Ziemeļkoreja atbrīvo sagrābto Ķīnas zvejas kuģi (4)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkoreja ir atbrīvojusi sagrābto Ķīnas zvejas kuģi un tā 16 apkalpes locekļus, otrdien vēstīja Ķīnas valsts mediji.

Ķīnas prese pirmdien bija ziņojusi, ka Ziemeļkoreja kopš maija sākuma ir sagrābusi šo kuģi un pieprasa par tā atbrīvošanu izpirkuma naudu 600 tūkstošu juaņu (53 tūkstošu latu) apmērā.

«Visi šā kuģa jūrnieki droši dodas atpakaļ,» vēstīja Ķīnas ziņu aģentūra «Sjiņhua», atsaucoties uz Ķīnas vēstniecības Phenjanā amatpersonu, kas ziņu par atbrīvošanu bija saņēmusi no kuģa īpašnieka.

«Sjiņhua» ziņoja, ka zvejniekus bija aizturējusi Ziemeļkorejas puse, bet nesniedza sīkākas ziņas.

Gūstā kopš 6.maija

Kuģa īpašnieks Ju Sjuedzjuņs pastāstīja, ka Ziemeļkorejas patruļkuģis 6.maijā Ķīnas teritoriālajos ūdeņos aizturēja un pēc tam aizveda uz Ziemeļkorejas teritoriālajiem ūdeņiem zvejas kuģi, kurš pierakstīts Daļaņas ostā Ķīnā, un tā 16 apkalpes locekļus. Pēc tam sakari ar kuģa apkalpi pārtrūka.

Ju Sjuedzjuņs sazinājās ar Ziemeļkorejas varas iestādēm, kas no viņa pieprasīja minēto izpirkumu un kā galīgo termiņu tā samaksāšanai noteica pagājušo svētdienu. Ju 10.maijā lūdza palīdzību Ķīnas vēstniecības konsulārajā daļā Phenjanā.

Ķīnas Ārlietu ministrija svētdienas vakarā apstiprināja kuģa sagrābšanas faktu un informēja, ka Ķīnas vēstniecība Phenjanā nekavējoties pieprasījusi Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas konsulārajai pārvaldei atbrīvot kuģi un apkalpi, kā arī sniegt garantijas par jūrnieku drošību, viņu materiālo vērtību saglabāšanu un viņu tiesību ievērošanu. Tiek veikti pasākumi, lai iespējami ātri pamudinātu Ziemeļkoreju racionāli atrisināt šo jautājumu.

Pirms gada tika atbrīvoti 29 Ķīnas zvejnieki, kurus bija nolaupījuši neidentificēti Ziemeļkorejas pilsoņi, pieprasot 1,2 miljonu juaņu (106 tūkstošu latu izpirkumu). Jūrnieki tika atbrīvoti bez izpirkuma samaksāšanas pēc Ķīnas Ārlietu ministrijas sazināšanās ar Ziemeļkoreju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu