Londonas "latviešu skvoteris" padzīts no Kongo vēstniecības īpašuma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no "Evening Standard"

Britu presē plašu publicitāti iemantojušais "latviešu skvoteris" Džeisons Radiks ar domubiedriem padzīts no īpašuma, kas pieder Kongo Demokrātiskajai Republikai (Kongo DR), vēsta laikraksts "Evening Standard". Četrus miljonu sterliņu mārciņu vērtais īpašums ar septiņām guļamistabām atrodas Londonas Hampstedas parka rajonā. Radiks kopā ar vēl septiņiem domubiedriem īpašumā ievācās marta sākumā.

Kā laikrakstam skaidroja Kongo diplomātiskais pārstāvis, ēka bijusi tukša jau divus gadus un skvoteri tajā ielauzušies nelikumīgi. Mītne paredzēta kā Kongo DR vēstnieka rezidence, un to plānots atjaunot.

Nelegālie iemītnieki padzīti no īpašuma tādēļ, ka viņi lietoja elektrību, kas ir aizliegts. Pēc aiziešanas no Kongo DR rezidences Radiks ar domubiedriem ievācies aptuveni divus miljonus vērtā īpašumā turpat netālu.

Kā vēsta laikraksts, 22 gadus vecais Radiks esot prominentu Latvijas juristu dēls, no vecākiem iegūstot pietiekami daudz juridisku zināšanu, lai izvairītos no aresta. "Es neuztraucos par apcietināšanu. Policija nevar mani ne par ko apsūdzēt, līdz ar to man ir vienalga," sacīja Radiks.

Britu preses seko skvotera aktivitātēm

Jau vēstījām, virkne britu preses izdevumu pēdējos mēnešos publicējuši sašutuma pilnus rakstus par "latviešu skvoteri", kurš Lielbritānijā esot ieradies tikai ar vienu mērķi - padzīvot zaļi, par velti mitinoties kādā īpašumā un uzturā lietojot atkritumos izmestos produktus no tuvējā lielveikala.

Internetā uzzinot par lieliskajām skvotošanas iespējām Lielbritānijā, Džeisons nolēmis Latvijā atstāt aiz muguras mitināšanos divistabu dzīvoklī kopā ar vecākiem un devies ceļā uz Londonu. 2400 kilometrus garo ceļu no Latvijas uz Lielbritāniju Džeisons mērojis ar autostopiem, vēsta laikraksts "Ham&High".

Pēc ierašanās Londonā "latviešu puisis" Džeisons dažus mēnešus dzīvojis pamestā bārā, taču tur viņam nav pārāk paticis, un viņš nolēmis pameklēt labākas mājas. Tā viņš vienkārši devies pastaigā pa apkārtni un atradis sev jaunas mājas - pamestu dārgu īpašumu smalkajā Haigeitas rajonā.

Pēc Radika stāstītā, Lielbritānijā skvoteru dzīve ir īsta leiputrija - "šeit visu ko var dabūt bez maksas". "Pat pārtika ir bez maksas. Mēs dodamies uz lielveikalu "Iceland" un iegūstam pārtiku no atkritumu konteineriem. Mums vienmēr ir pilns ledusskapis," lielījās Džeisons.

Vairākos britu laikrakstos publicētais stāsts izpelnījies lielu sašutumu lasītāju vidū, britiem sirdīgi lādot visus liekēžus un diedelniekus no Austrumeiropas, kas sabraukuši Lielbritānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu