Lembergs preses konferencē baumo par Zatleru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valsts prezidentam Valdim Zatleram tuvu stāvošu cilvēku aprindās klīst runas, ka Zatlers esot viesojies miljardiera Džordža Sorosa dzīvoklī Ņujorkā un saņēmis no viņa lielu naudas summu, lai prezidents palīdzētu īstenot Sorosa intereses Latvijā, par šādām dzirdētām runām piektdien preses konferencē stāstīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij"), kurš gan naudu "nav ne redzējis, ne pārskaitījis".

Pēc Lemberga domām, šādas runas esot jāuzlūko kontekstā ar Zatlera rosinājumu par Saeimas atlaišanu, jo šo rīkojumu prezidents, viņaprāt, neesot pieņēmis pats personīgi. "Skaidrs, ka diriģenti meklējami tajā Džordža Sorosa dzīvoklī Ņujorkā, kuru viņš, būdams Valsts prezidents, nolaižoties līdz absolūti sulaiņa līmenim, apmeklēja un, pēc pēdējiem datiem, saņēma ļoti lielu naudas summu, ar ko apsolīja darīt visu, kas nepieciešams Džordžam Sorosam un viņa interesēm Latvijā un pasaulē," izteicās Lembergs.

"Protams, ne es esmu to naudu redzējis, neesmu arī pārskaitījis, bet tas nebūtu nekāds izbrīns, jo Zatlers kā slimnīcas vadītājs bija pieradis ņemt naudu. Ja viņš kā slimnīcas vadītājs ņēma naudu, tad kāds izbrīns, ka viņš kā valsts vadītājs ņems naudu? Vai tie ir konverti vai čemodāni, tas ir cits stāsts, bet tas nav principiāli svarīgi," turpināja Lembergs.

Prezidenta puse šādus Lemberga izteikumus vērtē kā klajus melus. Kā aģentūrai LETA sacīja Valsts prezidenta preses sekretāres vietniece Daiga Holma, Zatlers savu pilnvaru laikā ar Sorosu ir ticies vienu reizi - 2009.gadā ANO Ģenerālās asamblejas 64.sesijas laikā - un nekādu naudu nav saņēmis.

Šīs tikšanās laikā tika runāts par globālo finanšu krīzi, piebilda preses sekretāres vietniece.

2009.gada rudenī laikraksts "Neatkarīgā", atsaucoties uz Valsts prezidenta preses dienestu, rakstīja, ka 25.septembrī vizītes laikā ASV pēc Sorosa uzaicinājuma Zatlers devies uz miljardiera dzīvokli Ņujorkā, kur sarunās pavadījis nepilnu stundu.

Preses dienests laikrakstu tolaik informējis, ka tikšanās mērķis bijis iepazīties ar Sorosa redzējumu par globālās pasaules ekonomikas turpmākās attīstības scenārijiem. "Nepilnu stundu garas sarunas laikā Valsts prezidents ar Džordžu Sorosu pārrunāja ekonomiskās un finanšu krīzes ietekmi uz pasaules un Latvijas tirgu, ekonomiskās attīstības scenārijus, tendences, potenciālos riskus. Pievēršoties mūsu valsts situācijai, abi diskutēja par strukturālajām reformām un Sorosa fonda Latvijā palīdzību mazo lauku skolu attīstīšanai par kultūras un izglītības centriem," informējis preses dienests.

No Latvijas puses kopā ar Zatleru sarunā piedalījušies prezidenta padomnieks ārlietu jautājumos Andris Pelšs un Latvijas goda konsuls Ņujorkā Daris Dēliņš.

Uz "Neatkarīgās" jautājumu, kāds Latvijas valstij ir galvenais ieguvums no Sorosa darbības un vai Valsts prezidents atbalsta Sorosa idejas un to īstenošanas mehānismus, Zatlers ar preses dienesta starpniecību atbildējis: "Pilsoniskās sabiedrības, tiesiskas valsts, kurā tiek respektētas cilvēktiesības un pamatbrīvības, stiprināšana, ilgtspējīgas enerģijas avotu pētniecība vai demokrātisko vērtību stiprināšana kaimiņvalstīs ir tikai daži no piemēriem, kurus Sorosa fonds Latvijā finansiāli ir palīdzējis īstenot. 2002.gadā Ordeņu kapituls Džordžam Sorosam piešķīra Triju Zvaigžņu ordeni par ilggadēju mecenātismu Latvijā dažādās nozarēs, īpaši izglītībā."

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu