Jemeniešu šeihs atklāj, kā atradis bin Ladenam sievu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Jemeniešu šeihs Rašads Muhameds Saeds Ismaels medijiem atklājis interesantu stāstu par to, kā savulaik meklējis sievu ASV nogalinātajam "Al Qaeda" līderim Osamam bin Ladenam. Tieši viņa savulaik atrastā otrā pusīte atradusies kopā ar bin Ladenu viņa nāves brīdī un atrodas ieslodzījumā Pakistānā. Kā raksta "The Guardian", bin Ladens meklējis sievieti, kas būtu ļoti saprotoša, ar labām manierēm un no labas ģimenes.

Šeihs atklāj, ka lūgumu sameklēt bin Ladenam sievu saņēma 1999.gada septembrī. Tolaik viņš strādājis par garīdznieku un bijis viens no vadošajiem "Al Qaeda" biedriem Kabulā.

Bin Ladens tad bijis nolēmis precēties piekto reizi un Rašadam uzticēja atrast piemērotu sievieti. "Viņai jābūt ticīgai, apzinīgai, jaunai [vēlams 16-18 gadus vecai], ar labām manierēm, no labas ģimenes, bet pāri visam - pacietīgai. Viņai nāksies paciest neparastos manas dzīves apstākļus," teicis bin Ladens.

Amalas ģimenei atlīdzina visus finansiālos izdevumus

Rašads "Al Qaeda" līderim atradis piemērotu meiteni - 17 gadus veco Amalu Ahmedu al Sadu, ierēdņa un Rašada bijušā studenta meitu. Bin Ladens pats tad bija 44 gadus vecs. Rašads Amalai izstāstījis, kas Osama bin Ladens tāds ir, ka viņa dzīves veids liek būt nemitīgā kustībā. Jaunā meitene piekritusi piedāvājumam Osamu precēt. Pēc tam viņas ģimenei tikuši pārskaitīti pieci tūkstoši ASV dolāru, daļa kuru tika izmantota pirmskāzu svinību organizēšanai pirms Amalas došanās uz Afganistānu. Pēc ierašanās Afganistānā pēc Osamas topošās sievas ieradušies vairāki viņa miesassargi. Laulību ceremonija notika Kandaharā, kura tolaik bija "Taliban" kaujinieku galvenais komandcentrs. Kāzas tikušas organizētas saskaņā ar Jemenas tradīcijām.

Cenšas panākt Amalas atbrīvošanu

Šeihs, kurš pats ir "Al Qaeda" Jemenas filiāles kaislīgs atbalstītājs, tagad iesaistījies cīņā, lai panāktu Amalas un viņas meitas atbrīvošanu. Abas patlaban atrodas ieslodzījumā Pakistānā.

"Islāmā ir spēcīga tradīcija par ģimenes godu. Kad tāda sieviete kā Amala kļūst par atraitni, par viņu parūpēties un gādāt par viņas drošību ir visu musulmaņu pienākums.

Jemenas tauta grib, lai viņai dod iespēju atgriezties mājās,"

saka Rašads. Tikmēr citi jemenieši izteikuši bažas: ja Amala atgrieztos Jemenā, varas iestādes viņu varētu nodot Amerikas Savienotajām Valstīm, kuras noteikti vēlētos viņu nopratināt, lai iegūtu vērtīgu izlūkošanas informāciju.

Sievas liktenis svarīgāks par bin Ladena likteni

Šeihs skaidro, ka bin Ladena sievas liktenis tautai ir svarīgāks pat par meklētā terorista likteni. "Mēs ["Al Qaeda" Jemenā] ziņas par viņa nāvi sagaidījām ar prieku, jo mēs zinājām, ka tas ir viņa mērķis - mirt no amerikāņu rokas.

Bet jautājums par viņa tuviniekiem ir sievietes goda jautājums. Tas ir kas tāds, ko mūsu kultūrā uzskata par neaizskaramu jautājumu,"

saka Rašads.

Paražas šajos jautājumos islāmā ir ļoti spēcīgas, tāpēc ASV mēģinājums kaut ko tādu panākt noteikti beigtos "sprādzienā starp rietumu un islāma pasauli".

"Sievietes mūsu kultūrā nav karotājas. Amerika zināja, ka bin Ladens nekad neizmantoja sievietes savās cīņās," uzsver Rašads.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu