Ziemeļkorejai un Dienvidkorejai būs sarunas ministru līmenī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja pirmdien vienojās par sarunām ministru līmenī, kuras Dienvidkoreja ir ierosinājusi rīkot savā galvaspilsētā Seulā.

Vienošanās tika panākta abu pušu darba līmeņa sarunās, kuras no svētdienas rīta notika Panmundžomas ciemā uz demarkācijas līnijas starp abām Korejas pussalas valstīm. Tās bija pirmās oficiālās sarunas starp abām pusēm vairāk nekā divu gadu laikā.

Abas puses vienojās, ka sarunas ministru līmenī notiks Seulā trešdien un ceturtdien, bet vēl nav skaidrs, kuras amatpersonas tajās piedalīsies un tieši kādi temati tiks apspriesti, jo abas puses nāca klajā ar atšķirīgiem paziņojumiem par notikušo sarunu iznākumu.

Domājams, ka starp apspriežamajiem tematiem sarunās Seulā būs Kesongas rūpnieciskā kompleksa nākotne, Dienvidkorejas tūristu braucienu atsākšana uz Kimgansana (Dimanta kalnu) kūrortu Ziemeļkorejā un Korejas kara izšķirto ģimeņu atkalapvienošana.

Abu Korejas pussalas valstu iepriekšējās darba līmeņa sarunas notika 2011.gada februārī, bet sarunas ministru līmenī nav notikušas kops 2007.gada.

Kesongas kompleksa darbība tika apturēta aprīļa sākumā, kad Ziemeļkoreja izveda savus 53 tūkstošus strādnieku no Kesongas kompleksa, pirms tam aizliedzot Dienvidkorejas pilsoņiem un automašīnām ierasties šajā kompleksā, bet atļaujot to atstāt.

Dienvidkoreja pārtrauca savu tūristu braucienus uz Kimgansanu pēc tam, kad 2008.gada jūlijā Ziemeļkorejas karavīrs tur nošāva Dienvidkorejas tūristu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu