Ļauj bērnam izlādēties! (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Ievērot pieklājību bērnam jāiemāca jau mazotnē. Tomēr svarīgi atcerēties arī to, ka pēc lielas koncentrēšanās bērnam jāļauj atbrīvoties. Kādēļ tas ir svarīgi un kā to ikdienā veikt, jautājām personības izaugsmes trenerim un bioenerģētikas ekspertam Andžejam Reiteram.

Dodoties ciemos vai apmeklējot kādu sabiedrisku pasākumu, vecāki saviem bērniem mēdz sniegt «instrukciju» par to, kā uzvesties, ko drīkst darīt un ko – nedrīkst.

Visbiežāk, protams, tiek uzsvērts viss, kas ir aizliegts, un tas, ko nekādā ziņā nedrīkst.

Tomēr vai esi padomājusi, kā šādi ierobežojumi ietekmē tavu bērnu? Un ne tikai tie, kas attiecas uz konkrētiem sabiedriskiem pasākumiem, bet arī tie aizliegumi, kas ilgstoši un atkārtoti tiek izteikti ikdienā?

Protams, nevēlos teikt, ka bērnam jāsniedz visatļautība un nekādu ierobežojumu nedrīkst būt, tomēr pēc personības izaugsmes trenera un bioenerģētikas eksperta Andžeja Reitera teiktā nodomāju, ka, iespējams, nudien pārāk bieži ierobežojam un par maz ļaujam saviem bērniem atbrīvoties, būt viņiem pašiem bez sabiedrības uzspiestām uzvedības normām...

Kā bērnos rodas saspringums?

«Kad dodamies sabiedrībā, parasti savam bērnam liekam uzvesties pieklājīgi, stāstām, ko drīkst un kas nav pieņemts. Piemēram, ka uz galda ar kājām kāpt nedrīkst, ka karoti nedrīkst mest zemē un vēl daudz ko citu. Principā bērnam tas viss ir pilnīgi vienaldzīgs. Tomēr viņam sevi ir jāieliek noteiktās normās, un tas bērnā rada stresu.

Piemēram, pieaugušais zina, ka pēc tam, kad visu darba nedēļu būs uzvedies atbilstoši tam, kā pieklājas, viņš piektdienas vakarā varēs aiziet izklaidēties vai darīt ko tādu, ar kā palīdzību izlādēsies. Bērniem turpretī šādas iespējas nav.

Tomēr pēc sakoncentrēšanās un sevis ielikšanas rāmī arī bērnam ir nepieciešama izlāde!

Kā bērnam izlādēties?

Šajā gadījumā vecāki var būt tie, kuri bērnam iemāca izlādēties. Pēc tam, kad ar bērniņu esat atgriezušies no kāda sabiedriska pasākuma, kur bijis jāievēro noteiktas normas, vari izmēģināt paņēmienu, kas pēc šādas sakoncentrēšanās viņam ļaus izlādēties.

Tātad, kad pārnākat mājās no kāda sabiedriska pasākuma, kārtīgi iztrakojieties!

Sviediet mantas tur, kur nedrīkst, metiet pa gaisu spilvenus un kurpes, pavārtieties pa zemi

un palēkājiet – pilnībā izlādējieties.

Tad tavs bērns paliks veselībā. Turpretī tad, ja viņš tiks ierobežots ilglaicīgi, ar laiku var zust pat viņa talanti.»

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu