Valsts pārvaldes darbinieku arodbiedrība pieļauj streiku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība pieļauj streika pieteikšanu, ja neizdosies atrisināt, viņuprāt, nevienlīdzīgo situāciju atalgojuma aprēķināšanā valsts iestādēs, informēja arodbiedrības līderis Andrejs Jirgensons.

Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrības pārstāvji trešdien ar prasību vērsīsies arī Satversmes tiesā, apstrīdot likuma normas, kas skar atalgojuma aprēķināšanu valsts pārvaldē, kas attiecas uz piemaksām un prēmijām.

Arodbiedrība uzsver, ka valsts iestāžu darbinieki ir neizpratnē par to, kādēļ atalgojums vienam un tam pašam amatam dažādās iestādēs būtiski atšķiras.

Arodbiedrība Satversmes tiesai prasa atzīt «Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma» 14. panta 3. daļas, 12. daļas un 16. panta 2. daļas esošās redakcijas par prettiesiskām un neatbilstošām Satversmes 91. un 107. pantam.

Jirgensons uzsver, ka arodbiedrība uzskata, ka likuma pieņemšana 2009. gadā ir radījusi nevienlīdzību valsts pārvaldē.

«Iesniegums ir otrais solis cīņā pret nevienlīdzību Latvijā, pirmais bija - vienas dienas bada streiks Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūrā. (..) Ja netiks panākta vienošanās, uzsāksim streika pieteikšanas procedūru,» pavēstījis Jirgensons.

16.maijā paredzēta VSAA , Nodarbinātības Valsts aģentūras un arodbiedrības tikšanās ar labklājības ministri algu un sociālo garantiju jautājumā. Rīgā šajā dienā ieradīsies arī Eiropas neatkarīgo arodbiedrību konfederācijas ģenerālsekretārs Klauss Hegers.

Februāra beigās badošanās protesta akcijā iesaistījās pusotrs tūkstotis Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras un Nodarbinātības valsts aģentūras darbinieku.

«Mūsu galvenā prasība ir samazināt nevienlīdzību valsts iestādēs. Piemēram, Finanšu ministrijas ierēdņiem ir veselības apdrošināšanas polises, bet mums, kam jāstrādā ikdienā ar cilvēkiem, tādu nav. Tāda kastu sistēma kā Indijā,» iepriekš aģentūrai BNS teica Jirgensons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu