Vai, esot gaidībās, kafiju vispār var lietot? (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ne vienu vien kafijas mīļotāju interesē jautājums: vai, esot gaidībās, kafiju vispār var lietot, vai tā netiks nodarīts pāri vēl nedzimušajam bērniņam? Izrādās, par to diskutē visur pasaulē, zinātnieki veic neskaitāmus pētījumus un izdarītos secinājumus aizvien precīzāk piemēro modernās dzīves norisēm.

Pirmais un svarīgākais apsvērums: cilvēki dažādi reaģē uz organisma uzņemto kofeīnu, vieni ir jutīgāki un kafiju dzer ļoti reti, citi – mazāk jutīgi un nespēj iedomāties ne dienu bez vairākām tasēm šā dzēriena. Tādēļ to, vai kafiju vispār var atļauties, var noteikt, tikai konsultējoties ar ārstu, vecmāti un ievērojot topošās māmiņas organisma īpatnības.

Otrs būtisks apsvērums ir mērenība. Proti, vairāki gan Eiropā, gan arī ASV veikti pētījumi apliecina:

ja ir vēlēšanās, tad vienu vai divas tasītes dienā var izdzert arī topošās māmiņas.

Taču, pārspīlējot ar kafijas dzeršanu, pieaug nelabvēlīgas grūtniecības un bērniņa attīstības riski.

Jāņem vērā, ka kofeīnu satur ne tikai kafija, bet arī tēja, daļa saldināto dzērienu, šokolāde un atsevišķi medikamenti. Tādēļ arī pārtikas un veselības uzraugu rekomendācijās lielākoties ir atrodamas ieteicamās kofeīna devas, nevis krūzīšu skaits.

Piemēram, Lielbritānijas pārtikas standartu aģentūra ikdienā cilvēkiem iesaka neuzņemt vairāk kā 400 mg kofeīna dienā, bet grūtniecēm -

neuzņemt vairāk kā 200 mg kofeīna dienā.

Liela krūze šķīstošās kafijas satur 100 mg kofeīna, krūze filtrētas maltas kafijas - 140 mg, krūze tējas - 75 mg, Coca-cola skārdene - 40 mg, 50 g šokolādes tāfelīte - vairāk nekā 50 mg, 50 g piena šokolāde - vairāk nekā 25 mg kofeīna. Te nu ikviens var izrēķināt, ka, izdzerot vienu vai divas krūzes šķīstošās kafijas, uzņemtais kofeīns nepārsniegs pieļaujamo robežu.

Uzņemtā kofeīna daudzums būs atkarīgs no krūzes tilpuma, piebērtās kafijas daudzuma, apstrādes – šķīstošā vai pupiņu kafija, kā arī pagatavošanas veida. Jāatceras, ka kafejnīcās gatavo stiprāku dzērienu, mājās gatavotais kapučīno būs vieglāks nekā kafejnīcas cafe latte.

Aizrautīgām kafijas mīļotājām, gaidot bērniņu, nenoliedzami, izdzerto kafijas daudzumu nāksies samazināt. Speciālisti iesaka to darīt pakāpeniski, daļu parastās kafijas aizstājot ar bezkofeīna kafiju.

Gatavojot kafiju, var samaisīt kopā pusi parastās kafijas un pusi bezkofeīna kafijas.

Kaut arī nav vajadzības vispār atteikties no kafijas, tomēr jāatceras, ka kofeīns ietekmē gan jauno māmiņu, gan arī vēl nedzimušo bērniņu. Tā, nesen publicēti plaši norvēģu pētījumi par kofeīnu saturošu dzērienu lietošanu grūtniecības laikā liecina, ka regulāra kafijas dzeršana mazliet (par dažām stundām) pagarina grūtniecības laiku un nedaudz (vidēji par 50 – 70 gramiem) samazina jaundzimušā bērniņa svaru.

Tādēļ ir vēlams izvēlēties dzērienus, kuri satur iespējami mazāk kofeīna. Proti, dzert tēju vai kafiju bez kofeīna, neaizmirstot par veselīgajām augļu sulām un ūdeni.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu