Protestos pret Korāna dedzināšanu nogalināti deviņi cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Sestdien Afganistānas dienvidu pilsētā Kandahārā protestos pret Korāna eksemplāra sadedzināšanu ASV nogalināti deviņi cilvēki un vēl 73 ievainoti, ziņo vietējās amatpersonas.

Kandahārā demolētas valdības ēkas un privātmājas

"Šodien vardarbīgās demonstrācijās Kandahāras pilsētā ievainoti 73 cilvēki un deviņi miruši mocekļa nāvē," teikts pilsētas administrācijas paziņojumā.

Protesti sākušies pilsētas centrā, un pēc tam izpletušies pa visu Kandahāru, ziņo aculiecinieki. Protestētāji izdemolējuši valdības ēkas un privātmājas, kā arī dedzinājuši transportlīdzekļus.

Pirms tam policija sāka šaut gaisā, lai neļautu protestētājiem piekļūt ANO birojam un provinces administrācijas galvenajai mītnei. Drīz vien sākās sadursmes protestēju un policijas starpā.

Kā pavēstīja provinces administrācijas preses pārstāvis Salmai Ajubi, protestētāju pūlī iefiltrējušies "destruktīvi elementi, kas mēģināja to pavērst uz vardarbību". Viņš piebilda, ka

visi bojāgājušie un ievainotie ir protestētāji. Arestēti 16 cilvēki, no kuriem septiņi bijuši bruņoti.

Pirms tam piektdien ziemeļu pilsētā Mazārešarīfā tika nogalināti 12 cilvēki, tostarp septiņi ANO darbinieki no ārvalstīm, kad viņu birojam uzbruka demonstranti, protestējot pret Korāna dedzināšanu.

Demonstrantu uzbrukumā dzīvības zaudēja četri nepālieši, kā arī pa vienam pilsonim no Zviedrijas, Norvēģijas un Rumānijas.

Par jezgas ieganstu izmantots bēdīgi slavenais evanģēlistu mācītājs Terijs Džons

Pagājušajā svētdienā pretrunīgi vērtētā evaņģēlistu mācītāja Terija Džonsa uzraudzībā mazā Floridas baznīciņā tika sadedzināts Korāna eksemplārs, pirms tam notiesājot grāmatu improvizētā tiesas sēdē.

Pērn Džonss izraisīja starptautisku sašutuma vilni, draudot sarīkot publisku Korāna dedzināšanas akciju, pieminot 11.septembra uzbrukumu gadadienu.

Svētdienas pasākums tika īstenots kā improvizēta grāmatas tiesas prāva, kurā Korāns tika atzīts par vainīgu un sodīts ar nāvi.

Zvērinātie apspriedās aptuveni astoņas minūtes. Pēc tam grāmata, kas iepriekš stundu bija mērcēta petrolejā, tika nolikta uz metāla paplātes baznīcas centrā un aizdedzināta.

Džonsa uzraudzībā Korānu ar grila šķiltavām aizdedzināja mācītājs Veins Saps.

Grāmata dega aptuveni desmit minūtes, bet skatītāji pa to laiku uzņēma fotogrāfijas.

Ar savām aktivitātēm Džonss izpelnījies daudzu cilvēku nosodījumu, tostarp skarbu ASV prezidenta Baraka Obama un valsts sekretāres Hilarijas Klintones kritiku.

Viņa plānoto Korāna dedzināšanas akciju asi nosodīja arī ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss.

Tolaik Džonss savus plānus neīstenoja un solīja to nedarīt arī turpmāk. Bet šoreiz viņš pavēstīja, ka "centies dot musulmaņu pasaulei iespēju aizstāvēt savu grāmatu", bet nekādu atbildi nav saņēmis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu