Zatlers sarunā ar koalīcijas deputātiem neesot juties kā eksāmenā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc tikšanās ar koalīcijā esošās apvienības "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas deputātiem Valsts prezidents Valdis Zatlers atzina, ka esot juties ļoti labā abpusējas gaisotnes atmosfērā, nevis kā eksāmenā.

Zatlers norādīja, ka pēc viņa lekcijas Latvijas Universitātē šodien deputātiem no jauna nekas neesot bijis jāstāsta un visi sākuši sarunu ar "apgūtu materiālu".

Deputāti uzdevuši visdažādākos jautājumus, no ārpolitikas līdz ļoti personīgiem. "Centos atbildēt godprātīgi, un, spriežot pēc reakcijas, man tas izdevās," sacīja Valsts prezidents, piebilstot, ka liela daļa koalīcijas deputātu viņam pauduši atbalstu.

Zatlers arī pauda gatavību tikties ar deputātiem mazākās grupās, lai atbildētu uz dažādiem jautājumiem.

Valsts prezidents nevēlējās komentēt iespējamo tālāko rīcību, ja viņš netiktu ievēlēts jau pirmajā kārtā, un vai varētu kandidēt nākamajās kārtās. "Nekad neesmu komentējis "kā būtu, ja būtu"," teica Zatlers.

Kā ziņots, atbalstu Zatlera pārvēlēšanai paudusi "Vienotības" frakcija, kurā ir 33 deputāti. Neskaidrāka nostāja ir ZZS frakcijā, kurā no 22 deputātiem vairāki varētu neatbalstīt Zatlera kandidatūru.

Apvienības "Par labu Latviju" (PLL) Saeimas frakcija pagājušajā nedēļā nāca klajā ar paziņojumu, ka izvirza Zatleru par prezidenta amata kandidātu, apsteidzot "Vienotību", kas vēl tikai plānoja to darīt.

Saeimā runā, ka ar šādu priekšlikumu PPL frakcijā klajā nācis eksprezidents Guntis Ulmanis. Kaut arī frakcija šo priekšlikumu atbalstījusi, tomēr neesot garantijas, ka visi PLL deputāti tiešām varētu nobalsot par Zatlera pārvēlēšanu prezidenta amatā, - droši varot paļauties tikai uz pašu Ulmani.

Pagaidām nogaidošās pozīcijās atrodas opozīcijas - "Saskaņas centra" (SC) un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - frakcijas, kuru pārstāvji norāda, ka vēlas sagaidīt koalīcijas lēmumu šajā jautājumā. Netiek arī noraidīta iespēja, ka varētu tikt izvirzīts kāds cits kandidāts, bet vienlaikus tiek norādīts, ka tam vēl ir daudz laika.

PLL, SC un VL-TB/LNNK frakcijas ar Zatleru plāno tikties no 10.maija līdz 12.maijam.

Kā ziņots, Zatlers apstiprinājis vēlmi ieņemt Valsts prezidenta amatu atkārtoti.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 2011.gada 7.jūlijā.

Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji iepriekš neoficiāli minējuši, ka iespējamie kandidāti augstajam amatam varētu būt arī Eiropas Savienības attīstības sadarbības komisārs Andris Piebalgs, valsts kontroliere Inguna Sudraba, Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš (TP), bijušais Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS), bijušais ārlietu ministrs Aivis Ronis, Levits un citi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu