Romantiskā Šveices pilsēta Vevē iedvesmo lieliem darbiem (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kalnu takas, burvīga ziedu promenāde vairāku kilometru garumā, Čārlija Čaplina piemineklis, Pārtikas muzejs un milzu karote, mazi veikaliņi un milzīgs tirgus, citiem vārdiem sakot, rosīga dzīve skaistajos Alpos. Tā ir nelielā Šveices pilsētiņa Vevē, kas Ženēvas ezera krastā paslēpusies starp Montrē un Lozannu.

Senatnīgā pilsēta vēl viduslaikos bija stratēģisks robežpunkts ceļā starp Romu un Britāniju. Vēlāk Ženēvas ezera maigo klimatu un tīro gaisu novērtējis ne viens vien mūziķis, mākslinieks un rakstnieks, piemēram, Čārlijs Čaplins, kura ģimene joprojām dzīvo šajā Šveices Rivjēras rajonā. Starp citu, slavenākais netālās Montrē iedzīvotājs ir bijis rokzvaigzne Fredijs Merkūrijs.

1839.gadā uz Vevē pārcēlās jauns, ambiciozs Frankfurtes stiklinieka dēls Henrijs NESTLÉ un sāka strādāt aptiekā. Četrus gadus viņš sapņoja par savu uzņēmumu, līdz, aizņēmies naudu no tantes, iegādājās nelielu pārtikas pārstrādes rūpnīciņu. 60. gadu sākumā Henrija sieva Klementīna pievērsa uzmanību faktam, ka zīdaiņiem bieži trūkst mātes piena. Talantīgais aptiekārs sāka eksperimentēt ar pienu, miltiem un cukuru, līdz 1867. gadā dienas gaismu ieraudzīja piena pulveris - Farine Lactue Henri Nestle. Interesanti, ka pirmais jaunā maisījuma lietotājs bija kādas NESTLÉ darbinieces jaundzimušais bērniņš, kuram bija smaga piena nepanesamība. Pulveris vienkārši izglāba mazuļa dzīvību. Par jaunās kompānijas firmas zīmi kļuva farmaceita ģimenes ģerbonis – ligzda ar putniem. Enerģiski strādājot, jau pēc pārdesmit gadiem Henrijs Nestle bija kļuvis par pirmo un labāko kondensētā piena un piena šokolādes ražotāju. 1938.gadā dienasgaismu pēc vairāku gadu eksperimentiem ieraudzīja pirmā šķīstošā kafija NESCAFÉ.

Interesanti, ka franču romantisma stilā celtajā pilī, kurā pēc apvienošanās ar kondensētā piena ražotājiem 1905.gadā atradās pirmais Nestlé & Anglo-Swiss Condensed Milk Company birojs, 1985.gadā tika atvērts Pārtikas muzejs. Ēkā, kuru projektēja vietējais arhitekts Ādolfs Burnē, ilgu laiku atradās arī koncerna eksporta nodaļa. Sagaidot 150. dzimšanas dienu, pārtikas ražotājs ir sācis apjomīgu savu vēsturisko ēku rekonstrukcijas projektu. Savukārt mūsdienīgā centrālā biroja ēka ir viena no pilsētas ievērojamākajām būvēm, kuru saulrietā ir vērts aplūkot arī tāpat vien.

Arī šodien Vevē romantisko skaistumu novērtē daudzi, tā, piemēram, netālu apmetusies kanādiešu kantrī popa dziedātāja Šeinija Tveina, kuras tagadējais vīrs Frederiks Tibo ir NESTLÉ izpilddirektors.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu