Sākušās Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas sarunas Panmundžomā (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas pārstāvji svētdien pirmo reizi vairāku gadu laikā tikušies oficiālās sarunās, lai mēģinātu kliedēt gadu desmitiem ilgušo savstarpējo neuzticību un pēdējo mēnešu laikā radušos militāro saspīlējumu.

Darba līmeņa sarunas svētdien ap pulksten 10 pēc vietējā laika (četriem pēc Latvijas laika) sākās Panmundžomas ciemā uz demarkācijas līnijas starp abām Korejas pussalas valstīm.

Šajās darba līmeņa sarunās plānots sagatavot sarunas ministru līmenī, kuras Dienvidkoreja ir ierosinājusi rīkot 12.jūnijā savā galvaspilsētā Seulā.

Sarunu darba kārtībā galvenā uzmanība ir pievērsta apturēto tirdzniecības sakaru atjaunošanai, tostarp arī par Kesongas rūpnieciskajam kompleksam, kas atrodas Ziemeļkorejā Dienvidkorejas robežas tuvumā, bet kurā darbību aprīlī, pieaugot saspīlējumam, slēdza Ziemeļkoreja.

«Vispārējā gaisotne bija.. mierīga, un sarunas virzījās bez plašākām debatēm,» pēc tikšanās rīta sesijas žurnālistiem paziņoja Dienvidkorejas Apvienošanās ministrijas pārstāvis.

Viņš piebilda, ka ir pārrunāta arī abu valstu ministru līmeņa tikšanās darba kārtība, norises vieta un datums, kā arī ilgums. Sarunas turpinās

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja piektdien ierosināja darba līmeņa sarunas rīkot Kesongas rūpnieciskajā kompleksā.

Dienvidkoreja ierosinājumu par sarunu norises vietu un laiku izteica pēc tam, kad tā piekrita šonedēļ izteiktajam Ziemeļkorejas piedāvājumam sākt sarunas. Ziemeļkorejas piedāvājumā bija pausts, ka dienvidu kaimiņi var izvēlēties sarunu norises vietu un laiku.

Tās ir pirmās abu Korejas pussalas valstu sarunas, kopš februārī amatā stājās jaunā Dienvidkorejas prezidente Paka Geunhje. Abu Korejas pussalas valstu pēdējās darba līmeņa sarunas notiks 2011.gada februārī, bet ministru līmenī tādas nav notikušas kops 2007.gada.

Ziemeļkoreja savā piedāvājumā uzsvēra, ka sarunās pirmām kārtām tiktu apspriesta Kesongas rūpnieciskā kompleksa nākotne un iespējama Dienvidkorejas tūristu braucienu atsākšana uz Kimgansana (Dimanta kalnu) kūrortu Ziemeļkorejā un kara izšķirto ģimeņu atkalapvienošana.

Ziemeļkoreja no 3.aprīļa aizliedza Dienvidkorejas pilsoņiem un automašīnām ierasties Kesongas kompleksā, bet atļāva to atstāt. Sešas dienas pēc tam Ziemeļkoreja izveda savus 53 tūkstošus strādnieku no Kesongas kompleksa, praktiski apturot šī kompleksa fabriku darbību, kurā tika izmantots lēts darbaspēks no Ziemeļkorejas un kapitāls un tehnoloģijas no Dienvidkorejas.

Ražošana Kesongas kompleksā tika apturēta pirmoreiz, kopš tas 2004.gadā tika izveidots kā abu valstu sadarbības simbols. Ziemeļkorejai Kesongas komplekss ir svarīgs konvertējamas valūtas ieguves avots, tāpēc tā parasti nebija ļāvusi krīzēm attiecībās ar Dienvidkoreju ietekmēt šo kompleksu.

Dienvidkoreja lēmumu par visu darbinieku izvešanu no kompleksa pieņēma 26.aprīlī pēc tam, kad Ziemeļkoreja 26.aprīlī noraidīja Dienvidkorejas 25.aprīlī izteikto sarunu piedāvājumu par Kesongas kompleksa darbību.

Pēdējie septiņi Dienvidkorejas pilsoņi, kas vēl bija palikuši Kesongas kompleksā, 3.maijā atgriezās Dienvidkorejā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu