Puskaila meitene demonstrē tērpus...

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/Tomlinson

Vai ir pareizi, ka nepilngadīgas meitenes modeļu konkursos demonstrē peldkostīmus? Šis jautājums šonedēļ atkal tika aktualizēts. Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa sarunā ar portālu TVNET skaidroja, ka likuma burts šādās situācijās nav pārkāpts, taču jārunā par tādas rīcības ētisko aspektu.

Viņa atgādināja, ka jau aptuveni divus gadus Latvijā spēkā ir speciāli noteikumi, kuros aizliegta bērnu vecumā līdz 16 gadiem piedalīšanās nakts pasākumos (no pulksten 22 līdz 6).

Tāpat aizliegts bērniem būt pasākumos mācību laikā, to nesaskaņojot ar izglītības iestādi un vecākiem.

Noteikumi paredz, ka bērni nedrīkst piedalīties arī pasākumos, kas saistīti ar apakšveļas demonstrāciju, piemēram, modeļu atlase, fotografēšana, filmēšana. Tāpat nepilngadīgie nevar pasākumos atrasties pilnīgi vai daļēji neapģērbti, seksuālās pozās un neķītra rakstura tērpā.

Peldkostīms nav apakšveļa, tādēļ likuma burts nav pārkāpts.

Vienlaikus Rieksta-Riekstiņa akcentēja - jārunā par to, cik mērķtiecīga ir bērnu ieģērbšana peldkostīmos.

Ja notiek bērnu peldkostīmu skate, tad ir saprotams, ka bērni pa mēli defilē peldkostīmos. Taču nebūtu pareizi, ka meitenes tiek ieģērbtas peldkostīmos, lai novērtētu viņu modeļu prasmes. Tas iespējams arī citādā apģērbā.

Vai tas ir ētiski?

"Ieģērbjot meitenes peldkostīmos, noteikumi burtiski tiek ievēroti, taču jārunā par ētikas jautājumiem," VBTAI vadītāja teica.

Runājot par apģērbiem, kuriem ir ļoti lieli dekoltē un dažkārt iespējams redzēt meiteņu krūtis, Rieksta-Riekstiņa atzina, ka noteikumos nav paredzēts dekoltē dziļums un diezin vai tas būtu saprātīgi.

Tādējādi dekoltē dziļums ir uz pasākuma organizētāju sirdsapziņas.

Viņa arī atgādināja, ka pirms noteikumu pieņemšanas sabiedrībā bija daudz diskusiju par šo jautājumu. "Noteikumi nevar aizstāt ētiku," Rieksta-Riekstiņa uzsvēra un piebilda, ka ir labi, ka sabiedrība par šiem jautājumiem diskutē.

Pirms noteikumu pieņemšanas inspekcija saņēma daudz sūdzību par jauno modeļu izmantošanu, taču tagad sūdzību skaits ir mazinājies.

Aģentūra maldina mammu

Kāda mamma gan nesen zvanījusi un jautājusi, vai tiesa, ka modeļu līgums, ko piedāvā aģentūra, ir saskaņots ar inspekciju. Protams, tā nebija taisnība. "Ja aģentūra saka, ka līgums ir saskaņots ar inspekciju, tā maldina vecākus."

Savukārt modeļu aģentūras "Vacatio" izpilddirektore Ieva Līpiņa sarunā ar portālu TVNET apgalvoja, ka meiteņu vērtēšana peldkostīmos ir plaši izplatīta prakse visā pasaulē. "Peldkostīms nav veļa, ko varbūt tiešām nevajadzētu demonstrēt līdz 18 gadu vecumam."

Modelei peldkostīms ir tieši tas pats, kas baletdejotājai triko.

"Tā ir identiska lieta. Tā ir profesionāla prakse," Līpiņa apgalvoja.

"Jābūt absolūti slimam cilvēkam, lai tajā saredzētu kaut ko nenormālu," viņa teica un piebilda - slimam cilvēkam arī mazas, skaistas meitenītes sejas foto uz žurnāla vāka var raisīt neadekvātas asociācijas.

Līpiņa arī piebilda, ka modeļu ģērbējas un mērītājas pārsvarā ir sievietes. Tāpat nepilngadīgām modelēm iespējama vecāku klātbūtne aizkulisēs. Vecāki bija klāt arī konkursā, kas aktualizēja šo jautājumu. "Tas bija pasākums augstākajā līmenī, tas nebija kaut kāds kaktu kantoris."

Varbūt aizliegt peldkostīmus pludmalē?

Līpiņa turpināja vēl striktāk - ja nepilngadīgām meitenēm tiek aizliegts uz mēles doties peldkostīmos, varbūt neļaut līdz 18 gadiem arī pludmalē uzturēties peldkostīmos? Pludmales esot pilnas mazu meiteņu peldkostīmos, taču "par to neviens nekliedz".

Tāpat būtu jāvērš uzmanība uz to, ka naktsklubos ir daudz nepilngadīgo.

Latvijā modeļu biznesam esot negatīva aura, taču visā pasaulē meitenes mērķtiecīgi strādā šai jomā, lai gūtu labus panākumus un arī karjeru. "Šai meitenei tiek reāli bojāta dzīve," Līpiņa sacīja, runājot par konkrēto četrpadsmitgadīgo meiteni, kas uzvarēja modeļu konkursā. Ar šīm negatīvajām publikācijām tiekot ietekmēta ne tikai šīs meitenes dzīve, bet, iespējams, saistībā ar to modeles karjeru neizvēlēsies kāda cita perspektīva mazā modele.

Konkurences cīņas dēļ saceļ brēku

Portāls TVNET jau vēstīja, ka jautājums par jauno modeļu izmantošanu modes skatēs šonedēļ atkal kļuva aktuāls saistībā ar to, ka Latvijas Modeļu aģentu asociāciju pameta tērpu demonstrētāju studija "Gints Bude".

Līpiņa uzskata, ka "brēka sacelta", jo šī modes nama vadītājam Gintam Budem "riktīgi nepatika, kā strādāja konkurenti un viņu sasniegumi". "Viņam nav nekā, viņam pat meiteņu nav, ar ko startēt pasaulē," Līpiņa skaidroja konkurente aktivitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu