēc tik ilga laika.

Latvijā varētu būt apmēram 30 personu, kuras represētas politisko uzskatu vai rīcības dēļ, bez tiesas nolēmumiem nepamatoti ievietojot tās psihiatriskajās slimnīcās piespiedu ārstēšanai.

Nepamatoti represēto personu reabilitēšanai grozījumus likumā «Par nelikumīgi represēto peronu reabilitāciju» iepriekš bija izstrādājis Judins. Šis likumprojekts tika sākotnēji nodots Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, bet pēc tam novirzīts Saeimas Juridiskajai komisijai, kas to noraidīja.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu