Uzkopjam māju «zaļi»! (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Zināms, ka sadzīves ķīmija nav dabai draudzīga, un tā kaitē ne tikai apkārtējai videi, bet arī mums pašiem. Kādus ekoloģiskus līdzekļus izmantot sava mājokļa uzkopšanā, uzzini turpinājumā!

Izmanto ekoloģiskus tīrāmos līdzekļus

Centies nepirkt mājsaimniecībai paredzētos tīrāmos līdzekļus – tie var kaitēt gan tev, gan apkārtējai videi. Kad nākamreiz papildināsi savu tīrīšanas līdzekļu skapīti,

apskati tajā esošos produktus un izlasi uzrakstus uz etiķetēm.

Tici: dabai draudzīgu sastāvdaļu izmantošana tīrīšanā, izrādīsies tikpat iedarbīga! Piemēram, pasaulē arvien populārāka kļūst zīmola «Ecover» produkcija. Tie ir tīrīšanas līdzekļi, kas sastāv no augiem, bet ir tikpat efektīvi kā ķīmiskie!

Atsvaidzini gaisu ar dabiskiem līdzekļiem

Tīrīšanas procesā ļoti būtiski ir arī izvēdināt telpas. Izrādās, ka tad, ja mājās ir sastāvējies gaiss, toksisko materiālu un vielu dēļ, kas atrodas telpā, tas ir kaitīgāks nekā āra gaiss!

Tad, ja telpā jūtama kāda

nejauka smaka, to var neitralizēt ar dabai draudzīgo sodu.

Lai neitralizētu nepatīkamo aromātu, nedaudz sodas vari novietot ledusskapī, bet, ja nepieciešams – to var uzklāt arī paklājam un pēc tam sodu no tā izsūkt ar putekļusūcēju.

Lai telpās atsvaidzinātu gaisu, veikalos nopērkamie atsvaidzinātāji, saprotams, nebūs ekoloģiskākā izvēle. Tā vietā

vari izmantot vārītu kanēli, krustnagliņas vai citrusaugļus!

Tie mājās radīs patīkamu aromātu.

Daudzas tīrīšanas līdzekļu sastāvdaļas jau ir pieejamas tavā virtuves plauktiņā. Dažādu videi nekaitīgu līdzekļu miksēšana ļauj radīt tīrīšanas līdzekļus, kas var izrādīties tikpat efektīvi kā tuvējā veikalā pirktie ķīmiskie līdzekļi. Protams, vari izvēlēties kādu no ekoloģiskajiem tīrīšanas līdzekļiem, bet tikpat labi vari tos pagatavot arī pati, iegūstot pārliecību, ka tava ģimene un bērni dzīvo drošā vidē.

Ja arī tev pēc mājas uzkopšanas reizēm uznākušas šķavas, tad zini, ka pie vainas nepavisam nav tava slapjā mugura, cītīgi mazgājot un tīrot, bet gan ķīmija, kuru esi ieelpojusi uzkopšanas laikā. Iespējams, šādi vari to sev aiztaupīt.

Labā ziņa – draudzīgu tīrīšanas līdzekļu pagatavošana neaizņems daudz tava laika. Izveido savu tīrīšanas līdzekļu arsenālu, sekojot šiem vienkāršajiem norādījumiem, turklāt izdosies arī ietaupīt, jo tie visi, kopā ņemti, tev izmaksās vismaz divreiz lētāk nekā veikalā pirktā sadzīves ķīmija.

Nepieciešamās sastāvdaļas

* Dzeramā soda

* Mazgājamā soda

* Galda etiķis

* Labas šķidrās ziepes vai mazgāšanas līdzeklis

* Tējaskoka eļļa

* Svaiga citrona sula

* Ūdens

* 6 tīras smidzināmās pudeles

* 2 stikla burkas

Maigs krēmveida skrubis

Ielej pustasīti dzeramās sodas traukā un pievieno šķidrās ziepes vai mazgāšanas līdzekli.

Izmanto šo mikstūru dušas kabīnes tīrīšanai, jo mikstūra viegli noskalojas.

Ievēro: pievieno vienu tējkaroti glicerīna, lai varētu to uzglabāt aizvākotā stikla burkā un tīrīšanas līdzeklis saglabātos svaigs. Ja nevēlies to uzglabāt, vienkārši sagatavo nepieciešamo tīrāmā līdzekļa daudzumu, kāds būs nepieciešams vienā tīrīšanas reizē.

Logu tīrīšanas līdzeklis

* 1/4-1/2 tasītes šķidrā tīrīšanas līdzekļa

* 3 tējkarotes etiķa

* 2 tases ūdens

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu